Black Friday, μια ξένη συνήθεια που έγινε λατρεία και στην Ελλάδα.

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μπαίνουμε και πάλι δυναμικά στον θεσμό της Black Friday, η επιτυχία της οποίας έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και προσδοκία.

Αν και στην γλώσσα μας το «Μαύρο» δεν μας προοιωνίζει για κάτι θετικό, η «Μαύρη Παρασκευή» έχει μία αρκετά πιο αθώα εξήγηση. Έτσι σύμφωνα με μία εκδοχή από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, την δεκαετία του '60 τα λογιστικά βιβλία είχαν χρωματική κωδικοποίηση με το κόκκινο χρώμα να περιγράφει τις ζημιές, και το μαύρο τα κέρδη. Η τελευταία Παρασκευή μετά από την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (που είναι και αργία) καθιερώθηκε ως η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων και των εορταστικών αγορών, και άρα η ημέρα που τα καταστήματα περνούσαν στις Μαύρες δηλαδή κερδοφόρες εγγραφές!

Στις μέρες μας η Black Friday ξεπέρασε τα αμερικανικά σύνορα – ας είναι καλά το διαδίκτυο και η εποχή της παγκοσμιοποίησης- και έφτασε να θεωρείται σε όλο τον κόσμο ως η καλύτερη ημέρα του χρόνου για ψώνια. Θέλετε μερικούς αριθμούς; Πρώτα σε πωλήσεις είναι τα είδη ρουχισμού και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Ο Έλληνας αναμένεται να ξοδέψει κατά μέσο όρο €206, με τις εκπτώσεις να αγγίζουν σε πολλά είδη και το 80%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 ο μέσος όρος έκπτωσης των ελληνικών e-shop έφτασε το -53%, το οποίο μεταφράστηκε σε κέρδος έως €232 στην τσέπη μας!

Να πούμε ότι στο εξωτερικό είναι τέτοια η «σημασία» της Μαύρης Παρασκευής για τους καταναλωτές, που συχνά βλέπουμε εικόνες πανικού και ατελείωτες ουρές έξω από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ενώ δεν λείπουν και τα επεισόδια ανάμεσα στους πιο «θερμοκέφαλους». Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε πιο εγκρατείς καταναλωτές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψώνια μας δεν πρέπει να είναι μια διασκεδαστική και αποτελεσματική εμπειρία. Ας δούμε μερικά πρακτικά tips για μια σούπερ Black Firday!

Black Friday Expert Tips

Ετοίμασε την λίστα σου με αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι

Γράψε αυτά που πραγματικά θέλεις να αγοράσεις για να μην παρασυρθείς από καταναλωτική μανία και μαζέψεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, αλλά απλά «ήταν φτηνά». Το να αγοράσεις ένα μικρό γκατζετάκι που δεν σου είναι απαραίτητο μόνο και μόνο επειδή από τα 40 ευρώ έπεσε στα 20 δεν είναι ευκαιρία. Απλά χαλάς 20 ευρώ! Συγκεντρώσου σε αυτά που από την αρχή έχεις βάλει στο μάτι όπως, ένα premium smartphone με την εγγύηση, την υποστήριξη αλλά και το prestige που μόνο ένα επώνυμο brand όπως η Huawei μπορεί να προσφέρει. Όχι, μην κλείσεις τα μάτια σου και σε άλλες προσφορές! Υπάρχουν και φίλοι ή αγαπημένοι που σίγουρα θα εκτιμήσουν ένα όμορφο δώρο από εσένα.

Ευκαιρίες με τιμή όχι με την έκπτωσή τους

Το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να είναι αρκετές φορές παραπλανητικό. Κι αυτό διότι αφενός η τιμή μπορεί τεχνηέντως να αυξήθηκε για να «μειωθεί» την Black Friday, αφετέρου γιατί το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να μην διαφέρει από τις προσφορές που γίνονται σε οποιαδήποτε άλλη φάση του χρόνου. Επίσης μην ξεχνάτε ότι συνήθως το φτηνό κινητό ενός όχι τόσο επώνυμου κατασκευαστή είναι διαθέσιμο σε προσφορές 365 ημέρες τον χρόνο, ενώ αρκετά e-shops κάνουν τις λεγόμενες «flash sales» για περιορισμένο αριθμό κομματιών, στις οποίες μπορείς να αποκτήσεις τις φτηνές συσκευές κοντά στο κόστος.

