Android 13: Ξεκίνησε το λανσάρισμα του, τι νέο φέρνει

Έφτασε η μεγάλη ώρα για το λανσάρισμα της τελικής έκδοσης του Android 13, καθώς η Google ξεκίνησε πριν από λίγο τη διανομή του για τα Pixel smartphones αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Ίσως με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να γίνει λίγο πιο επιθετική στην προώθηση των δικών της smartphones έναντι αυτών των υπόλοιπων συνεργατών - κατασκευαστών, αλλά σαφέστατα έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να τα καταφέρει.

Στην επίσημη ανακοίνωση της, η Google αναφέρει τους 13 κύριους λόγους που θα μας κάνουν να αγαπήσουμε το Android 13, αλλά στην ξεχωριστή ιστοσελίδα για τη νέα έκδοση μπορείτε να δείτε κάθε τι καινούργιο που θα φέρει στις συσκευές Android που θα το λάβουν.

  • Το Android 13 έρχεται με ανανεωμένο σχεδιασμό και στυλ βασισμένο στην γραμμή Material You. Οι χρήστες μπορούν να διαμορφώνουν τα εικονίδια των third-party εφαρμογών με βάση το θέμα και τα χρώματα του wallpaper, για μια πιο προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης.
  • Οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν διαφορετικές γλώσσες για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά, ανεξάρτητα από την γλώσσα του συστήματος. Για παράδειγμα, θα μπορείς να έχεις το Android 13 στα Ελληνικά και το Facebook στα Αγγλικά.
  • Ανανεωμένος media player που εναρμονίζεται με τη μουσική ή το podcast που ακούς την δεδομένη στιγμή. Λειτουργεί και για περιεχομένο που παίζει από τον Chrome browser.
  • Βελτιώσεις στην ενότητα Wellbeing, με το Bedtime mode να φέρνει αυτόματα την εφαρμογή του dark theme και χαμηλότερο φωτισμό για το wallpaper. Με αυτόν τον τρόπο τα μάτια προσαρμόζονται καλύτερα στον χαμηλό φωτισμό όταν πέφτεις για ύπνο και η συσκευή παραμένει σε αυτό το στυλ σε περίπτωση που ξυπνήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να μην «κολλήσεις» και χάσεις τον ύπνο σου.
  • Δυνατότητα να δώσεις πρόσβαση σε συγκεκριμένες φωτογραφίες και videos στις εφαρμογές που στο ζητούν, αντί για πρόσβαση σε ολόκληρη την γκαλερί σου.
  • Αυτόματη διαγραφή των ευαίσθητων δεδομένων που αντιγράφεις από το ιστορικό του clipboard, όπως διεύθυνση email, αριθμό τηλεφώνου, password κλπ.
  • Στο εξής κάθε εφαρμογή θα σου ζητά πρώτα την άδεια για να στέλνει ειδοποιήσεις, ενώ μέχρι πρότινος ήταν ενεργοποιημένη η δυνατότητα εξ’ ορισμού.
  • Υποστήριξη Spatial Audio σε συμβατά ακουστικά.
  • Άμεση επικοινωνία των messaging εφαρμογών με τα Chromebooks για αποστολή και λήψη μηνυμάτων από το laptop.
  • Υποστήριξη του Bluetooth Low Energy (LE) Audio, το νέο πρότυπο για καλύτερο συγχρονισμό, μειωμένη καθυστέρηση και δυνατότητα αποστολής του ήχου σε περισσότερες από μία συνδεδεμένες συσκευές (π.χ. σε δύο ζευγάρια ακουστικά ταυτόχρονα).
  • Δυνατότητα αντιγραφής περιεχομένου (URL, εικόνα, κείμενο, video) από Android smartphone και επικόλληση σε tablet (και το αντίστροφο).
  • Ευκολότερο multitasking στα tablets με ανανεωμένο taskbar για να βλέπεις όλες τις εφαρμογές στο κάτω μέρος και να τις σέρνεις σε split-screen mode χωρίς κόπο.
  • Τα Android tablets θα αναγνωρίζουν την παλάμη και την γραφίδα ως ξεχωριστά αγγίγματα προκειμένου να αποφεύγονται οι τυχαίες εγγραφές κατά την χρήση τους.

Το λανσάρισμα του Android 13 ξεκίνησε από σήμερα για τα Pixel smartphones, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν οι συσκευές των Samsung, Motorola, OnePlus, OPPO, realme, Sharp, Sony, Xiaomi, vivo, iQOO, HMD (Nokia), ASUS, Tecno κ.ά.

[Google]

Loading