up_icon
Smartphones Android Cat

CAT S42 Review

19 Οκτωβρίου 2020 Christos Elpidis

CAT S42 Review

Δεν είναι πολλές οι φορές που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πραγματικά θωρακισμένα smartphones, αλλά το δυναμικό μπάσιμο της CAT και στην Ελληνική αγορά μας έδωσε τη δυνατότητα να πιάσουμε στα χέρια μας δύο συσκευές που σίγουρα δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο καλάθι με τα κλασικά smartphones.

Είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες με σχετικά “επικίνδυνο” περιβάλλον εργασίας. Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε ορισμένες προσπάθειες και από τις κλασικές δυνάμεις του χώρου (π.χ. Samsung), παρόλα αυτά, η CAT φιλοδοξεί να καλύψει πολλές περισσότερες ανάγκες πέραν της υπερανθεκτικότητας, ούτως ώστε ο επαγγελματίας να μην χρειάζεται να κρατά στα χέρια του μια συσκευή για τη δουλειά και μία για την προσωπική ζωή του.

Σε αυτό το review θα δούμε το CAT S42, μια συσκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο MIL SPEC 810H που πραγματικά αντέχει σε τρομερά δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, όπως πτώσεις από μεγάλο ύψος (1.8m) σε σκληρή επιφάνεια, ακραίες θερμοκρασίες, σκόνη, νερό (IP68) και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Φυσικά, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να το “πετάξουμε” στην παρέα για να δούμε σοκαρισμένα πρόσωπα…

cat-s42-techgear-review-3.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Η πρώτη επαφή με το CAT S42 έδιωξε με τη μία την πεποίθηση ότι ένα θωρακισμένο smartphone είναι απλά ένα “άχαρο τούβλο” στο χέρι του χρήστη. Τηρουμένων των αναλογιών, το CAT S42 είναι όμορφο εμφανισιακά με στρογγυλεμένες γωνίες και το χαρακτηριστικό σώμα της εταιρείας με τις ραβδώσεις στο πίσω μέρος για γερό κράτημα. Προφανώς, το βάρος και το πάχος είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα συμβατικά smartphones, και αυτό είναι ένα τίμημα που πρέπει να “πληρώσεις” για μια τόσο ανθεκτική συσκευή, ενώ το design της οθόνης δεν θα μπορούσε να γίνει edge-to-edge προκειμένου να προστατεύεται σωστά. Σημειώστε ότι μπορείς να διαχειρίζεσαι κανονικά την οθόνη φορώντας επαγγελματικά γάντια ή με υγρά δάχτυλα, ενώ έχει τοποθετηθεί επικάλυψη Gorilla Glass 5 και η οθόνη δεν ακουμπά ποτέ το έδαφος όταν πέφτει λόγω της πολύ μικρής “βύθισης” της στο κυρίως σώμα.

Στην αριστερή πλευρά του CAT S42 υπάρχει φυσικό κουμπί που μπορείς να προγραμματίσεις για την εκτέλεση λειτουργίας push-to-talk (απαιτείται χρήση third-party εφαρμογής) ή εκτέλεσης διάφορων ενεργειών με διπλό tap ή παρατεταμένο κράτημα (π.χ. ενεργοποίηση φακού, απάντηση σε κλήσεις, άνοιγμα εφαρμογών, ξεκλείδωμα συσκευής). Επίσης, στην αριστερή πλευρά βρίσκονται οι υποδοχές για κάρτες SIM και microSD.

cat-s42-techgear-review-20.jpg

Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν το power και τα volume buttons, στο κάτω μέρος η υποδοχή (δυστυχώς) microUSB για τη φόρτιση και στο επάνω μέρος η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά. Στο πίσω μέρος υπάρχει κεντρικά επάνω ο αισθητήρας της κάμερας με LED flash. Να τονίσουμε ότι έχουν αφαιρεθεί τα φυσικά κουμπιά Back, Home και Recents, τα οποία πλέον είναι on-screen και υπάρχει η δυνατότητα να τα αφαιρέσεις πλήρως για να διαχειρίζεσαι το CAT S42 με τις κλασικές πλέον χειρονομίες του Android OS.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ η πρόσβαση σε όλες τις υποδοχές μπορεί να γίνει με αφαίρεση του προστατευτικού καλύμματος τους, έτσι ώστε να έχεις πρόσβαση σε αυτές χωρίς να παιδεύεσαι με την θήκη.

Hardware - Software

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά ότι σε αυτήν την κατηγορία δεν είναι αυτοσκοπός να προσφέρεις μια πανίσχυρη συσκευή σε θέματα επιδόσεων, διότι το βάρος πέφτει κυρίως στην κατασκευή. Με αυτό το δεδομένο δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το CAT S42 έρχεται με μια οθόνη 5.5’’ ανάλυσης HD+ (1440 x 720), μέτριο quad-core επεξεργαστή MediaTek Helio A20, 3GB μνήμη RAM και 32GB αποθηκευτικό χώρο (επέκταση με microSD έως 2TB).

