Elon Musk: Θα χρειαστούν 1000 Starships και τουλάχιστον 20 χρόνια για την αποικία στον πλανήτη Άρη

Από τότε που μπήκε στη ζωή μας η SpaceX, η διαστημική εταιρεία του Elon Musk, έχουμε διαβάσει πολλές φορές για τα επιτεύγματα της που σταδιακά θα καταστήσουν, θεωρητικά, εφικτό το ταξίδι στον πλανήτη Άρη. Από τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους Falcon 9 και Falcon Heavy μέχρι το διαστημικό σκάφος Starship.

Ο συνήθως πολύ αισιόδοξος και υπέρμετρα φιλόδοξος Elon Musk προχώρησε σε ορισμένες διευκρινήσεις σχετικά με την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου της SpaceX. Σε ερωτήσεις που του έγιναν μέσω Twitter από διάφορους χρήστες, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος υπενθύμισε για μια ακόμη φορά πως το ταξίδι στον πλανήτη Άρη και η δημιουργία αποικιών είναι ο απώτερος στόχος για την εταιρεία του, ενώ το συνολικό κόστος για την εκτόξευση του Starship δεν θα υπερβαίνει τα $2 εκατομμύρια, ένα ποσό ασύγκριτα μικρότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς και με δεδομένο τα ποσά που ξοδεύει μέχρι σήμερα η NASA για πιο “συνηθισμένες” αποστολές.

Στη συνέχεια, ο κ. Musk διευκρίνησε πως για να στηθεί η πρώτη αποικία στον πλανήτη Άρη θα χρειαστούν περίπου 1000 εκτοξεύσεις διαστημικών σκαφών Starship που θα μεταφέρουν το πλήρωμα, τα απαραίτητα εφόδια και δομικά υλικά. Επιπλέον, το project θα χρειαστεί σχεδόν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί, διότι μπορούν να γίνουν αποστολές από τη Γη στον Άρη μόνο κάθε δύο χρόνια, όταν οι τροχιές των δύο πλανητών βρεθούν στη βέλτιστη απόσταση μεταξύ τους.

Σε πιο “ποταπά” σχέδια, αυτό που προέχει για το πολύ κοντινό μέλλον είναι να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του διαστημικού σκάφους σε βαθμό να εκτελεί έως και τρία ταξίδια καθημερινά! Αν όλα πάνε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SpaceX, κάθε Starship θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες από 1000 αποστολές κάθε χρόνο, άρα και να μεταφέρει περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους φορτίου κάθε χρόνο.

Στην παρούσα φάση, πάντως, το Starship έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μόλις 500 τόνων φορτίου κάθε χρόνο και αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να γίνουν σημαντικά άλματα για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Κρίνεται, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό να στηθούν βάσεις στη Σελήνη για τον ανεφοδιασμό των Starships…


Loading