Cat

CAT S42 Review

Δεν είναι πολλές οι φορές που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πραγματικά θωρακισμένα smartphones, αλλά το δυναμικό μπάσιμο της CAT και στην Ελληνική αγορά μας έδωσε τη δυνατότητα να πιάσουμε στα χέρια μας δύο συσκευές που σίγουρα δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο καλάθι με τα κλασικά smartphones.

Είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες με σχετικά “επικίνδυνο” περιβάλλον εργασίας. Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε ορισμένες προσπάθειες και από τις κλασικές δυνάμεις του χώρου (π.χ. Samsung), παρόλα αυτά, η CAT φιλοδοξεί να καλύψει πολλές περισσότερες ανάγκες πέραν της υπερανθεκτικότητας, ούτως ώστε ο επαγγελματίας να μην χρειάζεται να κρατά στα χέρια του μια συσκευή για τη δουλειά και μία για την προσωπική ζωή του.

Σε αυτό το review θα δούμε το CAT S42, μια συσκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο MIL SPEC 810H που πραγματικά αντέχει σε τρομερά δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, όπως πτώσεις από μεγάλο ύψος (1.8m) σε σκληρή επιφάνεια, ακραίες θερμοκρασίες, σκόνη, νερό (IP68) και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Φυσικά, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να το “πετάξουμε” στην παρέα για να δούμε σοκαρισμένα πρόσωπα…

cat-s42-techgear-review-3.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Η πρώτη επαφή με το CAT S42 έδιωξε με τη μία την πεποίθηση ότι ένα θωρακισμένο smartphone είναι απλά ένα “άχαρο τούβλο” στο χέρι του χρήστη. Τηρουμένων των αναλογιών, το CAT S42 είναι όμορφο εμφανισιακά με στρογγυλεμένες γωνίες και το χαρακτηριστικό σώμα της εταιρείας με τις ραβδώσεις στο πίσω μέρος για γερό κράτημα. Προφανώς, το βάρος και το πάχος είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα συμβατικά smartphones, και αυτό είναι ένα τίμημα που πρέπει να “πληρώσεις” για μια τόσο ανθεκτική συσκευή, ενώ το design της οθόνης δεν θα μπορούσε να γίνει edge-to-edge προκειμένου να προστατεύεται σωστά. Σημειώστε ότι μπορείς να διαχειρίζεσαι κανονικά την οθόνη φορώντας επαγγελματικά γάντια ή με υγρά δάχτυλα, ενώ έχει τοποθετηθεί επικάλυψη Gorilla Glass 5 και η οθόνη δεν ακουμπά ποτέ το έδαφος όταν πέφτει λόγω της πολύ μικρής “βύθισης” της στο κυρίως σώμα.

Στην αριστερή πλευρά του CAT S42 υπάρχει φυσικό κουμπί που μπορείς να προγραμματίσεις για την εκτέλεση λειτουργίας push-to-talk (απαιτείται χρήση third-party εφαρμογής) ή εκτέλεσης διάφορων ενεργειών με διπλό tap ή παρατεταμένο κράτημα (π.χ. ενεργοποίηση φακού, απάντηση σε κλήσεις, άνοιγμα εφαρμογών, ξεκλείδωμα συσκευής). Επίσης, στην αριστερή πλευρά βρίσκονται οι υποδοχές για κάρτες SIM και microSD.

cat-s42-techgear-review-20.jpg

Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν το power και τα volume buttons, στο κάτω μέρος η υποδοχή (δυστυχώς) microUSB για τη φόρτιση και στο επάνω μέρος η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά. Στο πίσω μέρος υπάρχει κεντρικά επάνω ο αισθητήρας της κάμερας με LED flash. Να τονίσουμε ότι έχουν αφαιρεθεί τα φυσικά κουμπιά Back, Home και Recents, τα οποία πλέον είναι on-screen και υπάρχει η δυνατότητα να τα αφαιρέσεις πλήρως για να διαχειρίζεσαι το CAT S42 με τις κλασικές πλέον χειρονομίες του Android OS.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ η πρόσβαση σε όλες τις υποδοχές μπορεί να γίνει με αφαίρεση του προστατευτικού καλύμματος τους, έτσι ώστε να έχεις πρόσβαση σε αυτές χωρίς να παιδεύεσαι με την θήκη.

Hardware - Software

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά ότι σε αυτήν την κατηγορία δεν είναι αυτοσκοπός να προσφέρεις μια πανίσχυρη συσκευή σε θέματα επιδόσεων, διότι το βάρος πέφτει κυρίως στην κατασκευή. Με αυτό το δεδομένο δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το CAT S42 έρχεται με μια οθόνη 5.5’’ ανάλυσης HD+ (1440 x 720), μέτριο quad-core επεξεργαστή MediaTek Helio A20, 3GB μνήμη RAM και 32GB αποθηκευτικό χώρο (επέκταση με microSD έως 2TB).

