ΕΕ προς Apple: Μην σκεφτείτε να περιορίσετε την ταχύτητα των third-party καλωδίων USB-C

Νομοτελειακά η Apple είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί με την εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρήση υποδοχής USB-C στις συσκευές της από το 2024 και έπειτα, κάτι που περιμένουμε να συμβεί από φέτος με την επερχόμενη γενιά iPhone 15. Παρόλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η Apple ενδέχεται να κρυπτογραφήσει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης του USB-C προκειμένου να αποτρέψει την χρήση μη πιστοποιημένων στο πρωτόκολλο MFi καλωδίων, φορτιστών κλπ., με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας φόρτισης και της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται απλά για φήμες, η ΕΕ φροντίζει από τώρα να «κόψει τον βήχα» στην Apple στέλνοντας επιστολή υπογεγραμμένη από τον επίτροπο Thierry Breton που υπενθυμίζει στην εταιρεία πως δεν επιτρέπεται να περιορίσει την λειτουργικότητα των third-party καλωδίων USB-C, διαφορετικά θα απαγορευτεί η πώληση των iPhone στην Ευρώπη.

Από τα τέλη του 2024, όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα, tablets και οι κάμερες που θα πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν υποδοχή φόρτισης USB-C. Από την άνοιξη του 2026 το μέτρο θα επεκταθεί και στα laptops.
Χάριν στους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται διαφορετικούς φορτιστές κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή και θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο έναν για την φόρτιση μεγάλης γκάμας ηλεκτρονικών συσκευών μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή (βλ. Apple), όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα, tablets, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, φορητές παιχνιδοκονσόλες, φορητά ηχεία, e-readers, πληκτρολόγια, mouse, φορητά συστήματα πλοήγησης και laptops που μπορούν να επαναφορτιστούν μέσω καλωδίου και λειτουργούν με ισχύ έως 100W, θα πρέπει να διαθέτουν υποδοχή USB-C.
Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης θα προσφέρουν την ίδια ταχύτητα, έτσι ώστε οι χρήστες να τις φορτίζουν στον ίδιο χρόνο με κάθε συμβατό φορτιστή.

Εξαιρούνται από την οδηγία οι συσκευές που είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν υποδοχή USB-C, όπως για παράδειγμα τα smartwatches και οι health trackers. Ακόμη, οι εταιρείες θα πρέπει να τοποθετούν ξεχωριστές ετικέτες που θα ενημερώνουν ξεκάθαρα τον χρήστη για τα χαρακτηριστικά φόρτισης της συσκευής που αγοράζει.

[via]

Loading