Απεβίωσε ο δημιουργός του IBM PC, William C. Lowe

william-c-lowe-ibm-pc

Μία ακόμη σημαντική απώλεια σημειώθηκε στον κόσμο της τεχνολογίας καθώς από τη ζωή έφυγε σε ηλικία 72 ετών ο William C. Lowe, ο δημιουργός του πρώτου προσωπικού υπολογιστή της IBM το 1982. Όπως αναφέρει η κόρη του, Michelle Marshall, η αιτία του θανάτου του ήταν η καρδιακή προσβολή.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’70 όταν η IBM επιχείρησε να εισέλθει στη βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών, κάτι που η Apple και άλλες εταιρείες πουλούσαν για αρκετά χρόνια. Το 1980 ο William C. Lowe πρότεινε το εξής: τον σχηματισμό μιας ομάδας η οποία θα μπορούσε να αναπτύξει έναν προσωπικό υπολογιστή σε ένα μόλις έτος, αφήνοντας στην άκρη το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης και κάνοντας χρήση λογισμικού και εξαρτημάτων άλλων εταιρειών.

Πράγματι, στις 12 Αυγούστου 1981 και προς έκπληξη όλων η εταιρεία παρουσίασε τον IBM Personal Computer (5150) με επεξεργαστή Intel 8088 και λειτουργικό σύστημα MS-DOS 1.0 της ελάχιστα τότε γνωστής Microsoft. Το κόστος του υπολογιστή ανερχόταν στα $1.565 (χωρίς οθόνη) ενώ μέχρι πριν από δύο δεκαετίες οι υπολογιστές της IBM κόστιζαν περίπου $9 εκατομμύρια και απαιτούσαν έναν ειδικό κλιματιζόμενο χώρο και προσωπικό 60 ατόμων για το χειρισμό τους.

Ο William Cleland Lowe γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1941 στο Easton της Pennsylvania και αποφοίτησε από το Lafayette College με πτυχίο φυσικής. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του αποτελούν η σύζυγός του Cristina, τα τέσσερα παιδιά του Gabriela, Daniel, Julie Kremer και James και τα δέκα του εγγόνια.

[via]

This entry was posted in IBM, Misc. Bookmark the permalink.