Ο David Cameron θέλει να απαγορέψει τη χρήση υπηρεσιών messaging που κρυπτογραφούν τα μηνύματα

cameron

Με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορέψει την λειτουργία εφαρμογών messaging που κρυπτογραφούν τα μηνύματα των χρηστών, όπως είναι τα iMessage, WhatsApp και Snapchat, επειδή δεν είναι προσβάσιμα από τις αρχές Ασφαλείας ακόμη και αν υπάρχει ένταλμα.

Ο Cameron αιτιολόγησε το σκεπτικό του αναφέροντας:

"Θα επιτρέψουμε την ύπαρξη μέσων επικοινωνίας που πραγματικά είναι αδύνατο να διαβαστούν; Η απάντηση μου σε αυτό το ερώτημα είναι: Όχι, δεν πρέπει. Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτή η παρακολούθηση θα γίνεται μόνον εάν και εφόσον υπάρχει υπογεγγραμμένο ένταλμα"

Από τη μία, λοιπόν, οι κυβερνήσεις ρίχνουν πρόστιμα και καταδικάζουν τις υπηρεσίες που δεν προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, και από την άλλη, ζητούν το ακριβώς αντίθετο με πρόσχημα την τρομοκρατία. Η αλήθεια, βέβαια, βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά ποιος μπορεί να πείσει τους χρήστες ότι η παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών θα αφορά αποκλειστικά και μόνο επικίνδυνες και στοχευμένες περιπτώσεις;

[via]

Loading