up_icon
Misc

Digital Services Act: Οι νέοι κανόνες που φέρνει η ΕΕ για τις μεγάλες online πλατφόρμες

25 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Digital Services Act: Οι νέοι κανόνες που φέρνει η ΕΕ για τις μεγάλες online πλατφόρμες

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε πως προχωρά το νομοσχέδιο Digital Markets Act (DMA) που θα υποχρεώσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να προβούν σε σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της πλειοψηφίας των υπηρεσιών τους, αλλά ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου και μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων επήλθε συμφωνία και για τους ευρύτερους όρους ενός ακόμη πολύ σημαντικού νομοσχεδίου, του Digital Services Act (DSA).

Το DSA έρχεται να θέσει νέους κανόνες σχετικά με την ευθύνη που θα έχουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για το περιεχόμενο που φιλοξενείται ή/και διαμοιράζεται στις πλατφόρμες τους. Τα σημαντικότερα σημεία που εστιάζει το DSA είναι να αφαιρείται ακόμα πιο γρήγορα το παράνομο - επικίνδυνο περιεχόμενο, να εξηγείται ρητά ο τρόπος λειτουργίας των αλγορίθμων τους και να υπάρχει πολύ μεγαλύτερος περιορισμός των ψευδών - παραπλανητικών ειδήσεων. Οι εταιρείες που δεν θα συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες θα έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα που θα φτάνουν έως και το 6% του ετήσιου τζίρου τους.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen,

Το DSA θα αναβαθμίσει τους βασικούς κανόνες που αφορούν όλες τις οnline υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί η αρχή πως ό,τι είναι παράνομο στην offline ζωή, θα πρέπει να είναι παράνομο και στην online μορφή του. Όσο μεγαλύτερες είναι σε μέγεθος, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ευθύνες των online πλατφορμών.

Από την άλλη, η Margrethe Vestager, επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα ανταγωνισμού, σημειώνει πως το DSA θα διασφαλίσει πως οι μεγάλες πλατφόρμες θα είναι υπόλογες για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στην κοινωνία και τους πολίτες.

Προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση, το Digital Markets Act αφορά την υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, ενώ το Digital Services Act σχετίζεται με το περιεχόμενο που φιλοξενείται στις πλατφόρμες τους. Αυτό σημαίνει ότι το DSA είναι αρκετά πιο σημαντικό για εμάς τους τελικούς χρήστες, διότι οι όποιες αλλαγές φέρει μαζί τους θα γίνουν εμφανείς άμεσα.

Βασικοί Κανόνες του Digital Services Act

Προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η συγγραφή του DSA, αλλά ήδη η ΕΕ έχει δημοσιεύσει κάποιες από τις υποχρεώσεις των εταιρειών τεχνολογίας:

  • Απαγορεύεται η στοχευμένη διαφήμιση με βάση την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητα του χρήστη. Επίσης, οι νεαροί σε ηλικία δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρακτικές στοχευμένης διαφήμισης.
  • Το περιβάλλον χρήσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τον χρήστη προκειμένου να μην οδηγείται σε λάθος ενέργειες. Η δυνατότητα ακύρωσης μιας συνδρομής θα πρέπει να είναι το ίδιο εύκολη με τη διαδικασία εγγραφής σε μια υπηρεσία.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες τύπου Facebook θα πρέπει να διευκρινίζουν πλήρως στον χρήστη τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση προτάσεων (π.χ. σειρές του Netflix στο News Feed) και οι χρήστες θα πρέπει να έχουν την επιλογή να δέχονται προτάσεις που δεν θα βασίζονται στο προφίλ τους.
  • Οι υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting) και οι online πλατφόρμες θα πρέπει να εξηγούν πλήρως και με απόλυτη διαφάνεια για ποιους λόγους αφαίρεσαν παράνομο περιεχόμενο, αλλά και να δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα άσκησης «έφεσης» για την αφαίρεση του περιεχομένου που ανήρτησε.
  • Οι μεγάλες online πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν στους ερευνητές δεδομένα για να αποκτούν οι τελευταίοι περισσότερη γνώση σχετικά με την εξέλιξη των online απειλών.
  • Τα online marketplaces (π.χ. Amazon, Skroutz) θα πρέπει να διατηρούν βασικές πληροφορίες για τους εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν άμεσα όσους πωλούν παράνομα αγαθά ή υπηρεσίες.
  • Οι μεγάλες πλατφόρμες θα πρέπει να παρουσιάσουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

Όπως και στην περίπτωση του DMA, έτσι και το DSA θα πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί, να ελεγχθεί η νομική υπόσταση του και έπειτα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην τελική μορφή του για να τεθεί σε εφαρμογή. Όλα αυτά αναμένεται ότι θα έχουν γίνει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 και από εκεί και έπειτα, οι εταιρείες τεχνολογίας θα έχουν χρονικό περιθώριο 15 μηνών για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

[EC]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Public: 24ωρη παραλαβή από locker σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά

23 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Τα Public φέρνουν τη νέα υπηρεσία locker pickup 24/7 κατά την οποία μπορεί κάποιος να παραλάβει 100.000 προϊόντα του Public.gr εύκολα στο κοντινότερο locker, οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας. Ο πρωτοπόρος...

Η Microsoft προχωρά σε μαζικές απολύσεις 10.000 εργαζομένων

19 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Οι φήμες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς και ακόμα μία εταιρεία - κολοσσός προχωρά άμεσα σε μαζικές απολύσεις. Η Microsoft θα κόψει περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, καθώς ...

Gaming: Πόση ώρα είναι αρκετή για τα παιδιά μας;

17 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Σύμφωνα με τον οργανισμό ISFE, το 50% των πολιτών ηλικίας 6-64 ετών στην Ευρώπη παίζει βιντεοπαιχνίδια. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες 6-10 (68%), καθώς και στις ηλικίες 11-14 (79%) και 15-24 ...

Αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης - Τι θα ισχύει για τα e-shops

12 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα δίνουν πλέον οι τράπεζες, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προστατεύει του καταναλωτές, και το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση. Σύμφωνα με ...

Ψηφιακή κάρτα ανεργίας (ΔΥΠΑ) από σήμερα στο Gov.gr Wallet

09 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Διαθέσιμη μέσω του Gov.gr Wallet είναι από σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες που αναζητούν εργασία και είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ ...

Αυτοματοποιημένες ταχυδρομικές θυρίδες: Ξεκίνησε η συζήτηση για αξιοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα

09 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Οι αυτοματοποιημένες ταχυδρομικές θυρίδες (parcel lockers) και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η ΕΕΤΤ έως τις 10 Μαρτίου 2023....

Υπηρεσίες Courier: Τι προσέχω όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

16 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και των εκπτωτικών ημέρων (Black Friday, Cyber Monday), η ΕΕΤΤ απευθύνει συστάσεις σε ...

Black Friday: Τι ψώνισαν οι καταναλωτές στην Ελλάδα το 2021

11 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει για πρώτη φορά φέτος το omnichannel οικοσύστημα του Public Group, λίγες μέρες πριν την Black Friday 2022, σχετικά με τη διαδικτυακή αγοραστική συμπεριφορά και τις ...

Meta: Ανακοίνωσε την απόλυση 11.000 εργαζόμενων!

09 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Οι φήμες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώθηκαν πριν από λίγο, καθώς ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε επίσημα ότι η Meta θα προχωρήσει στην απόλυση 11.000 εργαζόμενων (ή περίπου το 13% του ανθρώπινου δυναμικού της)...

Digital Markets Act: Σε δοκιμαστική εφαρμογή οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις Big Tech εταιρείες

01 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Σε δοκιμαστική εφαρμογή τέθηκε από εχτές 1 Νοεμβρίου 2022 το περίφημο Digital Markets Act (DMA) της ΕΕ, δηλαδή το πακέτο νέων κανόνων που έχει ως στόχο να στριμώξει τις Big Tech εταιρείες (σ.σ. gatekeepers τους...

Loader
please wait
techgear_icon