UMI

UMi Plus: Μια πολύ προσιτή μεταλλική ναυαρχίδα που αξίζει τον κόπο [Review]

umi_plus_techgear_review_top

Μέσα στο 2016 γνωρίσαμε και την UMi, μια ακόμη εταιρεία από την Κίνα που φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της στην αγορά των smartphones ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή των υπόλοιπων "μικρών" εταιρειών. Δηλαδή, την κατασκευή καλαίσθητων smartphones με εξαιρετικά (ονομαστικά) τεχνικά χαρακτηριστικά χωρίς ιδιαίτερες καινοτομίες, λειτουργικό σύστημα Android χωρίς bloatware εφαρμογές και πολύ προσιτές τιμές που ηχούν όμορφα στα αυτιά του υποψήφιου αγοραστή. Μία από αυτές τις συσκευές είναι και το UMi Plus, το οποίο έχουμε στα χέρια μας εδώ και περίπου 1 μήνα για τις ανάγκες αυτού του review.

Σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια -- πόσο μάλλον για Κινέζικη εταιρεία που θέλει να κρατήσει χαμηλά το κόστος -- η πρώτη έκπληξη ήταν το κουτί που φιλοξενεί το UMi Plus. Αντί για το κλασικό χαρτόκουτο, το UMi Plus έρχεται σε compact πλαστικό κουτί με διάφανο καπάκι που θυμίζει κολώνια και, γιατί όχι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς αντί να πεταχτεί.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Με το που πιάσεις στα χέρια σου το UMi Plus αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με μια premium συσκευή, αίσθηση που γίνεται εντονότερη εξαιτίας του σχετικά μεγάλου βάρους (185gr) και της μεταλλικής κατασκευής από κράμα αλουμίνιου σειράς 6000 (χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών). Ως εκ τούτου, το νιώθεις στιβαρό αλλά χωρίς να σου γλυστρά από το χέρι. Να σημειωθεί, όμως, ότι παρά τις εξαγγελίες της εταιρείας για unibody κατασκευή, στο πίσω μέρος διακρίνονται επάνω και κάτω δύο κομμάτια που σου αφήνουν την εντύπωση πως μπορείς να τα ξεκολλήσεις με έναν χαρτοκόπτη.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, στη δεξιά πλευρά διακρίνουμε το power και τα volume buttons στην κλασική διάταξη, στο κάτω μέρος έχει τοποθετηθεί η υποδοχή USB Type-C και το ηχείο, στο επάνω μέρος η υποδοχή 3.5mm για σύνδεση ακουστικών και στην αριστερή πλευρά η υποδοχή για τις κάρτες SIM/microSD και ένα ξεχωριστό κουμπί που μπορείτε να ρυθμίσετε ανάλογα με τις επιθυμίες σας για να ανοίγει μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Στην πρόσοψη βλέπουμε την οθόνη 2.5D LTPS της Sharp με σχετικά μεγάλα bezels από την κορυφή και τη βάση, καθώς και το home button στο οποίο βρίσκεται ενσωματωμένος ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τέλος στο πίσω μέρος διακρίνεται μόνο ο αισθητήρας της κύριας κάμερας και το διπλό LED flash.

Hardware

Ως σχετικά νέα εταιρεία, η UMi αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να δώσει καλές εγγυήσεις στο υποψήφιο αγοραστικό κοινό για να την εμπιστευθούν και γι' αυτό ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του hardware που χρησιμοποιεί για την κατασκευή των συσκευών της. Η εταιρεία βασίζεται σε κορυφαίους (και πασίγνωστους στη βιομηχανία) συνεργάτες για να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα "σωθικά".

Για την οθόνη έχει επιλέξει το LTPS panel της Sharp, το οποίο μπορεί να μην είναι το πολυδιαφημισμένο IGZO, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά του όπως περιμένει ο χρήστης. Στην προσωπική μας χρήση μπορούμε να αναφέρουμε ότι δεν είναι και το πιο φωτεινό που έχουμε δει, ωστόσο, η απόδοση των χρωμάτων και η καθαρότητα είναι απόλυτα ικανοποιητική ακόμη και στο έντονο φως της ημέρας.

