up_icon
Misc

Digital Services Act: Οι νέοι κανόνες που φέρνει η ΕΕ για τις μεγάλες online πλατφόρμες

25 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Digital Services Act: Οι νέοι κανόνες που φέρνει η ΕΕ για τις μεγάλες online πλατφόρμες

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε πως προχωρά το νομοσχέδιο Digital Markets Act (DMA) που θα υποχρεώσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να προβούν σε σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της πλειοψηφίας των υπηρεσιών τους, αλλά ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου και μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων επήλθε συμφωνία και για τους ευρύτερους όρους ενός ακόμη πολύ σημαντικού νομοσχεδίου, του Digital Services Act (DSA).

Το DSA έρχεται να θέσει νέους κανόνες σχετικά με την ευθύνη που θα έχουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για το περιεχόμενο που φιλοξενείται ή/και διαμοιράζεται στις πλατφόρμες τους. Τα σημαντικότερα σημεία που εστιάζει το DSA είναι να αφαιρείται ακόμα πιο γρήγορα το παράνομο - επικίνδυνο περιεχόμενο, να εξηγείται ρητά ο τρόπος λειτουργίας των αλγορίθμων τους και να υπάρχει πολύ μεγαλύτερος περιορισμός των ψευδών - παραπλανητικών ειδήσεων. Οι εταιρείες που δεν θα συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες θα έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα που θα φτάνουν έως και το 6% του ετήσιου τζίρου τους.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen,

Το DSA θα αναβαθμίσει τους βασικούς κανόνες που αφορούν όλες τις οnline υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί η αρχή πως ό,τι είναι παράνομο στην offline ζωή, θα πρέπει να είναι παράνομο και στην online μορφή του. Όσο μεγαλύτερες είναι σε μέγεθος, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ευθύνες των online πλατφορμών.

Από την άλλη, η Margrethe Vestager, επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα ανταγωνισμού, σημειώνει πως το DSA θα διασφαλίσει πως οι μεγάλες πλατφόρμες θα είναι υπόλογες για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στην κοινωνία και τους πολίτες.

Προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση, το Digital Markets Act αφορά την υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, ενώ το Digital Services Act σχετίζεται με το περιεχόμενο που φιλοξενείται στις πλατφόρμες τους. Αυτό σημαίνει ότι το DSA είναι αρκετά πιο σημαντικό για εμάς τους τελικούς χρήστες, διότι οι όποιες αλλαγές φέρει μαζί τους θα γίνουν εμφανείς άμεσα.

Βασικοί Κανόνες του Digital Services Act

Προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η συγγραφή του DSA, αλλά ήδη η ΕΕ έχει δημοσιεύσει κάποιες από τις υποχρεώσεις των εταιρειών τεχνολογίας:

  • Απαγορεύεται η στοχευμένη διαφήμιση με βάση την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητα του χρήστη. Επίσης, οι νεαροί σε ηλικία δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρακτικές στοχευμένης διαφήμισης.
  • Το περιβάλλον χρήσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τον χρήστη προκειμένου να μην οδηγείται σε λάθος ενέργειες. Η δυνατότητα ακύρωσης μιας συνδρομής θα πρέπει να είναι το ίδιο εύκολη με τη διαδικασία εγγραφής σε μια υπηρεσία.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες τύπου Facebook θα πρέπει να διευκρινίζουν πλήρως στον χρήστη τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση προτάσεων (π.χ. σειρές του Netflix στο News Feed) και οι χρήστες θα πρέπει να έχουν την επιλογή να δέχονται προτάσεις που δεν θα βασίζονται στο προφίλ τους.
  • Οι υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting) και οι online πλατφόρμες θα πρέπει να εξηγούν πλήρως και με απόλυτη διαφάνεια για ποιους λόγους αφαίρεσαν παράνομο περιεχόμενο, αλλά και να δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα άσκησης «έφεσης» για την αφαίρεση του περιεχομένου που ανήρτησε.
  • Οι μεγάλες online πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν στους ερευνητές δεδομένα για να αποκτούν οι τελευταίοι περισσότερη γνώση σχετικά με την εξέλιξη των online απειλών.
  • Τα online marketplaces (π.χ. Amazon, Skroutz) θα πρέπει να διατηρούν βασικές πληροφορίες για τους εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν άμεσα όσους πωλούν παράνομα αγαθά ή υπηρεσίες.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες θα πρέπει να παρουσιάσουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

Όπως και στην περίπτωση του DMA, έτσι και το DSA θα πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί, να ελεγχθεί η νομική υπόσταση του και έπειτα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην τελική μορφή του για να τεθεί σε εφαρμογή. Όλα αυτά αναμένεται ότι θα έχουν γίνει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 και από εκεί και έπειτα, οι εταιρείες τεχνολογίας θα έχουν χρονικό περιθώριο 15 μηνών για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

[EC]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Lancom: Νέο Data Center στην Κρήτη

19 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η Lancom, πρωτοπόρος εταιρεία παροχής Data Center, Cloud και Τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα Βαλκάνια, προχωράει στο επόμενο στάδιο του προγραμματισμένου πλάνου ανάπτυξής της και ανακοινώνει την έναρξη των ...

Bay View: Αυτό είναι το νέο, εντυπωσιακό campus της Google

18 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 χρόνια από τότε που έγινε γνωστό πως η Google θα φτιάξει νέο campus (και 6 χρόνια από την έναρξη των εργασιών) για να το δούμε στην ολοκληρωμένη του μορφή. Η εταιρεία ανοίγει τα...

Την Τετάρτη 18 Μαΐου στο Ζάππειο το 5G Conference SΕ Europe 2022

17 Μαΐου 2022 Techgear Team

Το πρώτο συνέδριο στη χώρα μας που αφορά στα κινητά δίκτυα 5ης γενιάς, το 5G Conference Southeastern Europe, διοργανώνεται την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο. Στο διεθνές συνέδριο θα ...

Πανελλαδική έρευνα καταναλωτών της ΕΕΤΤ για τη χρήση υπηρεσιών courier

11 Μαΐου 2022 Techgear Team

Πανελλαδική έρευνα με αντικείμενο τη χρήση υπηρεσιών ταχυμεταφοράς δεμάτων και την αποτύπωση της εμπειρίας των καταναλωτών, διενήργησε η ΕΕΤΤ κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. Ειδικότερα, διερευνήθηκαν ...

Apple: Απειλείται με πρόστιμο έως $36.5 δισ. από την ΕΕ λόγω του NFC των iPhone

05 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Συνεχίζεται το κυνήγι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Apple, καθώς αυτή τη φορά απαιτεί από την εταιρεία να δώσει πρόσβαση στην τεχνολογία NFC των iPhone σε τρίτους προκειμένου να προσφέρει περισσότερες ...

Ηλεκτρονικά ο υπολογισμός των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος

12 Απριλίου 2022 Techgear Team

Ευκολότερος είναι από την Τρίτη ο υπολογισμός και η πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπηρεσία «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου», την οποία οι ...

NTT Data: Εγκαινιάζει γραφείο στην Αθήνα με πλάνο πρόσληψης 400 ατόμων

12 Απριλίου 2022 Techgear Team

Η NTT DATA, η 6η μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής διεθνώς εισέρχεται στην ελληνική αγορά, ιδρύοντας ένα νέο γραφείο το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εδραίωση της ηγετικής της θέσης ...

Right to Repair: Υπερψηφίστηκε η πρόταση στην ΕΕ, ετοιμάζεται το νομοσχέδιο

08 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Η περίφημη πρόταση Right to Repair (ή Δικαίωμα στην Επισκευή αν θέλετε) υπερψηφίστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα με μόλις 3 ψήφους κατά, όπερ σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις ...

Προγραμματισμός ραντεβού για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μέσω του gov.gr

06 Απριλίου 2022 Techgear Team

Διαθέσιμο για τους πολίτες είναι από την Τετάρτη το νέο Ψηφιακό Σύστημα Ραντεβού Πολιτών για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που σχεδιάστηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Πρόκειται για την ...

Kaspersky: Μπήκε στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια

30 Μαρτίου 2022 Christos Elpidis

Για πρώτη φορά στην ιστορία της FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ) εισέρχεται στη «μαύρη λίστα» μια εταιρεία από τη Ρωσία, προφανώς λόγω της εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για...

Loader
techgear_icon