Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει πρόστιμα για όσες εταιρείες δεν κατεβάζουν το βίαιο περιεχόμενο μέσα σε μια ώρα

Λίγες ημέρες μετά την Αυστραλία, ήρθε η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ψηφίσει νομοθεσία σχετικά με τη φιλοξενία βίαιου περιεχομένου. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν το νέο κανονισμό που απαιτεί από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Internet να αφαιρούν το τρομοκρατικό περιεχόμενο μέσα σε μία ώρα αφότου λάβουν σχετική ειδοποίηση από τις αρμόδιες αρχές.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι ότι η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται μέσα σε αυτήν την πρώτη ώρα που εμφανίζεται online και γι' αυτό ετοιμάζει τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται. Πόσο τσουχτερά; Της τάξης του 4% του παγκόσμιου τζίρου τους, το οποίο μοιάζει μικρό ποσοστό αλλά για τα μεγέθη π.χ. των Facebook, Google και Twitter είναι αρκετά μεγάλο και μη ξεχνάμε ότι μιλάμε στον τζίρο και όχι στα κέρδη.

Ακούγεται σκληρό, αλλά στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο απαλλάσσει τις εταιρείες Internet από την παρακολούθηση του περιεχομένου, τον εντοπισμό παράνομων ενεργειών ή την ανάπτυξη αυτόματων φίλτρων μπλοκαρίσματος. Πιο δραστικά μέτρα ελέγχου του περιεχομένου θα απαιτούνται από τις εταιρείες μόνο εάν παρατηρηθούν επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Σημειώστε, επίσης ότι οι μικρότερες πλατφόρμες θα έχουν στη διάθεση τους 12 ώρες για να προχωρήσουν στην αφαίρεση του βίαιου, τρομοκρατικού περιεχομένου.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έλαβε 308 ψήφους υπέρ και 204 κατά, ενώ το τελικό κείμενο θα συνταχθεί μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

[via]

Loading