up_icon
Android HUAWEI Software

EMUI 10 Beta: Τι φέρνει στα Huawei smartphones το νέο περιβάλλον χρήσης

18 Οκτωβρίου 2019 Vasilis Ananiadis

EMUI 10 Beta: Τι φέρνει στα Huawei smartphones το νέο περιβάλλον χρήσης

Ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας των smartphones στην καθημερινότητά μας: νέα τεχνικά χαρακτηριστικά σε κάθε μοντέλο, άπειρες εφαρμογές για κάθε γούστο, πανέμορφος σχεδιασμός και μεγάλη ποικιλία συσκευών σε κάθε χρώμα για να ταιριάζουν στο στυλ, τη διάθεσή και τις ανάγκες μας. Έχοντας εξελίξει όλα τα παραπάνω στο υψηλότερο επίπεδο και θέτοντας μάλιστα νέα στάνταρ στην αγορά, η Huawei αντιλήφθηκε γρήγορα ότι ο χρήστης ενός smartphone αναζητά, εκτός από τα καλύτερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, την απόλυτη εμπειρία χρήσης, εκείνη που θα του προσφέρει ικανοποίηση από την συσκευή του ακόμα και στις πιο μικρές, αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Υιοθετώντας τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, η Huawei εξελίσσει συνεχώς το περιβάλλον εργασίας στα smartphones της και η τελευταία του εξέλιξη, το EMUI10, έρχεται ακριβώς για να προσφέρει μία επαναστατική, τεχνολογική εμπειρία για τον χρήστη που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Ξεχωρίζοντας για τον σύγχρονο σχεδιασμό και την υψηλή αισθητική του, το EMUI10, έρχεται για να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ποιότητα χρήσης που αποκομίζει ο καταναλωτής από ένα smartphone μέσα στην καθημερινότητά του.

Έχοντας, λοιπόν, πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή, η Huawei έχει δεσμευτεί να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς, όσον αφορά τον αριθμό των αναβαθμισμένων συσκευών σε EMUI10, την ταχύτητα αναβάθμισης και τον κύκλο ζωής των αναβαθμισμένων συσκευών.

Το EMUI10 συμπεριλαμβάνει περισσότερες ενημερώσεις, είναι συμβατό με περισσότερες από 30 συσκευές και θα προσφέρει άριστη εμπειρία Τεχνητής Νοημοσύνης σε πάνω από 150 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Τα P30 και P30 Pro πρόκειται να είναι οι πρώτες συσκευές οι οποίες θα αναβαθμιστούν σε EMUI10, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα HUAWEI Mate 20, HONOR 20 και HONOR V20.

Το EMUI10 προσφέρει νέα διεπαφή χρήστη (User Interface ή UI) στους καταναλωτές. Δοκιμαστικά beta tests έχουν ξεκινήσει σε πάνω από 30 χώρες, αποκλειστικά σε συσκευές Huawei.

Εμπειρία άλλου επιπέδου: ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά

Οι προγραμματιστές του EMUI δουλεύουν σκληρά εδώ και επτά χρόνια προκειμένου να προσφέρουν στους χρήστες την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Στο EMUI 3.0 το UI αποτελείται κυρίως από σημεία, γραμμές και κύκλους. Στο EMUI 5.0 απλοποιήθηκε, έγινε πιο μίνιμαλ, καθαρό και περιεκτικό, με βασικά χρώματα το μπλε και το λευκό. Όταν έφτασε η σειρά του EMUI 9.0, βασικός στόχος ήταν πλέον να απολαμβάνει ο χρήστης μια κορυφαίας ποιότητας εμπειρία, αντάξια της ανεπτυγμένης βάσης χρηστών της Huawei. Και τώρα, με το EMU10.0, στόχος είναι να τελειοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες προκειμένου ο χρήστης να μπορέσει να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

emui10-magazine.jpg

Magazine Layout για βελτιωμένη εμπειρία ανάγνωσης

Η διάταξη κειμένου και ο σχεδιασμός του UI θυμίζουν περιοδικό, με μεγάλους τίτλους, λευκό περιθώριο, κατανομή περιεχομένου σε στήλες, δυνατότητα επισήμανσης κειμένου και βελτιωμένη απεικόνιση για ακόμα καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης.

