up_icon
AOC Displays

Η εξέλιξη του σχεδιασμού οθονών: Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο

07 Ιουνίου 2017 Yannis Elpidis

Η εξέλιξη του σχεδιασμού οθονών: Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο

[Δ.Τ.]

Αλήθεια, θυμάται κανείς τις παλιές καλές οθόνες CRT (Cathode Ray Tube) με το μπεζ χρώμα και το ογκώδες μέγεθος; Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την παρουσίαση νέων καινοτομιών σχεδόν σε μηνιαία βάση, ξεχνάμε πόσο πολύ έχουμε προχωρήσει από τότε που οι πρώτες οθόνες έκαναν την εμφάνισή τους. Έκτοτε, η αγορά των οθονών αναπτύσσει και καινοτομεί συνεχώς τα προϊόντα της για να ταιριάζουν καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής των χρηστών, είτε με βελτιώσεις στο σχεδιασμό είτε με νέες τεχνολογίες που μεταξύ άλλων προσφέρουν ευκρινέστερες αναλύσεις από ποτέ. Αλλά μεταξύ των αναλύσεων 4Κ και των κυρτών οθονών, ποιος θυμάται ακόμα πώς φτάσαμε ως εδώ;

Πρωτοποριακές για την εποχή τους: 4:3 οθόνες CRT

Εάν πρότειναν σε κάποιον τη δεκαετία του 1990 να δοκιμάσει το στήσιμο δύο οθονών, θα έπρεπε να έχει σίγουρα ένα μεγάλο και γερό γραφείο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι πιο συνηθισμένες οθόνες ήταν οι CRT, γνωστές για τη βαριά κατασκευή και μάλλον αδιάφορη εμφάνισή τους. Προς μεγάλη έκπληξη πολλών, η πρώτη CRT οθόνη χρονολογείται ήδη από το 1897 και αναπτύχθηκε από τον Γερμανό φυσικό Karl Ferdinand Braun. Ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ογκώδης εφεύρεσή του, θα αποτελούσε ορόσημο σε μια εξέλιξη που προσφάτως οδήγησε στη δημιουργία οθονών με πάχος λιγότερο από 1 εκ., όπως το μοντέλο AOC PDS241 με περίγραμμα 5,2 χιλιοστά. Σε αντίθεση με τις σημερινές λεπτές οθόνες, τα μοντέλα CRT καταλάμβαναν εύκολα σχεδόν όλη την επιφάνεια ενός γραφείου. Η οθόνη AOC CT720G για παράδειγμα, ένα CRT μοντέλο που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1990, είχε πάχος 41,9 εκ. για να χωρέσει στο εσωτερικό του τους χρωματιστούς σωλήνες καθοδικών ακτινών, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία εικόνας σε φωσφορίζουσα οθόνη.

Το πάχος δεν είναι το μόνο στοιχείο που διαχωρίζει αυτές τις οθόνες από τις πιο σύγχρονες, καθώς διέθεταν σχήμα 4:3 και είχαν συνήθως ένα βαρετό μπεζ χρώμα.

Παρόλα αυτά, οι οθόνες CRT κυριάρχησαν στην αγορά των οθονών μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μόνο τότε οι οθόνες LCD έγιναν πιο προσιτές και δημοφιλείς στη μαζική αγορά.

