up_icon
Misc

Άρση περιοριστικών μέτρων: Οι ημερομηνίες και οι νέοι κανόνες

28 Απριλίου 2020 Techgear Team

Άρση περιοριστικών μέτρων: Οι ημερομηνίες και οι νέοι κανόνες

Η μέρα που εδώ και καιρό περιμένουν οι πολίτες, που υπομονετικά άντεξαν την καραντίνα, λόγω κορονοϊού έφτασε, καθώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Θα ακολουθήσει εξειδίκευση των ανακοινώσεων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η επόμενη μέρα θα είναι μια επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα και σε καμία περίπτωση στην προ κορονοϊού εποχή.

Όπως είπε τη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, με την έξοδο των πολιτών από τα σπίτια τους, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός.

Η εισήγησή μας είναι η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό (πωλητές, ταμειακοί υπάλληλοι). Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης και από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς

Τέλος τα SMS - Ανοίγουν μικρά καταστήματα

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από τις 4 ή τις 5 Μαΐου, θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν αυτό ισχύει μόνο εντός του νομού που κάποιος διαμένει ή αν θα μπορεί να μεταβεί και στο χωριό του.

Οι πολίτες θα μπορούν, επίσης, να ψωνίζουν και να καλλωπίζονται, καθώς στις 4 Μαΐου ανοίγουν κάποια καταστήματα, αλλά και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. διευρυμένο ωράριο).

Τα καταστήματα λιανεμπορίου, που θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου, δεν θα έχουν τον περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων, που υπήρχε για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επιπλέον, από τις 4 Μαΐου θα επιτρέπεται η προπόνηση σε ατομικά αθλήματα.

Από τις 4 έως τις 11 Μαΐου επιστρέφουν σταδιακά όλα τα Μέσα Μεταφοράς με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα εφαρμοστούν διαφορετικές ώρες προσέλευσης, ώστε να "σπάσει" η κίνηση σε ώρες αιχμής.

Μετά τις 25 Μαΐου θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, με το 1/3 των τραπεζιών και μόνο σε εξωτερικό χώρο, ενώ από 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Τα δωμάτια θα πρέπει να απολυμαίνονται και να μένουν κάποιες μέρες κενά, ενώ στα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα επιτρέπονται λιγότερα άτομα.

Στόχος είναι ως τα μέσα Ιουνίου να ξεκινήσει ο εσωτερικός τουρισμός και από την 1η Ιουλίου να ανοίξουν και τα εποχιακά καταλύματα.

Η δύσκολη απόφαση για τα σχολεία

Να ανοίξουν σταδιακά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισηγήθηκε η επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, που όμως τόνισε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η Πολιτεία.

Ερωτηθείς για την επιστροφή στη σχολική καθημερινότητα, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πρόκειται για μια επιστημονική πρόταση, που βασίζεται στο ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό, ενώ τον μεταδίδει και λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για την πιθανότητα επαναλειτουργίας όλων των τάξεων. Το βέβαιο είναι ότι έστω για λίγες μέρες θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου, ώστε να διεξαχθούν οι πανελλαδικές, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Kontra" τόνισε ότι κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της: Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι ανάγκες που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο, και, ευκαιρίας δοθείσης, "σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου συντάχθηκε με την τηλε-εκπαίδευση, παρήγαγε ακαδημαϊκό έργο πολύ υψηλής ποιότητας. Άρα, υπό αυτήν την έννοια, δεν εμφανίζεται άμεσα αναγκαία η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα", εκτίμησε ο υπουργός.

Όμως, πρόσθεσε "είναι άλλες οι ανάγκες της Γ' Λυκείου: Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί, να υπάρχει η ισότητα των όπλων όταν φθάσει η ώρα των πανελλαδικών". Από εκεί και πέρα βεβαίως, άλλες είναι οι ανάγκες του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων, του Λυκείου, και άλλες οι ανάγκες των παιδιών του Δημοτικού, διότι "τα παιδιά του Δημοτικού έχουν πολύ χαλαρότερη κατανόηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και ευθύνης, δύσκολα επιβάλλεις σε μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής που θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα".

'Αρα, συμπέρανε ο υπουργός, "είναι πολύ διαβαθμισμένα τα δεδομένα, είναι μια πολυ-παραγοντική εξίσωση. Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά" τόνισε, εξηγώντας ότι "είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι μόνο παιδαγωγικοί, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ένα υποβαθμισμένο παιδαγωγικό υπόδειγμα, ‘βρισκόμαστε σπίτι και εκπαιδευόμαστε από εκεί'". Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή.

Οι εκκλησίες

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού "ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο", όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Μέσα μεταφοράς

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πρώτο στοίχημα είναι η πύκνωση των δρομολογίων του Μετρό τις ώρες αιχμής και η μείωση της χρονοαπόστασης που σήμερα είναι περίπου 7,5 λεπτά. Στις οδικές συγκοινωνίες, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 550-600 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα και σταδιακά στόχος είναι να φτάσουμε και πάλι τα 1.000 που ήταν στους δρόμους της πόλης πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Για τη Θεσσαλονίκη ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 350 λεωφορεία ενώ ενεργοποιείται άμεσα ο διαγωνισμός για τη μίσθωση περίπου 180 λεωφορείων.

