Android 12 Developer Preview: Διαθέσιμη η πρώτη έκδοση για developers

Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς η Google ξεκίνησε πριν από λίγο το λανσάρισμα της πρώτης έκδοσης του Android 12 για developers, από την οποία μαθαίνουμε και ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος που ενδεχομένως θα περάσουν και στην τελική έκδοση του.

Σαφέστατα οι περισσότεροι απλοί χρήστες θέλουν να δουν πρωτίστως αλλαγές στην εμφάνιση, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για να έχουμε πραγματικό υλικό από το Android 12. Σε πρώτη φάση, πάντως, μπορούμε να βασιστούμε στις εξαγγελίες της Google για το νέο σύστημα ειδοποιήσεων που θα είναι πιο μοντέρνο, πιο εύκολο στη χρήση και πιο λειτουργικό. Η Google θα δώσει στους developers τη δυνατότητα να πειραματιστούν με το περιεχόμενο, τα εικονίδια και τη λειτουργικότητα των ειδοποιήσεων, υπό την έννοια πως θα μπορεί ο χρήστης να εκτελεί άμεσα πολύ περισσότερες ενέργειες απευθείας από τις καρτέλες των ειδοποιήσεων.

Ακόμη, η Google στοχεύει να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία χρήσης των εφαρμογών που τρέχουν στο πλήρες εύρος της οθόνης (full-screen apps) προσφέροντας καλύτερη απόκριση στη διαχείριση με χειρονομίες (π.χ. σωστότερη συμπεριφορά στα τυχαία αγγίγματα). Βελτιώσεις θα δούμε, επίσης, στις μεταβάσεις από εικόνα σε εικόνα και στα animations για μια ακόμα πιο ομαλή αίσθηση που θα συμβαδίζει με τα σύγχρονα panels υψηλού ρυθμού ανανέωσης εικόνας.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα δυνατότητα για τους developers είναι ο έλεγχος του επίπεδου της απτικής ανάδρασης, καθώς θα μπορούν να συγχρονίσουν τον ήχο που παίζει στις εφαρμογές τους με την “ένταση” των δονήσεων που νιώθει ο χρήστης στα χέρια του.

Πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά τη γενικότερη διευκόλυνση των χρηστών θα είναι η δυνατότητα να πραγματοποιείς copy-paste μεταξύ πολλών και διαφορετικών εφαρμογών, ούτως ώστε να μεταφέρεις με ευκολία γραπτό κείμενο, εικόνες, videos, ήχο κλπ. από τη μία εφαρμογή στην άλλη. Για παράδειγμα, αντί να αποθηκεύεις μια φωτογραφία από μία εφαρμογή στη συσκευή και μετά να την ψάχνεις στα downloads για να την ανεβάσεις σε μια άλλη εφαρμογή, θα μπορείς απλά να κάνεις copy στη μία και paste στην άλλη.

Εξάλλου, στο Android 12 θα βρούμε υποστήριξη για νέα media formats και αυτόματη μετάβαση από το ένα codec στο άλλο. Για παράδειγμα, το Android 12 θα υποστηρίζει το AVIF format για εικόνες και το HEVC format για videos, το οποίο μετατρέπεται αυτόματα στο AVC εάν δεν υποστηρίζεται από κάποια εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά τον πονεμένο τομέα των αναβαθμίσεων και της ασφάλειας / ιδιωτικότητας, το Android 12 θα φέρει νέες επιλογές στους χρήστες προκειμένου να γνωρίζουν άμεσα και ξεκάθαρα ποια στοιχεία τους μεταφέρονται στην εκάστοτε εφαρμογή και σε ποια δεδομένα της συσκευής δίνεται πρόσβαση (π.χ. τοποθεσία, κάμερα, μικρόφωνο). Ευελπιστεί, επίσης, ότι θα προχωρήσει σημαντικά το Project Mainline για να αναβαθμίζεται το λειτουργικό σύστημα σε “δόσεις” έτσι ώστε να μην περιμένει η Google την κάθε εταιρεία να ετοιμάσει το πλήρες update. Για να δούμε αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά…

Είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε με ασφάλεια για το b, μιας και η πρώτη Developer Preview έκδοση είναι συνήθως ιδιαίτερα “χοντροκομμένη”. Θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε μετά το λανσάρισμα της πρώτης beta σε μερικές εβδομάδες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[Android]

Loading