Μια νέα εποχή: οθόνες LCD

Αν και οι οθόνες LCD έγιναν πολύ δημοφιλείς στην αρχή της χιλιετίας, η πρώτη LCD οθόνη είχε δει το φως της ημέρας ήδη από το 1972. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα LCD μοντέλα ήταν πολύ ακριβά για την παραγωγή και την αγορά, με αποτέλεσμα τα CRT να κυριαρχήσουν για περισσότερο από μισό αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων, η αγορά άλλαξε. Όχι μόνο τα ενεργειακά πρότυπα έγιναν αυστηρότερα, αλλά η επιθυμία των ανθρώπων για καλύτερα σχέδια και νέες τεχνολογίες απαιτούσαν μεγαλύτερα, λεπτότερα και πιο κομψά μοντέλα. Κατασκευασμένες από στρώματα φίλτρων γυαλιού και υγρού κρυστάλλου, οι οθόνες LCD δεν χρειάζονταν πλέον τους ίδιους ογκώδης καθοδικούς σωλήνες για να λειτουργήσουν, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να αναπτύξουν μοντέλα που ταίριαζαν στις αναπτυσσόμενες ανάγκες της αγοράς. Ξαφνικά, κατέστη δυνατή η κατασκευή οθονών με ευκρινέστερες εικόνες και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από ποτέ. Πειραματίστηκαν με νέους σχεδιασμούς που δεν έδειχναν μόνο καλά, αλλά ήταν και πιο εργονομικοί και φιλικοί για τους χρήστες τους. Οι προσαρμογές της θέσης οθόνης έγιναν πιο εύκολα διαθέσιμες, επιτρέποντας για παράδειγμα στους χρήστες να δώσουν κλίση στην οθόνη, μια εξέλιξη που ακόμη σήμερα βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία του χρήστη. Με την εξαφάνιση των CRT, των οποίων οι ακτίνες καθόδου για καιρό δημιούργησαν το φόβο ότι εκπέμπουν μικρές ποσότητες ακτινοβολίας ακτινών Χ, μειώθηκαν και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει η μακροχρόνια χρήση των οθονών στην υγεία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο σχεδιασμός των οθονών είχε αλλάξει τόσο πολύ ώστε η εποχή των ογκωδών CRT φαίνονταν ξεχασμένη. Το 2008, η AOC για παράδειγμα κυκλοφόρησε την Angelo, βραβευμένη με Red Dot Design Award, μια 16:9 LCD οθόνη με πλήκτρα αφής και ρυθμιζόμενη βάση 3 τρόπων.

Πολλά σχέδια ακολούθησαν, όπως το βραβευμένο με iF Product Design Award μοντέλο AOC Razor, με το αναδιπλούμενο στήριγμα για εύκολη τοποθέτηση σε τοίχο, ή τη βραβευμένη με iF Award σειρά AOC 57 με το ιδιαίτερο λεπτό πλαίσιο και την αποσπώμενη βάση. Τέτοιου είδους μοντέλα δε σηματοδότησαν μόνο την αρχή της σημερινής κούρσας αγώνα για νέα σχέδια και καινοτομία, αλλά και για την αύξηση της προσαρμογής.

Το παρόν: ευρύτερες, λεπτότερες, γρηγορότερες οθόνες για κάθε τρόπο ζωής

Πώς άλλαξε ο σχεδιασμός των οθονών; Όπως και με τόσα πολλά προϊόντα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες των πελατών έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες από ποτέ. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες χρήστες, ανταγωνιστικούς gamers, επαγγελματίες γραφίστες ή απλούς οικιακούς χρήστες – δημιουργήθηκαν πολλές και διαφορετικές εξειδικευμένες αγορές που απαιτούν από τους κατασκευαστές να αναπτύξουν προσαρμοσμένα σχέδια και τεχνολογίες για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους. Ο σύγχρονος σχεδιασμός οθονών απευθύνονται οπτικά και λειτουργικά σε διαφορετικές ομάδες πελατών, οι οποίες συχνά έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Ενώ οι γραφίστες πιθανώς να αναζητούν εικόνα υψηλής ποιότητας και εργονομικά χαρακτηριστικά, οι σύγχρονοι επαγγελματίες μπορεί να εκτιμήσουν περισσότερο τις πιο κομψές και λειτουργικές οθόνες που τους επιτρέπουν όχι μόνο να εργάζονται αποτελεσματικά, αλλά και να φαίνονται όμορφα πάνω στο γραφείο. Ως αποτέλεσμα, ο πρωτοποριακός σχεδιασμός όπως αυτός της AOC PDS241 και της PDS271, που σχεδιάστηκαν από το διάσημο Studio F. A. Porsche, έχει γίνει ελκυστικός στους χρήστες. Η μοναδική αρθρωτή κατασκευή που διαχωρίζει τις συνδέσεις εσόδου/εξόδου από την οθόνη, επιτρέπει το εξαιρετικά λεπτό προφίλ των 5,2 χιλ., που είναι πιο λεπτό και από τα σύγχρονα smartphones. Τα καλώδια της τροφοδοσίας και της οθόνης περνάνε μέσα από την ασύμμετρη βάση, προσφέροντας μια ιδιαίτερα καθαρή και λεία εμφάνιση.
Οι σύγχρονες οθόνες είναι λεπτότερες και γρηγορότερες ενώ προσφέρουν μεγαλύτερα μεγέθη. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης δημοτικότητας των esports και του ανταγωνιστικού gaming, πολλοί χρήστες απαιτούν οθόνες που τους προσφέρουν όχι απλώς μικρότερους χρόνους απόκρισης και υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, αλλά και σχεδιασμό για μια απόλυτα εντυπωσιακή εμπειρία gaming. Οι κυρτές οθόνες, οι οποίες πρωτοεμφανίστηκαν στον τομέα της τηλεόρασης το 1952, έχουν πλέον γίνει περιζήτητες στην αγορά από τις κοινότητες του gaming. Με format 21:9, ακτίνα καμπυλότητας 2.000 χιλ., χρόνο απόκρισης 4 ms, ρυθμό ανανέωσης στα 200 Hz και υποστήριξη Adaptive-Sync, το μοντέλο AOC AGON AG352QCX αποτελεί παράδειγμα αυτής της εξέλιξης. Οι δυνατότητες εργονομικής προσαρμογής έχουν προχωρήσει πολύ. Οι οθόνες CRT του παρελθόντος σπάνια ξεπερνούσαν τις βασικές λειτουργίες περιστροφής, ενώ πολλές από τις σημερινές οθόνες μπορούν να γέρνουν, να περιστρέφονται ή να προσαρμόζουν το ύψος. Η AG352QCX για παράδειγμα, επιτρέπει στους gamers να διατηρούν μια υγιή στάση σώματος ενώ παίζουν, χάρη στις επιλογές προσαρμογής ύψους, κλίσης και περιστροφής.

