Το Voyager 2 έστειλε το πρώτο μήνυμα του από τα όρια του Ηλιακού Συστήματος

Πέρυσι το Δεκέμβριο, το διαστημικό σκάφος Voyager 2 πέρασε τα όρια της ηλιόπαυσης και εισήλθε στον διαστρικό χώρο, με αποτέλεσμα να γίνει το δεύτερο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φτάνει ξεφεύγει από τα όρια του Ηλιακού Συστήματος μας μετά το “αδερφάκι” του, το Voyager 1 (τα είχε καταφέρει το 2012). Το Voyager 2 εκτοξεύθηκε από τη Γη το 1977 και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε απόσταση 11 δισεκατομμυρίων μιλίων μακρία από τον Ήλιο.

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε για να αποστείλει το πρώτο μήνυμα από τον διαστρικό χώρο, με τους επιστήμονες να λαμβάνουν νέες πληροφορίες για τη δομή της ηλιόσφαιρας στα όρια του Ηλιακού Συστήματος. Το μήνυμα ταξίδεψε για 19 ώρες μέχρι να φτάσει από το Voyager 2 στη Γη.

Όπως δήλωσε ο κ. Don Gurnett, ερευνητής του University of Iowa,

Αποδεικνύεται ότι η παλιά πεποίθηση πως ο ηλιακός άνεμος θα εξασθενεί όσο προχωράμε μέσα στον διαστρικό χώρο, δεν είναι σωστή. Με το Voyager 2 και προηγουμένως με το Voyager 1, λαμβάνουμε την επιβεβαίωση πως δημιουργείται ένα ξεκάθαρο όριο στο τέλος της ηλιόσφαιρας (ηλιόπαυση) και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του πλάσματος, σχηματίζουν τέτοια όρια

Οι ερευνητές παραδέχονται, ωστόσο, ότι δεν έχουν απαντηθεί οριστικά τα ερωτήματα για τη συνολική δομή και το σχήμα της ηλιόσφαιρας. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα που λαμβάνουν από τα δύο Voyager τους βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη νέων μοντέλων για να περιγράψουν το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Bill Kurth, επίσης ερευνητή του University of Iowa,

Οι νέες πληροφορίες που λάβαμε αφήνουν να εννοηθεί πως η ηλιόσφαιρα είναι συμμετρική, τουλάχιστον στα δύο σημεία απ’ όπου προήλθαν τα μηνύματα των δύο Voyager.

Εδώ να αναφέρουμε πως στο Voyager 2 έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν ακόμα (μετά από 42 χρόνια) έναν μαγνητικός φασματογράφος, δύο εργαλεία για τον εντοπισμό φορτισμένων σωματιδίων σε διαφορετικές ενεργειακές κλίμακες και δύο εργαλεία για τη μελέτη του πλάσματος. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει πως το πλάσμα εντός της ηλιόσφαιρας είναι θερμό και διάσπαρτο, ενώ εκτός της ηλιόσφαιρας ψύχεται και γίνεται πιο συμπαγές.

Η μελέτη της ηλιόσφαιρας είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θεωρείται πως αποτελεί το προστατευτικό σώμα για το Ηλιακό Σύστημα μας από την κοσμική ακτινοβολία του διαστρικού χώρου. Υπολογίζεται πως μειώνει την εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία κατά 70%.

[via]

Loading