Η Toyota παρουσίασε στο CES 2018 το δικό της όραμα για αυτο-οδηγούμενα, πλήρως ηλεκτρικά οχήματα που μπορούν να αλλάζουν τρόπο χρήσης κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. από ταξί σε κινητό κατάστημα ή υπηρεσία delivery) ανάλογα με τις ανάγκες τη δεδομένη στιγμή.

Η παρουσίαση του e-Palette έγινε από τον πρόεδρο της Toyota, Akio Toyoda, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις νέες τεχνολογίες (αυτόνομη οδήγηση, ηλεκτροκίνηση κλπ.) για να προετοιμάσουμε το μέλλον των κοινωνιών για τα επόμενα 100 χρόνια εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλων την ίδια στιγμή, είτε μιλάμε για επιβάτες, είτε για επιχειρήσεις.

Τα οχήματα της Toyota θα κατασκευάζονται σε τρία μεγέθη με μήκος από 4 έως 7 μέτρα, έτσι ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικού τύπου φορτία. Ουσιαστικά, πρόκειται για "κουτιά" με minimal εσωτερικό χώρο για να είναι διαθέσιμος όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος και φυσικά να υπάρχει το περιθώριο για προσαρμογή ανάλογα με τον τρόπο χρήσης. Εννοείται ότι το εξωτερικό θα μπορεί να διακοσμηθεί άμεσα με τα χρώματα, logos κλπ. της εκάστοτε εταιρείας.

Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι ένα τέτοιο "κουτί" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά επιβατών σε ώρες αιχμής, να μεταφέρει πακέτα σαν υπηρεσία delivery, να μετατρέπεται σε ασθενοφόρο για κάποια έκτακτη μεταγωγή σε νοσοκομείο και αφού ολοκληρώσει τη δουλειά, στη συνέχεια να μετατρέπεται και πάλι σε ταξί.

Ενδιαφέρουσα εφαρμογή θα ήταν και η μεταφορά αγαθών σε κομβόι από κάποιο κεντρικό σημείο διανομής (π.χ. κεντρικές αποθήκες ενός supermarket), με την παράδοση να γίνεται στο σωστό σημείο και στον σωστό παραλήπτη με τη βοήθεια τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Σε πιο εναλλακτικές περιπτώσεις, το e-Palette θα μπορούσε να στηθεί σαν κινητό κατάστημα ή σαν μέσο μεταφοράς των πελατών σε συγκεκριμένο κατάστημα ή ακόμη και σαν κινητό ξενοδοχείο που μεταφέρει τους τουρίστες σε διαφορετικά μέρη κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και δεν είναι τόσο μακρινό όσο μπορεί να φαντάζεστε, μιας και η Toyota έχει κλείσει ήδη συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες όπως οι Amazon, DiDi, Mazda, Pizza Hut και Uber.

[via]

Advertisements