Ακόμα και σε περιβάλλον γραφείου, οι επαγγελματικές οθόνες δε χρειάζεται πλέον να φαίνονται ογκώδεις και βαρετές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η AOC για παράδειγμα, ανανεώνει τη σειρά Pro Line με το σχεδιασμό των 3-πλευρών χωρίς πλαίσιο.

Οι οθόνες της σειράς 90 επιτρέπουν στους χρήστες να εστιάζουν αποκλειστικά στο περιεχόμενο της οθόνης και να χρησιμοποιούν πολλαπλές οθόνες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, με διακριτικές ενώσεις.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τις σημερινές οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή που δεν αποτελούν μόνο βασικό εξοπλισμό γραφείου, αλλά προσαρμοσμένες συσκευές που συνδυάζουν το στιλ με την άνετη λειτουργικότητα ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες του συνεχώς μεταβαλλόμενου τρόπου ζωής των καταναλωτών.

AOC PDS241 & PDS271

Οθόνες 16:9 IPS σε δύο μεγέθη; το μοντέλο 24″ PDS241 και το μοντέλο 27″ PDS271, με ανάλυση Full HD 1920 x 1080 και ιδιαίτερα λεπτό σχεδιασμό με 3 πλευρές χωρίς πλαίσιο. Η μοναδική ασύμμετρη βάση κρύβει εσωτερικά τα καλώδια της τροφοδοσίας και της οθόνης, τα οποία είναι τοποθετημένα χωριστά σε ένα εξωτερικό αρθρωτό κουτί. Με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, ευρεία χρωματική γκάμα, ευρείες γωνίες θέασης και χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία Flicker-Free, η οθόνη συναντά τις ανάγκες των οικιακών και των επαγγελματιών χρηστών.

AOC AGON AG352QCX

Η κυρτή οθόνη των 35″ (21:9) διαθέτει VA πάνελ, ανάλυση Wide Full HD στα 2560 × 1080 pixels, 4 ms χρόνο απόκρισης, ρυθμό ανανέωσης στα 200 Hz και υποστήριξη Adaptive-Sync. Με ακτίνα καμπυλότητας 2000 χιλ. είναι πιο καμπύλη από άλλες συμβατικές κυρτές οθόνες, προσφέροντας ένα απίστευτα υψηλό επίπεδο βύθισης στους gamers και στους multi-tasking χρήστες.

AOC I2490PXQU και I2790VQ: Από την επερχόμενη σειρά 90

Οθόνες 24″ και 27″ με κομψό αλλά απλό σχεδιασμό, με 3 πλευρές χωρίς πλαίσιο και γυαλιστερό φινίρισμα, εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας IPS πάνελ και ανάλυση Full HD. Διαθέτουν πολλαπλές εισόδους και χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία Flicker-Free και η λειτουργία Low Blue Light. Ανήκουν στη σειρά 90 που θα είναι διαθέσιμη αυτό το καλοκαίρι.

Yannis Elpidis

Είμαι ένας λάτρης της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Γνώρισα τον πρώτο μου υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ήταν "love at first sight" που λένε και στο χωριό μου. Θα με βρείτε καθημερινά στη "Darkpony Digital".

Αγαπημένο μότο:
 "There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who don't."

ΣΧΟΛΙΑ
read more

AOC AGON PRO AG344UXM: Η νέα ultrawide Mini LED οθόνη 34'' για απαιτητικούς gamers

16 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η AGON by AOC παρουσιάζει την AGON PRO AG344UXM, μια υπερευρεία οθόνη 34” με εκπληκτικά χαρακτηριστικά: οπίσθιο φωτισμό MiniLED με 1152 διαβαθμίσεις της έντασης για να επιτύχετε εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο ...

AOC AGON PRO AG274QS: Τρομερή ταχύτητα και καθαρή εικόνα για eSports επαγγελματίες

03 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η AGON by AOC – μια από τις κορυφαίες μάρκες οθονών gaming και αξεσουάρ πληροφορικής στον κόσμο, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο της AGON PRO, την 27'' AGON PRO AG274QS, μια gaming οθόνη υψηλής ταχύτητας και με...

AGON PRO AG274QZM: Νέα gaming οθόνη με MiniLED IPS panel 240Hz

17 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η AGON by AOC – μια από τις κορυφαίες μάρκες οθονών gaming και αξεσουάρ πληροφορικής στον κόσμο, λανσάρει την 27’’ AGON PRO AG274QZM, μια εξαιρετικά γρήγορη gaming οθόνη 240 Hz με ανάλυση QHD και ένα ...

APC CU34P2C: Νέα οθόνη ultrawide 34'' 4K με 65W USB-C

04 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η εξειδικευμένη στις οθόνες AOC ανακοινώνει την πιο πρόσφατη προσθήκη της οθόνης 34’’ CU34P2C στην κορυφαία της σειρά P2 για επιχειρήσεις. Αυτή η κυρτή (1500R) υπερευρεία οθόνη με αναλογία διαστάσεων 21:9,...

Porsche Design AOC AGON PRO PD32M: Μια νέα premium gaming οθόνη

21 Απριλίου 2022 Techgear Team

Το exclusive lifestyle brand Porsche Design και η AGON by AOC – μία από τις κορυφαίες μάρκες οθονών gaming και αξεσουάρ πληροφορικής στον κόσμο –παρουσίασαν μια νέα εξαιρετική οθόνη gaming: την Porsche Design ...

AOC: Ανακοινώνει μια QHD AGON PRO gaming οθόνη 300 Hz και ένα ποντίκι με NVIDIA Reflex

07 Ιανουαρίου 2022 Techgear Team

Μία από τις κορυφαίες μάρκες οθονών gaming και αξεσουάρ πληροφορικής στον κόσμο – η AGON by AOC – ανακοινώνει με περηφάνια την AGON PRO AG274QGM, μια mini LED οθόνη κορυφαίας ταχύτητας. Η 27" AG274QGM διαθέτει ...

AOC GAMING Q27G2S/EU για gaming υψηλής ταχύτητας και υψηλής ανάλυσης με €349

24 Νοεμβρίου 2021 Techgear Team

Μία από τις κορυφαίες μάρκες οθονών gaming και ΙΤ αξεσουάρ στον κόσμο, η AGON by AOC, παρουσιάζει την AOC GAMING Q27G2S/EU, μια εξαιρετική gaming οθόνη που ταιριάζει στους σημερινούς λάτρεις της περιπέτειας της...

AGON by AOC: Δύο νέα gaming ποντίκια και ασύρματα ακουστικά

01 Νοεμβρίου 2021 Techgear Team

Η πρώτη μάρκα οθονών gaming και αξεσουάρ πληροφορικής στον κόσμο, η AGON by AOC, επεκτείνει τώρα το χαρτοφυλάκιο των gaming περιφερειακών της, με δύο νέα ποντίκια (AOC GM510 και GM530) και ένα σετ ασύρματων ...

AGON PRO: Τρεις νέες οθόνες gaming 4K HDR από €999

27 Οκτωβρίου 2021 Techgear Team

Μία από τις κορυφαίες μάρκες οθονών gaming και ΙΤ αξεσουάρ στον κόσμο, η AGON by AOC, επεκτείνει τη σειρά οθονών AGON PRO που απευθύνεται σε ανταγωνιστικούς παίκτες και παρουσιάζει μια θρυλική τριάδα οθονών: ...

AOC AGON PRO: Νέες οθόνες για eSports με HDR, HDMI 2.1 και 1ms GtG

20 Σεπτεμβρίου 2021 Techgear Team

Μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως μάρκες οθονών gaming και ΙΤ αξεσουάρ, η AGON by AOC, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια εντελώς νέα κατηγορία προϊόντων για τους πιο απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς gamers και esports ...

Loader
techgear_icon