up_icon
Apple

Apple: Αποκαλύπτει πόσοι χρήστες επισκέπτονται τα App Stores στην Ευρώπη

28 Απριλίου 2023 Christos Elpidis

Apple: Αποκαλύπτει πόσοι χρήστες επισκέπτονται τα App Stores στην Ευρώπη

Η Apple δημοσίευσε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία των καταστημάτων εφαρμογών της για την Ευρώπη στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της με το νομοσχέδιο Digital Services Act, απ’ όπου μαθαίνουμε πόσοι χρήστες είναι ενεργοί τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Συγκεκριμένα, το App Store των συσκευών iOS χρησιμοποιούν κάθε μήνα περίπου 101 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι εκδόσεις του καταστήματος για iPadOS (23 εκατ.), macOS (6 εκατ.), tvOS (1 εκατ.) και watchOS (λιγότεροι από 1 εκατ.). Επιπλέον, η Apple προσθέτει πως πληρώνουν συνδρομή για τα Podcasts και Apple Books λιγότερο από 1 εκατομμύριο χρήστες.

Το App Store της Apple είναι ένα από τις 17 καταστήματα που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πολύ μεγάλες online πλατφόρμες (VLOPs). Για τις τελευταίες ισχύουν πιο αυστηροί κανονισμοί όπως ισχυρότερη προστασία για τους ανήλικους και πιο ενδελεχής έλεγχος του περιεχομένου. Όλες οι VLOPs θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

Για να χαρακτηριστεί ένα κατάστημα ως VLOP θα πρέπει να έχει περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα και γι’ αυτό η Apple έχει διαχωρίσει τις διάφορες εκδόσεις του App Store ανά λειτουργικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται VLOP μόνο το App Store για συσκευές iOS.

Παρόλα αυτά, η Apple τονίζει πως θα συμμορφωθεί αυτοβούλως με τους κανόνες του νομοσχεδίου Digital Services Act (DSA) της EE σε όλα τα καταστήματα εφαρμογών, ανεξάρτητα αν υπάγονται στην κατηγορία των VLOPs.

Βασικοί Κανόνες του Digital Services Act

Προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η συγγραφή του DSA, αλλά ήδη η ΕΕ έχει δημοσιεύσει κάποιες από τις υποχρεώσεις των εταιρειών τεχνολογίας:

  • Απαγορεύεται η στοχευμένη διαφήμιση με βάση την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητα του χρήστη. Επίσης, οι νεαροί σε ηλικία δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρακτικές στοχευμένης διαφήμισης.
  • Το περιβάλλον χρήσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τον χρήστη προκειμένου να μην οδηγείται σε λάθος ενέργειες. Η δυνατότητα ακύρωσης μιας συνδρομής θα πρέπει να είναι το ίδιο εύκολη με τη διαδικασία εγγραφής σε μια υπηρεσία.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες τύπου Facebook θα πρέπει να διευκρινίζουν πλήρως στον χρήστη τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση προτάσεων (π.χ. σειρές του Netflix στο News Feed) και οι χρήστες θα πρέπει να έχουν την επιλογή να δέχονται προτάσεις που δεν θα βασίζονται στο προφίλ τους.
  • Οι υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting) και οι online πλατφόρμες θα πρέπει να εξηγούν πλήρως και με απόλυτη διαφάνεια για ποιους λόγους αφαίρεσαν παράνομο περιεχόμενο, αλλά και να δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα άσκησης «έφεσης» για την αφαίρεση του περιεχομένου που ανήρτησε.
  • Οι μεγάλες online πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν στους ερευνητές δεδομένα για να αποκτούν οι τελευταίοι περισσότερη γνώση σχετικά με την εξέλιξη των online απειλών.
  • Τα online marketplaces (π.χ. Amazon, Skroutz) θα πρέπει να διατηρούν βασικές πληροφορίες για τους εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν άμεσα όσους πωλούν παράνομα αγαθά ή υπηρεσίες.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες θα πρέπει να παρουσιάσουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

[Apple]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

macOS Sonoma: Η νέα έκδοση με widgets και Game Mode!

06 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Σειρά στις εξελίξεις που αφορούν τα λειτουργικά συστήματα της Apple παίρνει το macOS Sonoma, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στο πλαίσιο του συνεδρίου WWDC 2023 που ξεκίνησε εχτές και θα ολοκληρωθεί στις 9 ...

watchOS 10: Τα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται το φθινόπωρο στα Apple Watch

06 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Οι φήμες για ριζικό επανασχεδιασμό του watchOS αποδείχθηκαν αληθινές, καθώς η παρουσίαση του watchOS 10 στο εναρκτήριο keynote του συνεδρίου WWDC 2023 έφερε στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές που θα δούμε στα ...

M2 Ultra: Το νέο και πανίσχυρο chipset της Apple για τα Mac Pro και Mac Studio

06 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων Mac Studio και Mac Pro κατά την διάρκεια του εναρκτήριου keynote για το συνέδριο WWDC 2023, η Apple μίλησε και για το νέο μέλος της σειράς επεξεργαστών M2, το οποίο ...

Νέο 15'' MacBook Air, το ισχυρότερο 15'' laptop στον κόσμο

06 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Ανάμεσα στις νέες συσκευές που παρουσίασε η Apple στο WWDC 2023 ήταν και το πρώτο 15’’ MacBook Air της εταιρείας, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το ισχυρότερο 15’’ laptop στον κόσμο με την μεγαλύτερη αυτονομία, ...

iOS 17: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος για iPhone

06 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Το iOS 17 όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης της Apple για την έναρξη του συνεδρίου WWDC 2023, με τον αντιπρόεδρο Craig Federighi και την υπόλοιπη ομάδα του τμήματος Software ...

Διέρρευσε το keynote της Apple από το WWDC 2023! Όλες οι ανακοινώσεις (ναι, και το Vision Pro headset)!

02 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Η Apple προετοιμάζεται πυρετωδώς για το συνέδριο WWDC 2023 που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, αλλά ήδη ήρθε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα Macworld όλη η κεντρική παρουσίαση της εταιρείας για ...

Η Apple κλείνει το My Photo Stream στις 26 Ιουλίου 2023

31 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Η Apple ανακοίνωσε επίσημα ότι θα κλείσει οριστικά την υπηρεσία My Photo Stream στις 26 Ιουλίου 2023 και ενημερώνει σχετικά τους χρήστες να μεταφέρουν τις όποιες φωτογραφίες έχουν σε αυτήν στο iCloud Photos ...

Apple Music Classical: Διαθέσιμη η υπηρεσία και για συσκευές Android

30 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε το ντεμπούτο της εξειδικευμένης μουσικής υπηρεσίας Apple Music Classical για συσκευές iOS, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι συνδρομητές του Apple Music χωρίς να χρειάζεται να ...

Apple: Συμφωνία πολλών δισ. με Broadcom για την κατασκευή 5G εξαρτημάτων

23 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Η Apple ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγη ώρα μια συμφωνία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Broadcom, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων για ασύρματες ...

Η λειτουργία Emergency SOS via Satellite της Apple έσωσε 10 πεζοπόρους στις ΗΠΑ

22 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της σειράς iPhone 14, η Apple στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία Emergency SOS via Satellite που επιτρέπει την σύνδεση σε δορυφορικό δίκτυο όταν βρίσκεσαι σε απομακρυσμένες ...

Loader
please wait
techgear_icon