Πόση ενέργεια καταναλώνουν τα data centers;

Στην εποχή που ζούμε μικροί και μεγάλοι κάνουν χρήση του Internet, διαθέτουν λογαριασμό email, συνδέονται με τους φίλους τους μέσω social networks, διαβάζουν τα νέα της ημέρας στο Διαδίκτυο και αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στο "σύννεφο". Όπως είναι λόγικο, έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια ροή δεδομένων, πίσω από τη διαχείριση της οποίας βρίσκονται τα λεγόμενα data centers. Πόση ενέργεια καταναλώνουν όμως τα κέντρα δεδομένων και τι αντίκτυπο έχουν στο περιβάλλον;

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, η ενέργεια που καταναλώνουν τα data centers κυμαίνεται σε εξωφρενικά μεγάλα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα ένα data center καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από μία μεσαίου μεγέθους πόλη, ενώ στο σύνολο τους η ενέργεια που δαπανούν υπολογίζεται στα 30 δισεκατομμύρια Watts (όση περίπου μπορεί να παραχθεί από 30 πυρηνικά εργοστάσια). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1/3 της ενέργειας αυτής αναλογεί στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, προκειμένου να προστατεύονται από τυχόν διακοπές ρεύματος, τα data centers κάνουν χρήση εφεδρικών γεννητριών που εκπέμπουν επικίνδυνα καυσαέρια πετρελαιοκινητήρων, μολύνοντας με αυτόν το τρόπο το περιβάλλον.

[via New York Times]

Loading