Αναφορά: Η Apple πιθανότατα θα επιτρέψει το sideloading εφαρμογών από το iOS 17!

Τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να πείσει την Apple να καταστήσει πιο ανοικτό το λειτουργικό σύστημα iOS, αλλά να που οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως θα πιάσουν τόπο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg, η Apple εργάζεται επάνω σε ένα νέο σύστημα που θα επιτρέψει το περίφημο side loading στα iPhone και iPad, δηλαδή την δυνατότητα να πραγματοποιείς εγκατάσταση εφαρμογών από άλλες πηγές πέρα από το App Store.

Η αλλαγή πολιτικής αποδίδεται στο νομοσχέδιο Digital Markets Act που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου 2022 στην Ευρώπη. Ανάμεσα στους νέους κανόνες που εισάγει το DMA (μπορείτε να τους θυμηθείτε από εδώ), συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα των κλειστών οικοσυστημάτων σε τρίτους για να μην παρατηρούνται μονοπωλιακές πρακτικές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσφέρονται εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, δυνατότητα χρήσης άλλων καταστημάτων εφαρμογών, απόλυτος έλεγχος των ρυθμίσεων ασφαλείας και ιδιωτικότητας, έλεγχος των προεγκατεστημένων εφαρμογών, επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών messaging κλπ.

Αντιλαμβάνεστε ότι με το DMA επηρεάζονται πολλές από τις βασικές υπηρεσίες της Apple, η οποία ειδικά για την περίπτωση του sideloading ήταν ανένδοτη λέγοντας πως θα υποβαθμιστεί σημαντικά το επίπεδο της ασφάλειας που προσφέρει στις συσκευές της αφήνοντας τους χρήστες εκτεθειμένους σε malware, scams, παρακολούθηση των δεδομένων τους κλπ. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να συμμορφωθεί με το νομοσχέδιο μέχρι και τις 6 Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ομάδες ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος και των υπηρεσιών της Apple αναζητούν τρόπους για να ανοίξουν ορισμένα βασικά στοιχεία του οικοσυστήματος προκειμένου να επιτραπεί σε πρώτη φάση το sideloading και μάλιστα από την έκδοση iOS 17 που αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Apple θα προσπαθήσει να προστατεύσει τους χρήστες ενσωματώνοντας νέες δικλείδες ασφαλείας, όπως το σύστημα πιστοποίησης που χρησιμοποιεί στους υπολογιστές Mac για την εγκατάσταση εφαρμογών έξω από το Mac App Store.

Υπενθυμίζουμε ότι η Apple θα συμμορφωθεί και στο θέμα της χρήσης υποδοχής USB-C στα iPhone και iPad.

[via]

Loading