up_icon
Gadgets Reviews Xiaomi

Xiaomi Vacuum Cleaner G11 Review: Πανίσχυρη και εύχρηστη για κάθε χώρο

27 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Xiaomi Vacuum Cleaner G11 Review: Πανίσχυρη και εύχρηστη για κάθε χώρο

Όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης μας με τα τεχνολογικά νέα, η συντριπτική πλειοψηφία των αξιολογήσεων μας αφορά κυρίως τα smartphones, τα tablets, τα laptops, τα ακουστικά, τα περιφερειακά (πληκτρολόγια, mouse) και τα video games. Η διείσδυση, όμως, της Τεχνολογίας σε ακόμη περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες, καθιστά μεγάλο το ενδιαφέρον και για τις έξυπνες συσκευές που διευκολύνουν την ζωή και την καθημερινότητα μας.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-3.jpg

Στον τομέα της καθαριότητας είναι γεγονός ότι έχουν εκτοξευθεί οι πωλήσεις των ρομποτικών σκουπών, όμως, δεν είναι πάντοτε τόσο βολική η χρήση τους ειδικά στα μικρά σπίτια και στις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά, λόγω της συνεχούς ακαταστασίας. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως οι έξυπνες λειτουργίες περιορίζονται μόνο σε αυτόν τον τύπο σκούπας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι όρθιες ασύρματες σκούπες της Xiaomi και μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε από την χρήση που κάνουμε τον τελευταίο μήνα με τη Xiaomi Vacuum Cleaner G11.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-2.jpg

Η αλήθεια είναι πως υποδεχτήκαμε αρχικά τη συσκευή έχοντας χαμηλές προσδοκίες, καθώς η πρότερη εμπειρία μας με όρθιες σκούπες δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Συνήθως πρόκειται απλά για αδύναμα σκουπάκια που πρέπει να τα καθαρίζεις μετά από κάθε χρήση γιατί «καίγεται» το μοτέρ τους από τη συσσώρευση σκόνης, παιδεύεσαι με τις ώρες να ξεμπλέξεις τις μαζεμένες τρίχες από την βούρτσα τους και όταν δουλεύουν σου προσφέρουν αστεία αυτονομία.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-27.jpg

Έχοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας, ανοίξαμε τη συσκευασία της Xiaomi Vacuum Cleaner G11 για να ξεκινήσουμε την συναρμολόγηση της. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται το κεντρικό module της σκούπας, τέσσερα εξαρτήματα για διαφορετικές χρήσεις, ένας μακρόστενος σωλήνας, η βάση φόρτισης και η μπαταρία. 

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-23.jpg

Το σημαντικότερο εξάρτημα στην αρχή είναι φυσικά το κεντρικό module που θυμίζει πιστόλι στην εμφάνιση του. Επάνω σε αυτό κουμπώνουν πανεύκολα όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα και η μπαταρία στο πίσω μέρος (συρόμενη), τα οποία μπορείς εξίσου πανεύκολα και γρήγορα να αποσπάσεις πατώντας στο αντίστοιχο κουμπί. Κοινώς, η Xiaomi έχει επενδύσει στην όσο δυνατόν πιο εύκολη και γρήγορη συναρμολόγηση και χρήση των διαφορετικών εξαρτημάτων, τα οποία μπορείς να κουμπώσεις είτε απευθείας στο πιστόλι για χρήση σαν σκουπάκι, είτε στον μακρόστενο σωλήνα για πιο παραδοσιακή χρήση σκούπας.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-12.jpg

Στο κεντρικό module υπάρχει το κουμπί - σκανδάλη για την ενεργοποίηση της σκούπας, ενώ επάνω στην οθόνη του έχουμε δύο κουμπιά και διαρκή ένδειξη στον δακτύλιο για την κατάσταση της μπαταρίας. Το αριστερό αφορά την επιλογή του mode σκουπίσματος (Auto, Eco και Turbo), ενώ το δεξί κλειδώνει ή ξεκλειδώνει τη σκανδάλη ούτως ώστε να πατάς μια φορά τη σκανδάλη και να λειτουργεί συνεχόμενα ή να σταματά όταν αφήνεις το δάχτυλο σου από επάνω της. Προφανώς, η συνεχόμενη χρήση βολεύει περισσότερο όταν σκουπίζεις μεγάλες επιφάνειες, ενώ η διακοπτόμενη για να μαζέψεις κάτι στα γρήγορα. 

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-13.jpg

Επιπλέον, υπάρχει και ένα κουμπί με το εικονίδιο του κάδου που ανοίγει το δοχείο συλλογής της βρομιάς για να το καθαρίσεις. Πατώντας το θα πρέπει να είσαι προσεκτικός (περνάς μια σακούλα από την πρόσοψη), διότι ανοίγει το καπάκι και πέφτει η σκόνη και τα χνούδια, ενώ στρίβοντας το δοχείο προς τα δεξιά ξεκλειδώνει από τη θέση του για να το αφαιρέσεις όλο και να το καθαρίσεις πλήρως μαζί με τα εσωτερικά εξαρτήματα. Όλα πλένονται με νερό ΕΚΤΟΣ από τον κινητήρα και καλό είναι να τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά για 24 ώρες προτού τα επανασυνδέσεις. Αυτή η διαδικασία δεν σου παίρνει περισσότερο από 1 λεπτό για να την ολοκληρώσεις με ασφάλεια χωρίς να παιδεύεσαι καθόλου και στην συναρμολόγηση μετά τον καθαρισμό.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-4.jpg

Σε ό,τι αφορά τα τρία modes, το Auto κρίνει αυτόματα πόση ισχύ χρειάζεται η σκούπα για να αντεπεξέλθει στην επιφάνεια που καθαρίζεις. Για παράδειγμα, είναι «χαλαρή» όταν περνάς επάνω από πλακάκι και μπαίνει στο full αν φτάσεις σε κάποιο χαλί. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι υψηλή ένταση καθόλη τη διάρκεια μπορείς να ενεργοποιήσεις απευθείας το Turbo mode με τις ανάλογες επιπτώσεις για την μπαταρία, ενώ το Eco mode σου προσφέρει την μεγαλύτερη αυτονομία.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-15.jpg

Για να περάσουμε στα 4 εξαρτήματα, αυτό που θα χρησιμοποιήσει περισσότερο ο κοινός χρήστης είναι φυσικά η περιστρεφόμενη κεφαλή που διαθέτει μικρά βουρτσάκια από σκληρό μεν υλικό, αλλά είναι φιλική σε κάθε είδους πάτωμα για να μην αφήνει γρατζουνιές, ενώ σκουπίζει σε βάθος ακόμα και τα χαλιά με βαθύ πέλος. Η Xiaomi έχει επενδύσει σε έναν καινοτόμο σχεδιασμό που μπορείς να τον χαρακτηρίσεις και «έξυπνο», καθώς η σκούπα απορροφά τα πάντα με τεράστια αποτελεσματικότητα (το διαπιστώνεις από τα πρώτα δευτερόλεπτα χρήσης), λειτουργεί αυτόματα σε διαφορετική ένταση ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας (ειδικά αν έχεις επιλέξει το Auto mode), δεν επιτρέπει το περιτύλιγμα τριχών - ινών που σε άλλες σκούπες σε παιδεύουν να τις ξεμπλέξεις με τα χέρια, ενώ όταν ζοριστεί αρκετά σταματά αυτόματα την λειτουργία της σκούπας και ξαναξεκινά όταν την αποσύρεις από το συγκεκριμένο δύσκολο σημείο.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-18.jpg

Στην πράξη, η βασική περιστρεφόμενη κεφαλή σε συνδυασμό με την ισχύ της Xiaomi Vacuum Cleaner G11 αποδεικνύεται τρομερά αποτελεσματική, σε βαθμό που να μην πιστεύεις ότι ο χώρος σου είχε τόση συγκεντρωμένη βρομιά. Είναι εκπληκτικό το πόσο σε βάθος καθαρίζει τα χαλιά με βαθύ πέλος, ενώ στις εύκολες επιφάνειες (πλακάκια, μάρμαρα, παρκέ) δεν αφήνει ούτε κόκκο σκόνης καθιστώντας το σφουγγάρισμα ως προαιρετική εργασία καθαρά για λόγους απολύμανσης. Όλες οι διαδικασίες κουμπώματος/ξεκουμπώματος στον κεντρικό σωλήνα και ο καθαρισμός γίνονται πανεύκολα και γρήγορα για να μην…γανιάζεις όπως συνηθίζεται στις συμβατικές σκούπες. Εδώ να αναφέρουμε πως όταν έχει μαζεμένα σκουπίδια στο πάτωμα (π.χ. ρύζι, ψίχουλα, κομματάκια χαρτιού, ξηρούς καρπούς κλπ.) είναι προτιμότερο να χαμηλώσεις την ένταση της σκούπας διότι η μεγάλη ισχύς αντί να τα ρουφά τα διασκορπίζει. Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι δεν είναι και τόσο καλή στην απορρόφηση υγρών.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-21.jpg

