ΕΕ: Αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου μέσα σε 60 λεπτά

Ένα νέο νόμο υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγκάζοντας τις διαδικτυακές εταιρείες να «αφαιρούν ή να απαγορεύουν την πρόσβαση σε τρομοκρατικό περιεχόμενο» εντός μίας ώρας, καθώς με το πέρας των 60 λεπτών, θα ειδοποιούνται οι Αρχές της εκάστοτε χώρας.

Η απαγόρευση του τρομοκρατικού περιεχομένου θα υφίσταται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ενδεχόμενη ανυπακοή του νόμου, θα επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις στις εταιρείες που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την ανάρτηση του νόμου στο Official Journal της ΕΕ και ακολούθως θα πρέπει να υιοθετηθεί από κάθε κράτος μέλος. Σημειώνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο βρισκόταν υπό διαβούλευση από το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται ότι «η εκπαιδευτική, ερευνητική, καλλιτεχνική και δημοσιογραφική εργασία θα προστατευτεί», ωστόσο, Υπουργοί και αρκετές ομάδες προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρούν πως το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και ενδεχομένως να προκύψουν σημαντικές – ίσως αναπόφευκτες – επιπλοκές.

Οι εταιρείες στο Διαδίκτυο δεν είναι υποχρεωμένες να φιλτράρουν το αναρτώμενο περιεχόμενο, ωστόσο, ο έλεγχος και η παρακολούθηση του είναι εφικτοί σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση του αλγορίθμου. Αυτού του είδους ο αλγόριθμος όμως μπορεί να μπλοκάρει, συγχρόνως, και νόμιμο περιεχόμενο.

Ανησυχία εγείρει και το χρονικό περιθώριο της μίας ώρας, καθώς υπάρχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λιγότερους πόρους, που εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατη η ανταπόκριση τους στα αιτήματα. Ως απόρροια αυτού, οι αμερικανικοί κολοσσοί που κατέχουν ήδη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα ενισχυθούν έναντι των μικρότερων εταιρειών.

Τέλος, χώρες με αυταρχικό καθεστώς, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ίσως να προσδίδουν ένα διαφοροποιημένο ορισμό για το «τρομοκρατικό περιεχόμενο», γεγονός που ευκόλως μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος τους, όπως, παραδείγματος χάριν, ακολουθώντας το νέο νομοσχέδιο – όντες νομοταγείς – να αποσιωπήσουν τους επικριτές στο εξωτερικό και να καταργούν – το μη επιθυμητό – περιεχόμενο εντός συνόρων.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading