Διαθέσιμες οι λειτουργίες Memory και Energy Saver στον Chrome browser

Η Google είχε ανακοινώσει τα Memory και Energy Saver modes για τον Chrome browser από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά πρακτικά τώρα ξεκινά το ευρύτερο λανσάρισμα τους για όλους τους χρήστες του δημοφιλούς web browser σε υπολογιστές Windows, Mac, Linux και Chromebooks.

chrome-battery-saver.jpg

Memory Saver

Με τη λειτουργία Memory Saver ενεργοποιημένη, ο Chrome browser απελευθερώνει τη μνήμη που καταναλώνουν οι αδρανείς καρτέλες (inactive tabs) για να την διοχετεύσει στις ενεργές καρτέλες και τις υπόλοιπες εφαρμογές του υπολογιστή. Τα inactive tabs θα παραμένουν φυσικά ορατά στη σειρά στο επάνω μέρος και θα επαναφορτώνονται άμεσα όταν πατήσεις επάνω τους.

Επίσης, στην address bar του Chrome θα βλέπεις ένα εικονίδιο που θα σε ενημερώνει ότι η καρτέλα είναι και πάλι ενεργή, αλλά και ένα μήνυμα που θα σου δείχνει πόση μνήμη απελευθερώθηκε όσο παρέμενε αδρανής. Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσεις εξαιρέσεις για συγκεκριμένες ιστοσελίδες που θέλεις να παραμένουν ενεργές διαρκώς. Σύμφωνα με τη Google, με το Memory Saver θα μπορείς να εξοικονομείς έως και 30% περισσότερη μνήμη για άλλες διεργασίες στον υπολογιστή σου.

chrome-energy-saver.jpg

Energy Saver

Με το Energy Saver ενεργοποιημένο, ο Chrome browser εξοικονομεί ενέργεια περιορίζοντας σημαντικά την δραστηριότητα που συμβαίνει στο παρασκήνιο στις ανοικτές καρτέλες, αλλά και τα οπτικά εφέ (π.χ. animations, smooth scrolling). Επειδή μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός των καρέ στα videos ο χρήστης ενδεχομένως θα παρατηρήσει αλλοιώσεις στο gaming και την γενικότερη απόδοση των videos, γι΄ αυτό η Google πρόσθεσε το εικονίδιο ενός φύλλου δίπλα από την address bar για άμεση ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του. Επίσης, υπάρχουν δύο επιλογές για αυτόματη ενεργοποίηση του Energy Saver όταν η χωρητικότητα της μπαταρίας πέσει στο 20% ή χαμηλότερα και όταν ο υπολογιστής δεν είναι συνδεδεμένος στο τροφοδοτικό του.

Μπορείτε να βρείτε τις λειτουργίες Memory Saver και Energy Saver στις ρυθμίσεις του Chrome browser στην ενότητα Performance, αλλά σε περίπτωση που δεν έχουν εμφανιστεί εκεί μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε χειροκίνητα από τα παρακάτω flags:

chrome://flags/#battery-saver-mode-available

chrome://flags/#high-efficiency-mode-available

[Google]

Loading