Περνάμε στον επεξεργαστή, όπου η εταιρεία έχει επιλέξει το 64bit octa-core MediaTek Helio P10 SoC που συνοδεύεται από τον επεξεργαστή γραφικών ARM Mali-T860. Σε συνδυασμό με τη μνήμη RAM 4GB LPDDR3 , η συνολική εμπειρία είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική για την καθημερινή περιήγηση, ένα βασικό multitasking και φυσικά gaming. Η αλήθεια είναι ότι σε απαιτητικά 3D games και στο ταυτόχρονο άνοιγμα καμιά δεκαριά εφαρμογών, το UMi Plus άρχισε να "δυσανασχετεί", αλλά η πλειοψηφία των χρηστών δεν υπάρχει περίπτωση να ζορίσουν τη συσκευή τους σε τέτοια επίπεδα και ούτε υπάρχει αυτή η απαίτηση από ένα smartphone με τόσο μικρό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τις κάμερες, αυτή τη φορά η UMi αποφάσισε να αφήσει την Panasonic για χάριν των αισθητήρων της Samsung. Ειδικότερα στην πίσω κάμερα έχουμε έναν αισθητήρα 13MP Samsung 3L8 με τεχνολογία PDAF (Phase Detection AutoFocus) για αυτόματη εστίαση μέσα σε μόλις 0.1sec και dual LED flash. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που περιμένει κανείς σε αυτήν την κατηγορία, δηλαδή λήψεις άνω του μετρίου (για τα σημερινά δεδομένα) σε κανονικές συνθήκες με σωστό φωτισμό, δυσκολίες σε χαμηλό φωτισμό και μέτρια videos. Στην εφαρμογή της κάμερας θα βρείτε τα κλασικά φίλτρα και παραδόξως ένα menu για manual ρύθμιση της φωτεινότητας, του ISO, του White Balance κλπ., αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν video modes (π.χ. timelapse ή slow-motion).

Σειρά παίρνει ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID 2.1, ο οποίος βρίσκεται ενσωματωμένος στο home button της πρόσοψης. Η εταιρεία αναφέρει χρόνο απόκρισης 0.1sec, αναγνώριση 5 διαφορετικών αποτυπωμάτων σε 360° και δυνατότητα εκτέλεσης διάφορων διεργασιών, αλλά στην πραγματικότητα αποδείχτηκε με βεβαιότητα πιο αργός στο ξεκλείδωμα (ειδικά όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη) και είχαμε μερικά θεματάκια στην αναγνώριση.

Για την μπαταρία η UMi συνδύασε το hardware της Sony με την τεχνολογία Pump Express Plus (PE+) της MediaTek. Το αποτέλεσμα είναι μια μπαταρία 4000mAh (μη αποσπώμενη) που είναι αρκετή για μια ημέρα απαιτητικής χρήσης με gaming και παρακολούθηση video, η οποία φορτίζει στο 50% μέσα σε μόλις 30 λεπτά αρκεί να χρησιμοποιείτε τον φορτίστή που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο. Σε πραγματικές συνθήκες παρατηρήσαμε φόρτιση στο 100% μέσα σε περίπου 75 λεπτά, επομένως, το θέμα της αυτονομίας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του.

Τέλος, να αναφερθούμε και στο ξεχωριστό Hi-Fi module AW8738 που θεωρητικά προσφέρει ήχο υψηλής πιστότητας και ποιότητα studio. Αν κρίνουμε από το ηχείο, τότε μάλλον μας κάνουν πλάκα (μην το βάλετε στο τέρμα για κανέναν λόγο), ενώ η απόδοση με τα ακουστικά είναι όπως η πλειοψηφία των smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά.

Λογισμικό

Η κλασική και επιτυχημένη συνταγή της vanilla έκδοσης Android 6.0 Marshmallow συνεχίζεται και στο UMi Plus. Ελάχιστες προεγκατεστημένες εφαρμογές (εργαλείο backup-reset, custom web browser, file manager, music player, gallery, sound recorder και φακός) και μηδαμινές αλλαγές στις προκαθορισμένες λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος.