Το Magazine Design κάνει το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη πιο ελκυστικό, σαν σελίδες περιοδικού . Το ίδιο ισχύει και για το UI.

emui10-magazine-1.jpg

Morandi Style

Πέρα από το μπλε-λευκό καμβά, το σύστημα EMUI10 έχει σχεδιαστεί πάνω στην αρχή του υψηλού saturation για μικρά στοιχεία και χαμηλού saturation για μεγάλα μπλοκ. Χρώματα Morandi (χρώματα χαμηλού saturation) έχουν χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσουν την απεικόνιση μεγάλων μπλοκ. Σε σχέδιο του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Giorgio Morandi από τον οποίο προκύπτει η έμπνευση, τα χρώματα είναι κομψά αλλά χαμηλού προφίλ και ταιριάζουν με τα προϊόντα Huawei.

emui10-colors.jpg

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται έξι χρώματα Morandi, στις Επαφές, το Σημειωματάριο και τα Tips.

emui10-highlights.jpg

Φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός: Εντυπωσιακό περιβάλλον με μεγάλα γράμματα

Μεγάλα γράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί για πιο άμεση, φιλική προς τον χρήστη εμπειρία, κάνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής των φωτογραφικών παραμέτρων πιο εύκολη από ποτέ.

Όταν ο χρήστης τραβά το slide bar, οι αλλαγές φαίνονται με μεγάλα γράμματα, ενώ άλλα στοιχεία του UI κρύβονται, πράγμα που κάνει την αλλαγή ρυθμίσεων πιο εύκολη, συνεκτική και ξεκάθαρη.

Ποιότητα με οδηγό την υψηλή αισθητική

Δεν φροντίσαμε μόνο να ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά, αλλά λάβαμε επίσης υπόψη την ανθρώπινη οπτική σε όλα τα βήματα του σχεδιασμού, εμβαθύνοντας στην ανθρώπινη υπόσταση και ψυχολογία. Μεταφράζοντας την υψηλή αισθητική σε σχεδιασμό UI, η Huawei πέτυχε εξαιρετικά ομαλή και αψεγάδιαστη εμπειρία χρήσης.

Dark Mode με τον άνθρωπο στο επίκεντρο

Όταν τα χρώματα σε μία εικόνα αντιστρέφονται, δημιουργείται μια απόκοσμη ατμόσφαιρα που μπορεί να μοιάζει απωθητική αρχικά. Η έντονη αντίθεση που προκαλούν τα ανεστραμμένα χρώματα μπορεί να είναι κάπως άβολα για τον χρήστη, καθώς το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τη φωτεινότητα των χρωμάτων διαφορετικά από αυτό που πράγματι βρίσκεται μπροστά τους. Απαιτείται μια ευρεία γκάμα περίπλοκων ρυθμίσεων για να γίνει η λειτουργία Dark Mode ξεκούραστη για το μάτι. Για αυτό το λόγο, το προσηλωμένο στο ανθρώπινο στοιχείο εργαστήριο της Huawei έχει πραγματοποιήσει δοκιμές γύρω από την αναγνωστική εμπειρία των χρηστών, και την υποκειμενική αναγνωστική εμπειρία, σε τέσσερις τυπικές συνθήκες φωτεινότητας προκειμένου να καθορίσει το καλύτερο δυνατό εύρος χρωματικών αντιθέσεων για κείμενο και εικόνες, με στόχο την βέλτιστη ανάγνωση.

Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, το EMUI10 πετυχαίνει την καλύτερη αντίθεση ανάμεσα στο κείμενο που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και στο σκοτεινό πίσω πλάνο. Για το ίδιο χρώμα, η οπτική αντίληψη φωτεινότητας και saturation (κορεσμού) διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το αν το φόντο είναι φωτεινό ή σκοτεινό. Η Huawei έχει επίσης τελειοποιήσει το χρώμα του κειμένου του EMUI και των εικονιδίων του συστήματος, προκειμένου να διασφαλίσει συνοχή, άνεση και εύκολη ανάγνωση, τόσο σε Σκοτεινή όσο και σε Φωτεινή λειτουργία.

emui10-contrast.jpg

Εκτός από τις εφαρμογές που αναπτύσσονται από την Huawei, το EMUI10 εφαρμόζει επίσης αυτόν τον αλγόριθμο χρώματος σε εφαρμογές τρίτων, μέσω προηγμένων τεχνολογιών αναγνώρισης στοιχείων UI και υπολογισμού χρωμάτων. Ακόμη και όταν οι εφαρμογές τρίτων δεν έχουν προσαρμοστεί στη λειτουργία Dark Mode, οι χρήστες μπορούν και πάλι να τις απολαμβάνουν σε Dark Mode, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

emui10-dark.jpg

Εφέ γραφικών που ενεργοποιούν τις αισθήσεις

Η αντίληψη των ανθρώπων πάνω στη δυναμική αλλαγή βασίζεται στην καθημερινή ζωή και στην υποσυνείδητη εγκεφαλική δραστηριότητα. Μόνο όταν τα δυναμικά αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις ψυχολογικές προσδοκίες, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πραγματικά ανεμπόδιστη προβολή. Διαφορετικά, τα γραφικά μπορούν να οδηγήσουν τους χρήστες να νιώσουν αποπροσανατολισμένοι. Επομένως, ο σχεδιασμός γραφικών του EMUI10 ενεργοποιεί τις αισθήσεις με βάση την ενδελεχή μελέτη βιολογικών χαρακτηριστικών. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ένας χρήστης αγγίζει την οθόνη ή η οθόνη αλλάζει σελίδες, λαμβάνουν ανατροφοδότηση μέσω των δακτύλων και των ματιών τους, σύμφωνα με τις ψυχολογικές προσδοκίες τους.

emui10-touch.jpg

Γραφικά αφής: βασισμένη στον νόμο της δράσης – αντίδρασης, η Huawei έχει εφαρμόσει το εφέ του ελαστικού ελατηρίου σε λειτουργίες αφής. Ως αποτέλεσμα, όταν αγγίζετε ένα εικονίδιο ή ένα κουμπί, η ανταπόκριση από τις λειτουργίες είναι πιο φυσική.

Γραφικά αλλαγής σελίδας: η μέση διάρκεια ενός βλέμματος είναι 230 ms. Όταν τα εφέ γραφικών μιας αλλαγής σελίδας είναι μικρότερα από 230 ms, είναι πιθανό να δημιουργήσουν μια αίσθηση απότομης αλλαγής. Εάν τα εφέ της αλλαγής σελίδας είναι μεγαλύτερα από 500 ms, τότε δημιουργούν μία αίσθηση καθυστέρησης. Για παράδειγμα, όταν ανοίγετε μια εφαρμογή, εάν τα γραφικά αλλαγής σελίδας παίρνουν περίπου 200 ms, οι χρήστες θα αντιληφθούν μια ξαφνική αίσθηση τρεμοπαίγματος, ενώ όταν είναι 600 MS, οι χρήστες θα μπορούσαν να είναι ανυπόμονοι. Η πραγματική ανάλυση δείχνει ότι τα γραφικά αλλαγής σελίδας των 400 MS είναι ιδανικά για τους χρήστες.

emui10-optimal.jpg

Γραφικά επιστροφής: ένα αντικείμενο που ρίχνεται στον αέρα ακολουθεί μια παραβολική διαδρομή, ανάλογα με τη γωνία ρίψης, την ταχύτητα, τον κόμβο ώρας, καθώς και άλλες μεταβλητές. Αυτή η αρχή έχει χρησιμοποιηθεί από το EMUI10, για να τροφοδοτήσει τις λειτουργίες επιστροφής με πιο έντονα χαρακτηριστικά.

Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Πατέρας δύο τέκνων, της Ζωής και της Darkpony Digital.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Samsung Galaxy S23: Δείτε όλα τα unboxing και promo videos για τις νέες ναυαρχίδες

02 Φεβρουαρίου 2023 Christos Elpidis

Λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση της σειράς Samsung Galaxy S23, η εταιρεία προχώρησε στην δημοσίευση των δικών της hands-on και promo videos για τις σημαντικότερες λειτουργίες που θα απολαύσουν όσοι ...

Street Fighter: Duel, έρχεται σύντομα σε Android και iOS

01 Φεβρουαρίου 2023 Christos Elpidis

Οι Capcom και Crunchyroll ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για την ανάπτυξη του πρώτου RPG παιχνιδιού που είναι βασισμένο στον κόσμο του Street Fighter, το οποίο αναμένεται ως free-to-play τίτλος με ονομασία ...

Apex Legends Mobile: Το παιχνίδι της χρονιάς αποσύρεται την 1η Μαΐου από την αγορά!

01 Φεβρουαρίου 2023 Christos Elpidis

Σε μια κίνηση που μάλλον δεν περίμενε κανείς, η EA ανακοίνωσε επίσημα ότι θα αποσύρει οριστικά το δημοφιλέστατο Apex Legends Mobile από την αγορά την 1η Μαΐου 2023, δηλαδή μόλις μετά από έναν χρόνο αφότου ...

HONOR Magic5: Αποκαλυπτήρια για τη νέα flagship σειρά στο MWC 2023

31 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Η HONOR θα δώσει δυναμικό παρών στο επερχόμενο MWC 2023 και μάλιστα η εταιρεία φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να πείσει το καταναλωτικό κοινό πως μπορεί να ανταγωνιστεί τη Samsung με τη νέα σειρά HONOR Magic5 που ...

OnePlus Pad: Αυτό είναι το πρώτο tablet στην ιστορία της εταιρείας

27 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Η OnePlus ετοιμάζεται για το παγκόσμιο λανσάρισμα του OnePlus 11, το οποίο θα ανακοινωθεί στο επερχόμενο event της 7ης Φεβρουαρίου 2023 στην Ινδία, αλλά στην ίδια εκδήλωση θα έχουμε και τα αποκαλυπτήρια του ...

Η Google ίσως αποτρέψει εν μέρει το sideloading εφαρμογών με την έλευση του Android 14

25 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Τον περασμένο μήνα ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση ότι η Apple θα αναγκαστεί να επιτρέψει το sideloading εφαρμογών στις συσκευές iOS μετά από έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη third-party ...

Samsung Galaxy S23 Ultra: Δείτε το σε unboxing video!

23 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο το πρώτο Unpacked Event της χρονιάς όπου θα γνωρίσουμε επίσημα τη σειρά Galaxy S23, αλλά για ακόμα μία φορά έχουμε μάθει και δει ήδη σχεδόν τα πάντα για τα νέα ...

Android 13: Μόλις στο 5.2% των συσκευών 6 μήνες μετά το λανσάρισμα του

19 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Άλλη μία χρονιά, άλλη μία από τα ίδια για το λειτουργικό σύστημα Android. Παρά τις προσπάθειες χρόνων της Google και τις φιλότιμες ενέργειες των συνεργατών - κατασκευαστών, η τελευταία έκδοση του Android OS ...

Samsung Galaxy S23: Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και των τριών μοντέλων!

18 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Unpacked Event της χρονιάς για την παρουσίαση της σειράς Galaxy S23, αλλά ήδη γνωρίζουμε τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των τριών μοντέλων και ...

realme GT Neo 5: Αποκαλυπτήρια των specs για το πρώτο smartphone με φόρτιση στα 240W

13 Ιανουαρίου 2023 Christos Elpidis

Το realme GT Neo 5 θα είναι ένα από τα smartphones που θα μας απασχολήσουν αρκετά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς ήδη γνωρίζουμε πως θα είναι το πρώτο στον κόσμο με υποστήριξη φόρτισης σε ισχύ 240W, όπως...

Loader
please wait
techgear_icon