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Μη περιμένετε ότι θα παίζετε απαιτητικά παιχνίδια ή ότι θα πηγαίνει σφαίρα το CAT S42 αν έχεις ανοιχτές αρκετές εφαρμογές, αλλά είπαμε, δεν προορίζεται για τέτοιου είδους χρήση. Σε ό,τι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης με κάποια κάρτα μνήμης microSD, οι οποίες είναι αρκετά προσιτές σε λογικές χωρητικότητες.

cat-s42-techgear-review-7.jpg

Το ευχάριστο είναι ότι προσφέρει πολύ μεγάλη αυτονομία, τόσο λόγω του “ελαφρού” hardware, όσο και για το γεγονός ότι διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4200mAh. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη δική μας χρήση…ξεχάσαμε να το φορτίσουμε για σχεδόν 3 ημέρες, ενώ εργοστασιακά υπόσχονται 38 ώρες ομιλίας και 44 ημέρες σε αναμονή. Αρνητικό, πάντως, η τοποθέτηση υποδοχής microUSB αντί των πιο σύγχρονων και γρήγορων USB Type-C.

Η φωτεινότητα της οθόνης είναι αρκετά καλή για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και κάτω από το νερό, το ηχείο μας εξέπληξε ευχάριστα με την καθαρότητα και την ένταση του (οκ, όχι στην απόδοση του μπάσου), ενώ στις τηλεφωνικές συνομιλίες δεν αντιμετωπίσαμε κανένα θέμα.

Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό σύστημα, το CAT S42 έρχεται με το Android 10 σε σχεδόν stock έκδοση και η εταιρεία υπόσχεται αναβάθμιση στο Android 11. Στο προεγκατεστημένο υλικό βρίσκουμε το Toolbox που περιλαμβάνει χρήσιμες εφαρμογές για τους επαγγελματίες.

cat-s42-techgear-review-21.jpg

Κάμερες

Ακόμη ένας τομέας όπου δεν περιμένεις πολλά, παρόλα αυτά, η κάμερα 13MP στο πίσω μέρος κάνει μια χαρά τη δουλειά της για να τραβάς καθαρές φωτογραφίες από το εργοτάξιο για να στέλνεις στους προμηθευτές σου και αποδίδει αξιοπρεπώς αν θέλεις να φωτογραφίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, η εμπρόσθια κάμερα με αισθητήρα 8MP είναι απλά μια λύση για να πραγματοποιήσεις μια video κλήση χωρίς να φαίνεσαι πιξελιασμένος. Μπορείτε να δείτε και στη γκαλερί που ακολουθεί μερικά δείγματα, αλλά τονίζουμε και πάλι ότι δεν μπορείς να κρίνεις το CAT S42 για τις επιδόσεις του στην κάμερα.

Επίλογος

Αν κοιτάξεις το CAT S42 από την οπτική γωνία του τρελαμένου με τα smartphones σαφέστατα δεν θα σου γεμίσει το μάτι με τις επιδόσεις του. Όμως, δεν απευθύνεται σε αυτό το κοινό και η CAT δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να κερδίσει χρήστες από την ευρεία μάζα καταναλωτών. Απευθύνεται ξεκάθαρα στον επαγγελματία που θέλει να ξενοιάσει μια και καλή από τον κίνδυνο των ατυχημάτων, και το βάρος έχει πέσει κυρίως στη θωρακισμένη κατασκευή του. Όσοι ενδιαφέρονται για αυτήν την κατηγορία και θέλουν κάτι περισσότερο, τότε μπορούν να ρίξουν μια ματιά και στο CAT S62 Pro που έχει να προσφέρει ορισμένα εξτραδάκια, τα οποία θα δούμε στο αντίστοιχο review σε λίγες ημέρες.