Επί τάπητος είναι και το θέμα για τη διεύρυνση της ώρας ανοίγματος το πρωί για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τη Δευτέρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 το πρωί.

Όσον αφορά τα τρένα, πρώτος στόχος στα τρένα θα είναι η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς λόγω των μέτρων διεξάγεται περίπου το 10% του συνολικού μεταφορικού έργου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει από την αρχή της πανδημίας εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα και στα τρένα το προσωπικό φορά υποχρεωτικά γάντια και μάσκες, ενώ συζητείται η χρήση και για του επιβάτες. Πάνω στα τρένα υπάρχουν παντού αντισηπτικά, αφαιρέθηκαν περιοδικά εφημερίδες, τα τρόφιμα που πωλούνται είναι μόνο συσκευασμένα και τα παράθυρα σε όσα τρένα υπάρχει η δυνατότητα είναι ξεκλειδωμένα. Παράλληλα εφαρμόζεται και επεκτείνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή ενώ ενθαρρύνονται οι επιβάτες να χρησιμοποιούν κάρτες και όχι χρήματα.

[via NEWS247.gr]

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Skroutz: Διαθέσιμη η δυνατότητα παραλαβής παραγγελίας από το κατάστημα

14 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, διαθέτει πλέον την υπηρεσία παραλαβής της παραγγελίας από το κατάστημα (store pick up) για τους χρήστες που επιθυμούν να κάνουν αγορές μέσω Skroutz και να έχουν την ...

Το Χαμόγελο του Παιδιού: Η ομάδα Τεχνολογίας για τα παιδιά

23 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

«Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» αυτή η φράση από το Ημερολόγιο του 10χρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου, είναι η κινητήριος δύναμη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν και στηρίζουν «Το Χαμόγελο του ...

MarketPass: Σε λειτουργία η πλατφόρμα μέσω του vouchers.gov.gr

21 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα το πρωί, μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass. Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης ...

Αγοράζεις τηλεόραση με Mastercard από το Πλαίσιο και κερδίζεις το 25% της αξίας της σε δωροεπιταγή

17 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

Για έκτη συνεχή χρονιά, η Mastercard και το Πλαίσιο προσφέρουν σε όλους τους κατόχους καρτών Mastercard μοναδικά προνόμια και οφέλη με τις αγορές τους από τα καταστήματα Πλαίσιο. Συγκεκριμένα, από τις 13 έως ...

«Πάρτα χωρίς Κάρτα» και χωρίς επιτόκιο από το www.you.gr

01 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

Το you.gr το ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών τεχνολογίας και smart living του Ομίλου Quest, συμπληρώνει τις ήδη πλούσιες προτάσεις προσφορών που καθημερινά ανανεώνει, δίνοντας στους πελάτες του τη δυνατότητα να ...

HUAWEI: Νέο, ακόμα πιο ισχυρό εμπάργκο από τις ΗΠΑ

31 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Βλέποντας τη HUAWEI να ανεβάζει τα νούμερα της στην κατηγορία των smartphones και να βρίσκει σιγά σιγά τρόπους να επανέλθει πλήρως προσφέροντας στους χρήστες τις τελευταίες τεχνολογίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ...

Skroutz: Διαθέσιμη η υπηρεσία αποστολής προϊόντων στην Ευρώπη

30 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Την παράδοση προϊόντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει πλέον η Skroutz, το μεγαλύτερο marketplace στην Ελλάδα, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το καταναλωτικό κοινό που μπορεί να επωφεληθεί από την ...

Public: 24ωρη παραλαβή από locker σε περισσότερα από 1.200 σημεία πανελλαδικά

23 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Τα Public φέρνουν τη νέα υπηρεσία locker pickup 24/7 κατά την οποία μπορεί κάποιος να παραλάβει 100.000 προϊόντα του Public.gr εύκολα στο κοντινότερο locker, οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας. Ο πρωτοπόρος...

Η Microsoft προχωρά σε μαζικές απολύσεις 10.000 εργαζομένων

19 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Οι φήμες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς και ακόμα μία εταιρεία - κολοσσός προχωρά άμεσα σε μαζικές απολύσεις. Η Microsoft θα κόψει περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, καθώς ...

Gaming: Πόση ώρα είναι αρκετή για τα παιδιά μας;

17 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Σύμφωνα με τον οργανισμό ISFE, το 50% των πολιτών ηλικίας 6-64 ετών στην Ευρώπη παίζει βιντεοπαιχνίδια. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες 6-10 (68%), καθώς και στις ηλικίες 11-14 (79%) και 15-24 ...

Loader
please wait
techgear_icon