Αυτό που ίσως σας ξενίσει είναι τα δύο "ύπουλα" navigation buttons αντιδιαμετρικά του home button της πρόσοψης. Δυστυχώς αυτά τα ρημάδια δεν φαίνονται και δεν επαναπρογραμματίζονται (το αριστερό είναι για το Menu και το δεξί για το Back). Παρόλα αυτά, υπάρχει η επιλογή στις ρυθμίσεις για να σας εμφανίζονται τα κλασικά Android buttons στο κάτω μέρος της οθόνης όταν σύρετε το δάκτυλο σας από κάτω προς τα πάνω στη βάση. Σε αυτά υπάρχει η επιλογή επαναπρογραμματισμού, αλλά (ωιμέ) δεν μπορείτε να ακυρώσετε τη λειτουργία των navigation buttons! Αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα που βρήκαμε στο UMi Plus, αλλά το θετικό είναι πως η UMi κυκλοφορεί συχνά πυκνά OTA updates με μικροαναβαθμίσεις και ελπίζουμε ότι θα το λάβει υπόψιν της.

Σε ό,τι αφορά το home button με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, το ευχάριστο είναι ότι αναγνωρίζει το άγγιγμα του δακτύλου χωρίς να χρειάζεται να πατήσεις το κουμπί. Εκτός από το ξεκλείδωμα της συσκευής, με άγγιγμα του home button επανέρχεσαι στην αρχική οθόνη απ' όπου και αν βρίσκεσαι, μια λειτουργία πολύ χρήσιμη αλλά και πολύ εκνευριστική αν αγγίζεις κατά λάθος το home button με οποιοδήποτε σημείο του χεριού σου (όχι αποκλειστικά με το ακροδάκτυλο). Επομένως, αν θέλετε να έχετε ενεργοποιημένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, θα πρέπει να υπομείνετε και σε αυτήν την περίπτωση αυτό το μειονέκτημα. Ποιος ξέρει, ίσως επιλυθεί και αυτό το ζήτημα σε μελλοντικό OTA update.

Κλείνοντας να αναφερθούμε και πάλι στο κουμπί συντόμευσης που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά. Η λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή, καθώς ο χρήστης απλά επιλέγει ποια εφαρμογή θα ανοίγει με το πάτημα του. Δυστυχώς, το κουμπί λειτουργεί μόνο όταν το UMi Plus είναι ξεκλείδωτο, άρα μην περιμένετε ότι π.χ. θα σας ανοίγει την κάμερα μόλις το βγάλετε από την τσέπη σας χωρίς να το ξεκλειδώσετε.

Συμπεράσματα

Όπως συνηθίζουμε να λέμε στα reviews των συσκευών που μας έρχονται από την Κίνα, προτού αρχίσουμε την γκρίνια για το τι δεν κάνουν καλά ας σκεφτούμε αυτά που μας προσφέρουν σε τόσο χαμηλή τιμή. Το UMi Plus δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Σίγουρα υπάρχουν ορισμένα θεματάκια που μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά δεν παύει να είναι μια πολύ ισχυρή πρόταση, με όμορφη εμφάνιση, premium κατασκευή, αξιοπρεπείς επιδόσεις, μεγάλη αυτονομία και σε μια τιμή που δεν ξεπερνά τα €200.

Ειδικότερα για τις επόμενες ώρες, το UMi Plus διατίθεται σε τιμή μόλις €163.01!

UMi Plus

  • Οθόνη 5.5” Full HD LTPS 2.5D Arc Screen (1920 x 1080)
  • Επεξεργαστής 64bit octa-core MediaTek Helio P10 MTK6755
  • Επεξεργαστής γραφικών ARM Mali-T860 GPU
  • Επεξεργαστής ήχου AW8738
  • Μνήμη RAM 4GB LPDDR3
  • Αποθηκευτικός χώρος 32GB (επέκταση με microSD έως 256GB)
  • Κάμερα 13MP Samsung με PDAF και dual-tone LED flash
  • Εμπρόσθια κάμερα 5MP
  • dualSIM
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID 2.1
  • WiFi 802.11a, Bluetooth 4.1, GPS, 4G LTE, FM radio
  • Λειτουργικό σύστημα Android 6.0 Marshmallow
  • Μπαταρία 4000mAh Sony (τεχνολογία UMi PE+)
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 155 x 75 x 8.8mm
  • Βάρος 185gr
  • Unibody αλουμινένια κατασκευή
Loading