Βασικά χαρακτηριστικά CAT S42

 • • Οθόνη 5,5" HD+ 18x9 με προστασία Corning Gorilla Glass 5 , βελτιστοποιημένη για χρήση σε εξωτερικό χώρο, με πάνελ αφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με υγρά δάχτυλα ή γάντια
 • • Τετραπύρηνος επεξεργαστής 1,8 GHz με chipset Mediatek Helio A20 MT 6761D
 • • Λειτουργικό: Google Android 10 (με αναβάθμιση σε 11)
 • • 3 GB RAM, 32 GB ROM με επεκτάσιμο χώρο αποθήκευσης (microSD™)
 • • Δίκτυο 4G (VoLTE, VoWiFi), Bluetooth 5.0, NFC
 • • Ισχυρή μπαταρία 4.200 mAh . Μέχρι δύο μέρες γενική χρήση
 • • Πίσω κάμερα 13 MP, μπροστινή κάμερα 5 MP
 • • Ανθεκτικό σε Νερό / Σκόνη (IP68) έως 1,5 μέτρα για 35 λεπτά
 • • Ανθεκτικό σε Πτώσεις. Δοκιμασμένο σε πτώσεις από 1,8 m σε χάλυβα
 • • MIL SPEC 810H. Λειτουργεί μεταξύ -30ºC και +75ºC
 • • Ανάγλυφος σχεδιασμός για καλύτερο κράτημα
 • • Προγραμματιζόμενο πλήκτρο συντόμευσης, χρήσιμο για τις λειτουργίες Push to Talk (PTT), SOS (εφαρμογή μοναχικού εργαζόμενου) ή για εύκολη ενεργοποίηση του φακού ή της κάμεραςΥποδοχή βύσματος ήχου 3,5 mm (ανθεκτική σε νερό)
 • • Διπλή SIM – Nano SIM + microSD
 • • Εγγύηση 2 ετών

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

OPPO: Επίσημο ντεμπούτο στην Ελλάδα με τα Find X5 Pro, Reno7 Lite 5G και A96

01 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Την επίσημη έναρξη της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά ανακοινώνει η OPPO, ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των «έξυπνων» συσκευών τεχνολογίας, έχοντας ως στόχο να εξελιχθεί σε ένα εκ των κορυφαίων brands ...

Nothing phone (1): Επιβεβαιώθηκε ο mid-range επεξεργαστής

30 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Συνεχίζονται τα επίσημα teasers της Nothing για το πρώτο smartphone της, με τον CEO της εταιρείας, Carl Pei, να επιβεβαιώνει τις φήμες για τον επεξεργαστή του Nothing phone (1), το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα...

Samsung Galaxy XCover6 Pro: Το νέο υπερανθεκτικό smartphone της εταιρείας

29 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η Samsung παρουσιάζει το νέο Samsung Galaxy XCover6 Pro, ένα smartphone ειδικά σχεδιασμένο για χρήση από επιχειρήσεις, με δυναμική ισχύ για την κάλυψη των πιο απαιτητικών αναγκών στις εταιρείες σήμερα. Το ...

Xiaomi 12S Ultra: Με αισθητήρα Sony IMX989 μεγέθους 1’’ το κορυφαίο μοντέλο της σειράς

29 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Η Xiaomi μας έχει ενημερώσει από εχτές για το λανσάρισμα της σειράς Xiaomi 12S στις 4 Ιουλίου 2022, ενώ σήμερα αποκαλύπτει το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του μοντέλου που θα θέσει νέους κανόνες στη mobile ...

HTC Desire 22 Pro: Επίσημα με mid-range χαρακτηριστικά και πρόσβαση στο Viverse

28 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Η HTC μπορεί να έχει αποτραβηχτεί τα τελευταία χρόνια από την αγορά των smartphones, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παρατήσει τελείως την συγκεκριμένη κατηγορία. Η ταϊβανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα ...

Xiaomi 12S: Επίσημη παρουσίαση της σειράς στις 4 Ιουλίου 2022

28 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Πλησιάζει η ώρα για τα επίσημα αποκαλυπτήρια της σειράς Xiaomi 12S, η οποία περιλαμβάνει τρία μοντέλα: Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro και Xiaomi 12S Ultra. Θα είναι τα πρώτα smartphones της εταιρείας με κάμερες ...

HUAWEI nova Y70 και nova Y90 οι νέες entry-level προτάσεις της εταιρείας

26 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Εκτός από τα νέα HUAWEI MateBook D 16 και MateBook 16s, η HUAWEI αποκάλυψε δύο νέα entry-level smartphones στην παγκόσμια παρουσίαση της στην Κωνσταντινούπολη, με τα HUAWEI nova Y70 και nova Y90 να ...

HUAWEI: Παρουσίασε νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

23 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το νέο ...

POCO F4 και POCO X4 GT ανακοινώθηκαν επίσημα για όλο τον κόσμο

23 Ιουνίου 2022 Techgear Team

Η POCO ανακοίνωσε την παγκόσμια κυκλοφορία των POCO F4 και POCO X4 GT - των νέων συσκευών που έρχονται με κορυφαίους επεξεργαστές για την κατηγορία τους, με στόχο τρομερές επιδόσεις, πάντα σε προσιτές τιμές. Το...

Redmi Note 11 Pro+ 5G Review: Ο ορισμός του value-for-money

21 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η οικογένεια Redmi Note στην αγορά, η Xiaomi απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση της ως η πλέον value-for-money επιλογή για τον χρήστη που ζητά ένα αξιόπιστο smartphone με ...

Loader
techgear_icon