Πως να τοποθετήσετε σωστά το repeater για να αυξήσετε την απόδοση WiFi

Τα WiFi repeaters είναι μια καλή επιλογή για την επέκταση του οικιακού ασύρματου δικτύου. H σωστή τοποθέτηση του repeater ωστόσο, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για τη μέγιστη απόδοση του WiFi. H devolo συγκέντρωσε για εσάς τα σημαντικότερα tips για την σωστή τοποθέτηση του repeater!

Πώς λειτουργεί ένα repeater;

Ο τρόπος λειτουργίας ενός repeater WiFi είναι αρκετά απλός: Το repeater λαμβάνει το σήμα WiFi που εκπέμπει το router, το οποίο το ενισχύει και το επεκτείνει για να καλύψει μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα repeater συχνά ονομάζονται και ενισχυτές WiFi. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να επεκτείνετε αποτελεσματικά την εμβέλεια του router. Ένας σημαντικός παράγοντας για την ταχύτητα και την σταθερότητα αυτής της "επέκτασης WiFi" είναι η ποιότητα της σύνδεσης μεταξύ του router και του repeater, γι’ αυτό σωστή τοποθέτηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Βρίσκοντας τη σωστή απόσταση

Όταν επιλέγετε μια θέση για το repeater, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι δεν είναι πάντα ιδανική η θέση κοντά στο router. Φανταστείτε ένα σπίτι στο οποίο το οικιακό γραφείο είναι πολύ μακριά από το router και επομένως έχει ανεπαρκή σύνδεση στο WiFi. Είναι εύλογο να σκεφτείτε ότι πρέπει να εγκαταστήσετε το repeater στο γραφείο του σπιτιού. Ωστόσο, το πρόβλημα που προκύπτει σε αυτό, είναι πως εάν το repeater λαμβάνει ασθενές σήμα, θα αναμεταδώσει αντίστοιχα ασθενές σήμα. Σε αυτό το παράδειγμα του οικιακού γραφείου, η αδύναμη σύνδεση μεταξύ του router και του repeater θα περιόριζε πολύ την απόδοση του WiFi και το repeater δεν θα είχε σχεδόν κανένα αποτέλεσμα.

Αντίθετα, ο εμπειρικός κανόνας λέει το εξής: Ένα repeater πρέπει να βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ του router και των συσκευών που θα συνδεθούν στο WiFi. Αυτό βοηθάει στο να λαμβάνει ένα αρκετά ισχυρό σήμα, το οποίο μπορεί να το επεκτείνει αποτελεσματικά. Επιπλέον, το repeater θα πρέπει να τοποθετείται κεντρικά και να μην είναι σε σημείο με δύσκολη πρόσβαση, για παράδειγμα, στη γωνία ενός δωματίου, καθώς οι τοίχοι και τα έπιπλα μειώνουν την ικανότητα μετάδοσης και έτσι αποδυναμώνουν το σήμα του WiFi.

devolo-repeater.jpg

Απρόσμενοι παράγοντες παρεμβολών

Το γεγονός ότι οι τοίχοι και οι οροφές επιβραδύνουν τη σύνδεση στο WiFi μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά συχνά μας εκπλήσσουν τα άλλα καθημερινά αντικείμενα που αποτελούν φυσικό εχθρό των σταθερών συνδέσεων WiFi. Τα μικροκύματα, τα ασύρματα αξεσουάρ υπολογιστών και τα baby monitor είναι μερικά παραδείγματα καθημερινών συσκευών που μπορεί να επηρεάσουν το WiFi, λόγω ραδιοκυμάτων. Ακόμη και το νερό επιβραδύνει το σήμα, είτε πρόκειται για ένα μεγάλο ενυδρείο στο σπίτι είτε για ένα βάζο με λουλούδια. Ακόμα και οι γραμμές νερού και η ενδοδαπέδια θέρμανση εμποδίζουν την καλή λήψη WiFi.

H σωστή θέση για το repeater

Λόγω των εξωτερικών παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, η αναζήτησή για την ιδανική τοποθεσία του repeater θα πρέπει να γίνει προσεκτικά. Γενικά, συνιστάται να δοκιμάζετε διαφορετικές τοποθεσίες και να αξιολογείτε την ποιότητα της σύνδεσης, για παράδειγμα, κάνοντας μετρήσεις ταχύτητας. Τα υπερσύγχρονα repeater, όπως αυτά του γερμανικού κατασκευαστή devolo, προσφέρουν αρκετή ευκολία. Στο μπροστινό μέρος των συσκευών υπάρχει μια ένδειξη LED τεσσάρων βαθμίδων που υποδεικνύει την ποιότητα του λαμβανόμενου σήματος, ώστε να μπορείτε να δείτε άμεσα πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση.

Οι τεχνολογικά έμπειροι χρήστες που θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα πάνω στο θέμα, μπορούν επίσης να αναζητήσουν στο Internet και να βρουν διάφορες λύσεις λογισμικού για τη δημιουργία ενός χάρτη WiFi. Αυτά εγκαθίστανται, για παράδειγμα, σε ένα laptop για να ελέγξουν την ποιότητα του σήματος σε διάφορους χώρους του σπιτιού και να εντοπίσουν τα «νεκρά σημεία» σε μια κάτοψη.

Η εναλλακτική για μεγαλύτερες αποστάσεις

Όταν τοποθετούνται σωστά, τα repeater βελτιώνουν την εμβέλεια του οικιακού WiFi μακροπρόθεσμα και διασφαλίζουν σημαντικά σταθερότερη και ταχύτερη κάλυψη WiFi. Αλλά ακόμη και αυτά μπορούν να φτάσουν στα όριά τους, ιδιαίτερα αν το WiFi χρειάζεται σε περισσότερους ορόφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία Powerline, την οποία προσφέρει η devolo με τη σειρά προϊόντων Magic.

Αυτοί οι προσαρμογείς Powerline λειτουργούν πολύ απλά και η εγκατάσταση γίνεται εύκολα, τοποθετώντας τους σε ηλεκτρικές πρίζες για να δημιουργήσουν νέα σημεία πρόσβασης στο Internet. Η διαφορά σε σχέση με ένα repeater είναι ότι αυτοί οι προσαρμογείς χρησιμοποιούν τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος και τα μετατρέπουν σε ένα καλώδιο δικτύου για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο το σήμα του δικτύου μπορεί να πάει από τον έναν όροφο στον άλλο χωρίς να επιβραδύνεται από ταβάνια και άλλα εμπόδια. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνδέσετε τελικές συσκευές με τους προσαρμογείς Powerline όπως απαιτείται, χρησιμοποιώντας είτε καλώδιο LAN είτε WiFi.

Loading