Amazon Echo: Η ψηφιακή βοηθός Alexa κατέγραψε και απέστειλε συνομιλία ζευγαριού σε τυχαία επαφή τους, εν αγνοία τους

Τους τελευταίους μήνες, λίγο πολύ όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν κυκλοφορήσει ηχεία με ενσωματωμένο ψηφιακό βοηθό για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των χρηστών, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι με αυτά τα προϊόντα τίθεται σε κίνδυνο η ιδιωτικότητα τους, μιας και έχουν μόνιμα ένα "αυτί" να τους ακούει και να τους καταγράφει μέσα στο σπίτι τους.

Οι ανησυχίες αυτές επιβεβαίωθηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην περίπτωση ενός ζευγαριού από το Portland (Oregon, ΗΠΑ), οι οποίοι ανέφεραν ότι το Amazon Echo κατέγραψε εν αγνοία τους μια συζήτηση που είχαν μεταξύ τους στο σπίτι και στη συνέχεια την έστειλε ηχογραφημένη σε κάποιον από τις επαφές τους.

Ο παραλήπτης του ηχητικού ντοκουμέντου τους ενημέρωσε για το ζήτημα και η πρώτη αντίδραση τους ήταν ότι κάποιος πιθανότατα τους χάκαρε. Τελικά, αποδείχτηκε ότι η ψηφιακή βοηθός Alexa υπέπεσε σε μια σειρά σφαλμάτων που οδήγησαν στην εκτέλεση της συγκεκριμένης ενέργειας.

Πρόσφατα, η Amazon πρόσθεσε στο Amazon Echo τη λειτουργία αποστολής ηχητικών μηνυμάτων, αλλά και την αποστολή SMS σε συσκευές Android στις επαφές που διατηρεί ο εκάστοτε χρήστης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Amazon ισχυρίζεται ότι το Amazon Echo άκουσε πρώτα μέσα στη συζήτηση τη λέξη Alexa με αποτέλεσμα να ενεργοποιήσει την ψηφιακή βοηθό, έπειτα το αίτημα αποστολής μηνύματος και εν τέλει το όνομα της επαφής από τη λίστα.

Το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι ουδέποτε ανέφεραν κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης τους, αλλά παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούν το Amazon Echo για πληθώρα ενεργειών που εκτελούνται στο σπίτι, όπως η διαχείριση του φωτισμού, του θερμοστάτη, και των καμερών ασφαλείας. Η αντίδραση τους ήταν να απενεργοποιήσουν άμεσα όλα τα Amazon Echo της οικίας τους και να επικοινωνήσουν με την Amazon, η οποία επαλήθευσε όλα όσα της ανέφεραν και φυσικά απολογήθηκε με την ακόλουθη δήλωση:

"Η Amazon λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν της την ιδιωτικότητα των χρηστών. Ερευνήσαμε το ζήτημα και το πόρισμα μας είναι πως πρόκειται για μια εξαιρετική σπάνια περίπτωση. Εργαζόμαστε ήδη επάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στο μέλλον"

[via]

Loading