Chang'e 5: Προσεληνώθηκε με επιτυχία η αποστολή της Κίνας

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση της αποστολής Chang’e 5 από την Κίνα με προορισμό τη Σελήνη και σήμερα έγινε γνωστό από τις αρμόδιες αρχές της χώρας πως ολοκληρώθηκε η προσελήνωση με επιτυχία για να ξεκινήσει σύντομα τη συλλογή πετρωμάτων από την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Η αποστολή Chang’e 5 αποτελείται από 4 διαφορετικού τύπου διαστημικά σκάφη που θα συνεργαστούν προκειμένου να μεταφέρουν πίσω στη Γη περίπου 2kg δειγμάτων. Τα δύο από αυτά είναι τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο και περιλαμβάνουν σύστημα προσεδάφισης με ρομποτικό βραχίονα που θα σκάψει στην επιφάνεια και θα συλλέξει δείγματα, αλλά και σύστημα επανεκτόξευσης προκειμένου να συνδεθούν και πάλι με αυτό που παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Στη συνέχεια η τριάδα των διαστημικών σκαφών θα ενσωματωθεί στο τέταρτο σκάφος - κάψουλα που θα μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στη Γη. Αν όλα πάνε καλά, η προσγείωση θα πραγματοποιηθεί κάπου στις 16 με 17 Δεκεμβρίου 2020 στη Μογγολία και η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα που καταφέρνει να φέρει στη Γη δείγματα από τη Σελήνη για περαιτέρω μελέτη μετά από σχεδόν 50 χρόνια

Να σημειωθεί ότι η JAXA (Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία) περιμένει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο την επιστροφή του διαστημικού σκάφους Hayabusa2 με δείγματα που συνέλεξε από τον αστεροειδή Ryugu.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading