Voyager 2: Η NASA το επιδιόρθωσε παρότι κινείται στον διαστρικό χώρο!

Πέρασαν σχεδόν 14 μήνες από τότε που το Voyager 2 μπήκε στον διαστρικό χώρο και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έστειλε το πρώτο μήνυμα του πίσω στη Γη, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα η NASA ενημέρωσε το κοινό πως το διαστημικό σκάφος αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα με τα όργανα του.

Συγκεκριμένα, το Voyager 2 προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια περιστροφική κίνηση για να φέρει σε ισορροπία το εργαλείο μέτρησης του μαγνητικού πεδίου, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή δύο άλλα συστήματά του παρέμειναν ενεργοποιημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι συνήθως και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταναλωθεί περισσότερη ενέργεια απ’ όσο αναμενόταν.

Να σημειωθεί ότι το Voyager 2 λειτουργεί με ραδιενεργό καύσιμο που παράγει θερμότητα, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Όσο περνά ο καιρός, όμως, το καύσιμο υποβαθμίζεται και σταδιακά παράγει λιγότερη ενέργεια. Σε περίπτωση που τα επίπεδα ενέργειας πέσουν κάτω από ένα όριο, τότε το διαστημικό σκάφος απενεργοποιεί κάποια από τα όργανα του, με σκοπό να προστατεύσει τις ζωτικές λειτουργίες του.

Την περασμένη εβδομάδα, η κίνηση περιστροφής απέτυχε και το Voyager 2 έκλεισε τα όργανα μέτρησης με αποτέλεσμα να σταματήσει τη συλλογή νέων δεδομένων. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι μηχανικοί της NASA αναζήτησαν τρόπους να το επαναφέρουν σε πλήρη λειτουργία από τόσο μεγάλη απόσταση και ανακοίνωσαν ότι τα κατάφεραν αποστέλλοντας εντολές που ταξίδεψαν για περίπου 17 ώρες μέχρι να φτάσουν στο διαστημικό σκάφος και περίμεναν ακόμη 17 ώρες έως ότου λάβουν ανταπόκριση από αυτό.

Οι διαχειριστές της αποστολής του Voyager 2 αναφέρουν ότι το σκάφος επανήλθε σε σταθερή κατάσταση και συνεχίζει κανονικά να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι ταξιδεύει στο Διάστημα από το 1977 και απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τον πλανήτη και το Ηλιακό Σύστημά μας.

[NASA]

Loading