Apple: Απειλείται με πρόστιμο έως $36.5 δισ. από την ΕΕ λόγω του NFC των iPhone

Συνεχίζεται το κυνήγι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Apple, καθώς αυτή τη φορά απαιτεί από την εταιρεία να δώσει πρόσβαση στην τεχνολογία NFC των iPhone σε τρίτους προκειμένου να προσφέρει περισσότερες επιλογές για mobile συστήματα πληρωμών, όπως τα Google Pay και Samsung Pay.

Η επιτροπή θεωρεί ότι η πολιτική της Apple να κρατά τη λειτουργικότητα του NFC chip αποκλειστικά για τις δικές της υπηρεσίες (π.χ. Apple Pay) είναι ενάντια στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και ουσιαστικά αποτελεί κατάχρηση της κυριαρχικής θέσης που αποτρέπει ορισμένους developers να υλοποιήσουν τα σχέδια τους (π.χ. mobile wallets) για να προσεγγίσουν τους χρήστες των iPhone.

Όπως δήλωσε η Margrethe Vestager,

Αποκλείοντας τους άλλους από το παιχνίδι, η Apple έχει θωρακίσει την υπηρεσία Apple Pay από τον ανταγωνισμό με άδικο τρόπο. Εάν αποδειχτεί, αυτή η συμπεριφορά θα ισοδυναμεί με κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες μας.

Στο παρελθόν, η Apple έχει ισχυριστεί πως εάν επιτρέψει σε ανταγωνιστικά συστήματα πληρωμών να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία NFC των iPhone, αυτό θα ήταν επιζήμιο για την φιλικότητα του περιβάλλοντος χρήσης, την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών. Εάν καταφέρει να αποδείξει πως το NFC των iPhone είναι κλειδωμένο για το Apple Pay αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας, τότε υπάρχει πιθανότητα να την γλυτώσει. Διαφορετικά, θα έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου της για το 2021, δηλαδή περίπου $36.5 δισ.

[via]

Loading