Chrome 90: Απευθείας στο HTTPS και υποστήριξη του AV1 encoder

Διαθέσιμη εδώ και λίγες ώρες η τελική έκδοση Chrome 90 για Windows, Mac και Linux, με τη Google να φέρνει ορισμένες σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις για τους χρήστες, όπως και νέα εργαλεία που θα διευκολύνουν τη ζωή των developers.

Σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του web browser είναι η αυτόματη μετάβαση στο πρωτόκολλο HTTPS όταν πληκτρολογείς τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας στην address bar. Ο Chrome θα σε μεταφέρει απευθείας στην HTTPS έκδοση της ιστοσελίδας, εκτός αν η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι δεν έχει “γραφτεί” σε έκδοση για το ασφαλές πρωτόκολλο. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο και το άνοιγμα των ιστοσελίδων, διότι δεν θα γίνεται η αυτόματη μετάβαση από το http:// στο https://.

Επιπλέον, ο Chrome 90 υποστηρίζει πλέον το AV1 encoder, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του video στις WebRTC-based εφαρμογές -υπηρεσίες όταν ο χρήστης βρίσκεται σε δίκτυα χαμηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με τη Google, οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις ακόμη και σε συνδέσεις με ταχύτητα μόλις 30Kbps.

Εξάλλου, η Google ξεκινά από τον Chrome 90 τη δοκιμή της δυνατότητας αντιγραφής - επικόλλησης αρχείων στις ιστοσελίδες. Αντί για το καθιερωμένο drag-and-drop ή τη χειροκίνητη διαδικασία να βρεις το αρχείο που ψάχνεις πατώντας στο πεδίο που υποδηλώνει η εκάστοτε ιστοσελίδα, σύντομα θα μπορείς απλά να διαλέγεις το αρχείο που σ’ ενδιαφέρει από τον φάκελο του υπολογιστή σου, να πατάς αντιγραφή (Ctrl+C ή cmd+C) και στη συνέχεια επικόλληση (Ctrl+V ή cmd+V) για να το περνάς στην ιστοσελίδα. Όσοι ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε από τώρα τη συγκεκριμένη δυνατότητα, θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε το σχετικό flag από την παρακάτω διεύθυνση:

Chrome://flags/#clipboard-filenames

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[Google]

Loading