Apple: Απαγόρευση πώλησης των iPhone στην Βραζιλία και πρόστιμο επειδή δεν συμπεριλαμβάνει φορτιστή

Η απόφαση της Apple να αφαιρέσει τους φορτιστές από τα πακέτα των συσκευών της έγινε δεκτή με χλευασμό από τους καταναλωτές και τους ανταγωνιστές της, αλλά σταδιακά όλοι ακολούθησαν το παράδειγμα της και πλέον θεωρείται είδηση να συμπεριλαμβάνεται φορτιστής στις ηλεκτρονικές συσκευές που αγοράζουμε. Η επίσημη δικαιολογία είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα για περιβαλλοντικούς λόγους και γι’ αυτό οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες όλου του κόσμου επικρότησαν αυτήν την πρακτική. Όχι όλες όμως…

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση iPhone που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2020 (iPhone 12 και έπειτα) και επέβαλε πρόστιμο περίπου €2 εκατ. στην εταιρεία διότι η αφαίρεση του φορτιστή από το πακέτο είναι μια «σκόπιμη διάκριση εις βάρος των καταναλωτών». Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι η αφαίρεση του φορτιστή θα βοηθήσει να μειωθούν κατά 2 εκατ. τόνους οι εκπομπές άνθρακα.

Μπορεί να έχουμε αντιδράσεις από μόλις μία χώρα μέχρι στιγμής και το πρόστιμο να θεωρείται αστείο για τα δεδομένα της Apple, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες και σε άλλες χώρες, ειδικά αν δεν αντιπαρατεθούν σοβαρές αποδείξεις για την μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

[via]

Loading