Ως δεύτερο σε χρήση εξάρτημα επιλέγουμε την λεπτή μύτη που είναι ιδανική για να τραβάς σκουπίδια και σκόνη από γωνίες και στενά μέρη, όπως για παράδειγμα στις εσοχές των παλιού τύπου καλοριφέρ. Είναι αρκετά μακριά, αλλά σχετικά φαρδιά και δεν χωράει τόσο εύκολα σε κάθε περιοχή, όμως είναι τόσο μεγάλη η ισχύς που θα κάνει την δουλειά σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Αν την προσαρμόσεις στο «πιστόλι» χωρίς τον σωλήνα, έχεις στα χέρια σου ένα κλασικό σκουπάκι, το οποίο, ωστόσο, είναι αρκετά βαρύ για να το χρησιμοποιείς για πολύ ώρα.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-10.jpg

Το τρίτο εξάρτημα είναι η μια βούρτσα που προορίζεται για να απορροφά σκόνη από έπιπλα, καναπέδες, καθίσματα αυτοκινήτου κλπ. Χρήσιμο το γεγονός ότι υπάρχει, αλλά ειδικά για τους καναπέδες οι περισσότεροι μάλλον θα κάνουν την δουλειά τους με το προηγούμενο λεπτό εξάρτημα.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-14.jpg

Τέλος, η Xiaomi έχει συμπεριλάβει και ένα ειδικό εξάρτημα που αφορά το σκούπισμα μαξιλαριών και στρωμάτων. Με τα ακάρεα να αποτελούν ένα άλυτο πρόβλημα για τα περισσότερα νοικοκυριά, το συγκεκριμένο εξάρτημα της Xiaomi Vacuum Cleaner G11 ίσως αποδειχτεί αρκετά χρήσιμο, καθώς τραβά τη σκόνη που έχει βυθιστεί μέσα στο στρώμα πολύ αποτελεσματικά. Θα πρέπει, ωστόσο, να το καθαρίζεις αρκετά πιο συχνά από τα υπόλοιπα εξαρτήματα. 

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-17.jpg

Από πλευράς απόδοσης έχουμε ήδη αναφέρει πόσο ανέλπιστα θετική εντύπωση μας έχει κάνει, όμως, δεν παύουν να υπάρχουν κάποια ζητήματα που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά γενικότερα με τις όρθιες ασύρματες σκούπες. Αν και είναι αρκετά εύχρηστη όταν έχεις συνδέσει τον κεντρικό σωλήνα, ειδικά σε εύκολες επιφάνειες, ορισμένα χαλιά ζορίζουν την κεντρική περιστρεφόμενη κεφαλή με αποτέλεσμα να βαραίνει αρκετά όλο το σώμα της. Επίσης, το «πιστόλι» είναι ούτως ή άλλως αρκετά βαρύ (σχεδόν 4kg) για να το χρησιμοποιήσει με άνεση ο οποιοσδήποτε χρήστης, πόσο μάλλον αν είναι ηλικιωμένος.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-16.jpg

Ακόμη, ο σχετικά μεγάλος όγκος της κεντρικής κεφαλής καθιστά λίγο δύσκολη τη διαδικασία να περνάς τη σκούπα κάτω από έναν καναπέ ή κρεβάτι και το υλικό κατασκευής του κεντρικού σωλήνα μπορεί να γδαρθεί σχετικά εύκολα.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-20.jpg

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, όλα έχουν να κάνουν με το mode που επιλέγεις και την επιφάνεια που σκουπίζεις. Σε μεικτές καταστάσεις (χαλιά - δάπεδο) με ενεργοποιημένο το Auto mode άντεξε για περίπου 20 λεπτά, ενώ στο Eco mode μπορείς να πιάσεις διπλάσιο χρόνο και στο Turbo μετά βίας 10 λεπτά. Μπορεί να ακούγεται λίγος ο χρόνος της αυτονομίας, όμως είναι αρκετή για να ξεμπερδεύεις έναν χώρο 70-80 τμ.. Υπάρχει η επιλογή να αγοράσεις μια έξτρα μπαταρία αν θέλεις παραπάνω αυτονομία, την οποία μπορείς να αφήσεις να φορτίζει στη βάση αποθήκευσης και να την εναλλάσσεις. Επίσης, η βάση αποθήκευσης είναι πολύ πολύ χρήσιμη για λόγους εξοικονόμησης χώρου, αφού μπορείς να κρεμάσεις την σκούπα και όλα τα εξαρτήματα της.

xiaomi-vacuum-cleaner-g11-techgear-review-22.jpg

Η Xiaomi Vacuum Cleaner G11 έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ασύρματες όρθιες σκούπες και θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει το βασικό εργαλείο καθαριότητας για κάθε σπίτι ή γραφείο. Σαφέστατα υπάρχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης, όμως είναι πραγματικά πολύ ισχυρή και αξίζει να την δοκιμάσετε.