Αγορές με εγγύηση και νόημα

Η Black Friday δεν είναι σαν όλες τις άλλες εκπτώσεις γι’ αυτό ψάξε τις τιμές των premium brands γιατί εκεί κρύβονται συνήθως τα πραγματικά deals, κάτι που αποδεικνύει άλλωστε και η ιστορία. Το 2016 το Huawei P9 lite αναδείχθηκε σε best seller συσκευή ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά τα σκήπτρα πήραν τα εξαιρετικά Huawei P10 lite και Y6! Επίσης η Huawei είναι το brand με τις περισσότερες αναζητήσεις κατά την διάρκεια της Black Friday. Μην ρωτήσετε γιατί! Τα κινητά της έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ποιότητα, Τεχνητή Νοημοσύνη, οθόνες Full View, επεξεργαστές επιδόσεων, τεράστια αυτονομία μπαταρίας και εξαιρετικές φωτογραφικές μηχανές σε συνεργασία με τη Leica κάνουν τα κινητά της Huawei τα πιο hot gadgets για αυτή την Black Friday.

Η ευελιξία είναι το παν

Έχετε λοιπόν στην λίστα σας ένα Huawei P20 Pro στην έκδοση twilight, αλλά η προσφορά που βρίσκετε είναι σε χρώμα Midnight Blue ή μαύρο θα το χάσετε; Φυσικά όχι! Στις αγορές σας πρέπει να είστε ευέλικτοι και να βάζετε και λίγο «νερό» στο κρασί σας.

Επίσης να είστε ανοικτοί και σε εναλλακτικές προτάσεις. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να μην έχετε το budget για ένα Huawei P20 Pro παρά την Black Friday τιμή του και ψάχνετε για κάτι ακόμη πιο προσιτό. Για ρίξτε μια ματιά και στο Huawei Mate 10 Lite! Είναι μια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση!

Online ή πεζοπορία;

Σου αρέσει η περιπέτεια, οι βόλτες και ο πολύς κόσμος; Σίγουρα θα χορτάσεις μεγάλες ποσότητες από όλα τα παραπάνω. Η μόνη μας συμβουλή είναι να ξεκινήσεις νωρίς από το σπίτι. Όχι ότι έτσι θα αποφύγεις την κίνηση και λίγο σπρώξιμο… αλλά ίσως να γλυτώσεις τα χειρότερα. Υπάρχει όμως και ο εναλλακτικός τρόπος. Ζεστός καφές, οθόνη laptop και ξεκινάει το virtual shopping therapy.

Βρείτε τις πραγματικές προσφορές

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα ξεκινούν μια βδομάδα νωρίτερα να μας βομβαρδίζουν με email, ενημερωτικά δελτία, newsletter και τα συναφή. Μην το δείτε όμως ως ενόχληση αλλά ως υπηρεσία concierge και VIP εξυπηρέτηση! Κρατήστε σημειώσεις, συγκρίνετε προσφορές, και δείτε ποιος κάνει τις πραγματικές εκπτώσεις. Ναι δυστυχώς όπου υπάρχει αγορά υπάρχουν και αυτοί που θα θελήσουν να σας εκμεταλλευτούν.
Μια πιο προσεκτική έρευνα στα δημοφιλή websites αναζήτησης θα σας αποκαλύψει ότι στην εξέλιξη της τιμής (price history) η Huawei είναι μια από τις λίγες εταιρίες που προσφέρουν πραγματικές προσφορές σε αυτή την εκπτωτική περίοδο. Είπαμε, στην Ελλάδα μπορεί να είμαστε νέοι στον θεσμό του Black Friday, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε θύματα.

Τέλος μην ξεχάσετε να ρίχνετε μια ματιά στα κοινωνικά δίκτυα γιατί οι ιστοσελίδες των καταστημάτων ανεβάζουν αρκετά έγκαιρα τις προσφορές και τα νέα μαθαίνονται ταχύτατα στα social media. Επίσης πολλά καταστήματα προσφέρουν ειδικές επιπλέον προσφορές για τους social φίλους τους. Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Σας ευχόμαστε καλές -τεχνολογικές- αγορές!

Loading