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Μη περιμένετε ότι θα παίζετε απαιτητικά παιχνίδια ή ότι θα πηγαίνει σφαίρα το CAT S42 αν έχεις ανοιχτές αρκετές εφαρμογές, αλλά είπαμε, δεν προορίζεται για τέτοιου είδους χρήση. Σε ό,τι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης με κάποια κάρτα μνήμης microSD, οι οποίες είναι αρκετά προσιτές σε λογικές χωρητικότητες.

cat-s42-techgear-review-7.jpg

Το ευχάριστο είναι ότι προσφέρει πολύ μεγάλη αυτονομία, τόσο λόγω του “ελαφρού” hardware, όσο και για το γεγονός ότι διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4200mAh. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη δική μας χρήση…ξεχάσαμε να το φορτίσουμε για σχεδόν 3 ημέρες, ενώ εργοστασιακά υπόσχονται 38 ώρες ομιλίας και 44 ημέρες σε αναμονή. Αρνητικό, πάντως, η τοποθέτηση υποδοχής microUSB αντί των πιο σύγχρονων και γρήγορων USB Type-C.

Η φωτεινότητα της οθόνης είναι αρκετά καλή για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και κάτω από το νερό, το ηχείο μας εξέπληξε ευχάριστα με την καθαρότητα και την ένταση του (οκ, όχι στην απόδοση του μπάσου), ενώ στις τηλεφωνικές συνομιλίες δεν αντιμετωπίσαμε κανένα θέμα.

Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό σύστημα, το CAT S42 έρχεται με το Android 10 σε σχεδόν stock έκδοση και η εταιρεία υπόσχεται αναβάθμιση στο Android 11. Στο προεγκατεστημένο υλικό βρίσκουμε το Toolbox που περιλαμβάνει χρήσιμες εφαρμογές για τους επαγγελματίες.

cat-s42-techgear-review-21.jpg

Κάμερες

Ακόμη ένας τομέας όπου δεν περιμένεις πολλά, παρόλα αυτά, η κάμερα 13MP στο πίσω μέρος κάνει μια χαρά τη δουλειά της για να τραβάς καθαρές φωτογραφίες από το εργοτάξιο για να στέλνεις στους προμηθευτές σου και αποδίδει αξιοπρεπώς αν θέλεις να φωτογραφίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, η εμπρόσθια κάμερα με αισθητήρα 8MP είναι απλά μια λύση για να πραγματοποιήσεις μια video κλήση χωρίς να φαίνεσαι πιξελιασμένος. Μπορείτε να δείτε και στη γκαλερί που ακολουθεί μερικά δείγματα, αλλά τονίζουμε και πάλι ότι δεν μπορείς να κρίνεις το CAT S42 για τις επιδόσεις του στην κάμερα.

Επίλογος

Αν κοιτάξεις το CAT S42 από την οπτική γωνία του τρελαμένου με τα smartphones σαφέστατα δεν θα σου γεμίσει το μάτι με τις επιδόσεις του. Όμως, δεν απευθύνεται σε αυτό το κοινό και η CAT δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να κερδίσει χρήστες από την ευρεία μάζα καταναλωτών. Απευθύνεται ξεκάθαρα στον επαγγελματία που θέλει να ξενοιάσει μια και καλή από τον κίνδυνο των ατυχημάτων, και το βάρος έχει πέσει κυρίως στη θωρακισμένη κατασκευή του. Όσοι ενδιαφέρονται για αυτήν την κατηγορία και θέλουν κάτι περισσότερο, τότε μπορούν να ρίξουν μια ματιά και στο CAT S62 Pro που έχει να προσφέρει ορισμένα εξτραδάκια, τα οποία θα δούμε στο αντίστοιχο review σε λίγες ημέρες.

Βασικά χαρακτηριστικά CAT S42

  • • Οθόνη 5,5" HD+ 18x9 με προστασία Corning Gorilla Glass 5 , βελτιστοποιημένη για χρήση σε εξωτερικό χώρο, με πάνελ αφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και με υγρά δάχτυλα ή γάντια
  • • Τετραπύρηνος επεξεργαστής 1,8 GHz με chipset Mediatek Helio A20 MT 6761D
  • • Λειτουργικό: Google Android 10 (με αναβάθμιση σε 11)
  • • 3 GB RAM, 32 GB ROM με επεκτάσιμο χώρο αποθήκευσης (microSD™)
  • • Δίκτυο 4G (VoLTE, VoWiFi), Bluetooth 5.0, NFC
  • • Ισχυρή μπαταρία 4.200 mAh . Μέχρι δύο μέρες γενική χρήση
  • • Πίσω κάμερα 13 MP, μπροστινή κάμερα 5 MP
  • • Ανθεκτικό σε Νερό / Σκόνη (IP68) έως 1,5 μέτρα για 35 λεπτά
  • • Ανθεκτικό σε Πτώσεις. Δοκιμασμένο σε πτώσεις από 1,8 m σε χάλυβα
  • • MIL SPEC 810H. Λειτουργεί μεταξύ -30ºC και +75ºC
  • • Ανάγλυφος σχεδιασμός για καλύτερο κράτημα
  • • Προγραμματιζόμενο πλήκτρο συντόμευσης, χρήσιμο για τις λειτουργίες Push to Talk (PTT), SOS (εφαρμογή μοναχικού εργαζόμενου) ή για εύκολη ενεργοποίηση του φακού ή της κάμεραςΥποδοχή βύσματος ήχου 3,5 mm (ανθεκτική σε νερό)
  • • Διπλή SIM – Nano SIM + microSD
  • • Εγγύηση 2 ετών

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading