Έχουμε αναφερθεί μερικές φορές στο παρελθόν στον περιβόητο και πανίσχυρο ιό Stuxnet εδώ στο Techgear.gr (με τελευταία αφορμή την ανακάλυψη του ακόμα πιο ισχυρού Flame), ένας ιός που επιτέθηκε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το 2010 προτού γίνει ευρύτερα γνωστός στο Διαδίκτυο.

Stuxnet USA/Israel

Μετά από μήνες φημολογίας για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Stuxnet και παρά το γεγονός ότι ήταν κοινό μυστικό πως έχουν βάλει το χέρι τους οι ΗΠΑ και Ισραήλ, μόλις σήμερα έρχεται η επιβεβαίωση από τη New York Times με μια λεπτομερέστατη αναφορά!

Σύμφωνα με τη NYT, πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια καμπάνια "κυβερνοπολέμου" (cyberwar) με κωδική ονομασία "Olympic Games", η οποία ξεκίνησε επί προεδρίας George W. Bush το 2006 με σκοπό να διακόψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Η δημιουργία της ειδικής έκδοσης του Stuxnet έγινε μετά από εικονική χαρτογράφηση του πυρηνικού εργοστασίου Natanz σε συνεργασία με μια Ισραηλινή ομάδα, με τον ιό να προγραμματίζεται έτσι ώστε να χτυπά συγκεκριμένο εξοπλισμό της Siemens και να καταστρέφει τον εξοπλισμό φυγοκέντρησης που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του ουρανίου.

Η απόφαση για κυβερνοεπίθεση λήφθηκε από τον Πρόεδρο Barack Obama με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ ήδη είχαν αρκετά ανοικτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα μια φυσική σύγκρουση με το Ιράν να είναι πρακτικά αδύνατη.

"Από τις πρώτες ημέρες προεδρίας του, παρακολουθούσε δυναμικά τις προσπάθειες για την καθυστέρηση του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος (διπλωματία, κυρώσεις, σημαντικές αποφάσεις), ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα τρέχοντα θέματα"

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι να διαρρεύσει μια αναβαθμισμένη έκδοση του ιού Stuxnet από το Natanz, η οποία είχε ένα λάθος στον κώδικα με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί από τον υπολογιστή ενός Ιρανού μηχανικού σε όλο το Internet. Να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τους Ισραηλινούς για τη διαρροή.

Μόλις άρχισε η εξάπλωση του ιού στο Internet, έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτός από τις εταιρίες λογισμικού ασφαλείας, καθώς επιτίθεται παγκοσμίως σε εξοπλισμό της Siemens.

Η NYT σημειώνει ότι ο Flame δεν είναι μέρος της επιχείρησης "Olympic Games", ενώ δεν διευκρινίζει αν υπεύθυνοι για τη δημιουργία του είναι και πάλι οι ΗΠΑ.

Όπως καταλαβαίνουμε, οι κυβερνοπόλεμοι θα μας απασχολήσουν σίγουρα τα επόμενα χρόνια, αλλά δύσκολα επιβάλλει κανείς την κυριαρχία του χωρίς στρατιωτική επέμβαση...

Αξίζει να διαβάσετε όλο το άρθρο της NYT.

Advertisements
3 comments

Comments are closed.