Η Apple προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του γνωστού YouTuber και leakster Jon Prosser, κατηγορώντας τον για κλοπή εμπορικών μυστικών που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα iOS 26. Η υπόθεση, η οποία κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας, στρέφεται τόσο κατά του Prosser όσο και ενός ακόμη εμπλεκόμενου προσώπου, του Michael Ramacciotti. Σύμφωνα με την Apple, οι δύο άνδρες συνωμότησαν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πρωτότυπο iPhone που ανήκε σε υπάλληλο της εταιρείας, με σκοπό τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών.
Η υπόθεση αφορά μια σειρά από βίντεο που ανέβηκαν στις αρχές του έτους στο YouTube και παρουσίαζαν ρεαλιστικές αποδόσεις στοιχείων του iOS 26, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν γνωστό εσωτερικά ως iOS 19. Η Apple υποστηρίζει ότι οι μακέτες αυτές βασίστηκαν σε αυθεντικές πληροφορίες που αποκτήθηκαν παράνομα.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το MacRumors, ο Prosser φέρεται να είπε στον Ramacciotti ότι θα βρει τρόπο να τον αποζημιώσει, εάν κατάφερνε να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone που είχε στην κατοχή του ο φίλος του, Ethan Lipnik. Ο Lipnik εργαζόταν τότε στην Apple πάνω στον σχεδιασμό λογισμικού και, όπως αναφέρεται, ο Ramacciotti έμενε συχνά στο σπίτι του. Όταν ο Lipnik απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ramacciotti φέρεται να χρησιμοποίησε εργαλείο γεωεντοπισμού για να βεβαιωθεί ότι έλειπε και στη συνέχεια απέκτησε πρόσβαση στη συσκευή.
Κατά την καταγγελία, αφού εισήλθε στο iPhone, ο Ramacciotti έκανε κλήση FaceTime στον Prosser, κατά την οποία του έδειξε νέες δυνατότητες και στοιχεία σχεδιασμού του iOS 26. Ο Prosser, όπως ισχυρίζεται η Apple, χρησιμοποίησε εργαλείο καταγραφής οθόνης για να καταγράψει την κλήση και στη συνέχεια διαμοίρασε το υλικό με συνεργάτες του, ώστε να δημιουργηθούν οι μακέτες που παρουσιάστηκαν στα βίντεό του. Ένα από τα άτομα που είδε το υλικό, φέρεται να αναγνώρισε το εσωτερικό του διαμερίσματος του Lipnik και τον ειδοποίησε.
Ο Prosser είχε δημοσιεύσει τον Ιανουάριο, μέσω του καναλιού του Front Page Tech, βίντεο που παρουσίαζε ανασχεδιασμένη έκδοση της εφαρμογής Camera του iOS 26, ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλες αποδόσεις του νέου Messages app και της νέας σχεδιαστικής γλώσσας Liquid Glass που υιοθετεί φέτος η Apple.
Ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων, η Apple απέλυσε τον Lipnik, επικαλούμενη αποτυχία προστασίας εμπιστευτικών δεδομένων. Ο Lipnik ανέφερε, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι ο Ramacciotti περνούσε συχνά χρόνο στο σπίτι του και παρατηρούσε τις συνήθειες και τις διαδικασίες ασφαλείας που ακολουθούσε για τις συσκευές του. Η Apple λέει ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από ανώνυμη πληροφορία και ότι έχει στην κατοχή της φωνητικό μήνυμα, στο οποίο ο Ramacciotti ζητά συγγνώμη από τον Lipnik, υποστηρίζοντας πως ο Prosser ήταν ο εμπνευστής της όλης ενέργειας.
Η εταιρεία σημειώνει ότι το iPhone ανάπτυξης περιείχε πολύ μεγαλύτερο όγκο εμπιστευτικών πληροφοριών που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί δημοσίως. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής πόσα από αυτά τα δεδομένα διέρρευσαν ή χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενους.
Η Apple ζητά με την αγωγή της την έκδοση δικαστικής εντολής που θα απαγορεύει στον Prosser και τον Ramacciotti να χρησιμοποιήσουν ή να αποκαλύψουν τα εμπιστευτικά και απόρρητα δεδομένα της σε τρίτους χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, καθώς και να καταστρέψουν οποιοδήποτε σχετικό υλικό έχουν στην κατοχή τους. Επιπλέον, η εταιρεία επιδιώκει αποζημιώσεις και αιτείται την εκδίκαση της υπόθεσης από σώμα ενόρκων.
Ο Jon Prosser, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, υποστήριξε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στο κατηγορητήριο. Όπως έγραψε, "Αυτό δεν είναι το πώς έγιναν τα πράγματα από τη δική μου πλευρά. Ανυπομονώ να μιλήσω με την Apple για το θέμα". Σε επόμενη ανάρτησή του προσέθεσε: "Για να είμαι ξεκάθαρος: σίγουρα δεν 'συνωμότησα' για να αποκτήσω πρόσβαση στο τηλέφωνο κάποιου και ήμουν ανενημέρωτος για ό,τι συνέβαινε".
Η υπόθεση αναμένεται να λάβει διαστάσεις, τόσο λόγω της ευαισθησίας του περιεχομένου που διέρρευσε, όσο και λόγω της εμπλοκής ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον χώρο των διαρροών τεχνολογίας.
[via]