Θα την βρείτε αποκλειστικά στο επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα mistore-greece.gr.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Samsung Less Microfiber: Φίλτρο για την προστασία των ωκεανών από τα μικροπλαστικά

07 Ιουνίου 2023 Techgear Team

Η Samsung ανακοίνωσε το νέο φίλτρο Less Microfiber. Πρόκειται για ένα εξωτερικό φίλτρο πλυντηρίου ρούχων που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει σημαντικά τις εκπομπές πλαστικών μικροϊνών κατά τη διάρκεια των κύκλων...

Samsung Bespoke Jet AI: Η πρώτη ασύρματη σκούπα με πιστοποίηση UL και τεχνολογία ΑΙ

07 Ιουνίου 2023 Techgear Team

Η Samsung ανακοίνωσε σήμερα την παγκόσμια κυκλοφορία της Samsung Bespoke JET AI, της πιο ισχυρής ασύρματης σκούπας χειρός της εταιρείας με ισχύ αναρρόφησης έως και 280 W. Η Bespoke JET AI έρχεται με ένα ...

watchOS 10: Τα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται το φθινόπωρο στα Apple Watch

06 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Οι φήμες για ριζικό επανασχεδιασμό του watchOS αποδείχθηκαν αληθινές, καθώς η παρουσίαση του watchOS 10 στο εναρκτήριο keynote του συνεδρίου WWDC 2023 έφερε στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές που θα δούμε στα ...

Vision Pro: Η Apple έρχεται να σώσει την κατηγορία των VR/AR headsets!

05 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Σε ένα από τα σημαντικότερα keynotes στην ιστορία της Apple, το One more thing δεν ήταν άλλο από τα αποκαλυπτήρια του πολυαναμενόμενου πρώτου Mixed Reality headset της εταιρείας. Αυτό είναι, λοιπόν, το Vision ...

Meta Quest 3: Αυτό είναι το νέο VR headset της εταιρείας στα $499.99

01 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Η Meta θέλει να χαλάσει το πάρτι της Apple σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες για παρουσίαση του Mixed Reality headset από την τελευταία στο επικείμενο συνέδριο WWDC 2023 (5-9 Ιουνίου 2023). Η ...

Project Q: Αυτή είναι η νέα φορητή συσκευή της Sony για streaming παιχνιδιών του PS5

25 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Μεγαλειώδης η εκδήλωση PlayStation Showcase, με τη Sony να παρουσιάζει πληθώρα παιχνιδιών και δύο νέες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν προς τα τέλη του 2023, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς ημερομηνίες ...

Logitech Rally Bar Huddle: Ένα ολοκληρωμένο video-bar για μικρούς χώρους συσκέψεων

24 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η Logitech ανακοίνωσε ένα νέο προϊόν, το Rally Bar Huddle, ένα ανώτερης ποιότητας ολοκληρωμένο video-bar για μικρούς χώρους συσκέψεων, την πιο πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια των καμερών συσκέψεων της ...

Backbone One - PlayStation Edition, διαθέσιμο το controller και για συσκευές Android

24 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από το λανσάρισμα του Backbone One controller για τα iPhone και τώρα παίρνουν σειρά οι συσκευές Android, με την εταιρεία να ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία έχοντας τις ευλογίες της Sony....

Sony SRS-XV800: Το νέο και πανίσχυρο ασύρματο ηχείο της εταιρείας

14 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η Sony ανακοίνωσε σήμερα το νέο SRS-XV800, ένα ηχείο κατασκευασμένο για πάρτι με δυνατό και καθαρό ήχο. Είτε διοργανώνετε ένα επικό πάρτι είτε απολαμβάνετε την αγαπημένη σας ταινία ή τηλεοπτική σειρά, αυτό το ...

Suunto Vertical: Με GPS, δωρεάν offline χάρτες και ηλιακή φόρτιση

11 Μαΐου 2023 Techgear Team

Με το Suunto Vertical για αξιόπιστο οδηγό, μπορείτε να εξερευνήσετε από τις υψηλότερες κορυφές έως τα πιο απόκρημνα φαράγγια, καθώς πληροί τα υψηλότερα πρότυπα αντοχής, διαθέτει λεπτομερείς χάρτες πλοήγησης που...

Loader
please wait
techgear_icon