Ένα από τα πιο διάσημα video όλων των εποχών θα βγει σύντομα offline

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θυμάται το γνωστό video με τα δύο γλυκύτατα μωρά και τις παιδικές σκανταλιές τους, αφού ο μικρότερος αδερφός δαγκώνει επανειλημμένως το δάχτυλο του μεγαλύτερου. Γίνεται λόγος – προφανώς – για το «Charlie bit my finger – Once again!», το οποίο έχει αποσπάσει 880 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Ωστόσο, τα νέα είναι δυσάρεστα, καθώς το βίντεο θα παραμείνει διαθέσιμο προς προβολή έως τις 23 Μαΐου, όπου και ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας του. Ναι, καλά διαβάσατε το δημοφιλές βίντεο «Charlie bit my finger – Once again!» επρόκειτο να δημοπρατηθεί ως NFT.

Τί είναι το NFT;

Τα NFTs ή αλλιώς non-fungible tokens είναι digital assets, δηλαδή αντικείμενα ή έργα τέχνης ψηφιακής μορφής, όπως μπορεί να θεωρηθεί μία φωτογραφία, μία κάρτα ή και ένα βίντεο στην προκειμένη περίπτωση. Γενικότερα, στην γκάμα των NFTs μπορούν να συμπεριληφθούν «δημιουργίες» που ξεπερνούν τη φαντασία μας. Κοινώς τίποτα δεν αποκλείεται να απορριφθεί ώστε να θεωρηθεί NFT, επίκειται εξ ολοκλήρου από τον ευφάνταστο δημουργό.

Ας υποθέσουμε ότι είστε ο δημιουργός μίας ψηφιακής εικόνας και θέλετε να την υποβάλετε σε δημοπρασία ως NFT. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρακτικά θα έχετε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτήσιας, το οποίο αποθηκεύεται μέσα στο blockchain (=σκεφτείτε το blockchain σαν ένα λογιστικό βιβλίο, αρκεί). Καθώς, λοιπόν, έχετε κατοχυρώσει την πνευματική ιδιοκτησία της δημιουργίας σας, είστε ο ιδιοκτήτης ενός NFT, που κατέχει τα δικαιώματα του περιουσιακού στοιχείου του και την απόδειξη κυριότητας του. Αυτό ήταν.

Έχουμε διαβάσει ουκ ολίγες φορές να πωλούνται memes σε εξωφρενικά χρηματικά ποσά. Για να σας λύσουμε την απορία:

  • Nyan Cat: πουλήθηκε για περίπου 590.000 $
  • The Deal With It Glasses: πουλήθηκε για περίπου 23.000 $
  • Disaster Girl: πουλήθηκε περίπου 500.000 $
  • Keyboard Cat: πουλήθηκε περίπου 64.400 $
  • David After Dentist: πουλήθηκε περίπου 11.500 $

Και αν εγείρεται το ερώτημα: Γιατί να αγοράσει κάποιος τόσο ακριβά κάτι που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο; Σας ενημερώνουμε ότι, για να επιστρέψουμε στο βίντεο «Charlie bit my finger – Once again!», άπαξ δημοπρατηθεί και πουληθεί ως NFT, διαγράφεται αυτομάτως από κάθε διαδικτυακή πηγή. Ορισμένοι νιώθουν ξεχωριστοί, αν κατέχουν ένα εντυπωσιακά – ομολογουμένως – προβεβλημένο βίντεο…

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading