Η Facebook καλείται να δώσει εξηγήσεις επειδή διέγραψε τη σελίδα αποβιώσαντα χρήστη

Η Facebook βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο για αρνητικούς λόγους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρεται να διέγραψε τον λογαριασμό και την Facebook Page του μουσικού Mirza Krupalija χωρίς καμία αιτία αφότου πέρασαν 6 μήνες από το θάνατο του (απεβίωσε το 2016 από έμφραγμα).

Η σύντροφος του μουσικού, Azra Sabados, δήλωσε στο BBC ό΄τι είναι άκρως απογοητευμένη και εξοργισμένη από την ενέργεια αυτή, καθώς είχε φωτογραφίες και στιγμές με τον Mirza στην σελίδα του και η Facebook τα διέγραψε όλα. Ακόμη, έσπευσε να διευκρινίσει πως “κανένας από τους συγγενείς και φίλους του Mirza δε ζήτησε τη διαγραφή του λογαριασμού”.

Η πολιτική της Facebook για τις περιπτώσεις θανάτου αναφέρει ότι:

“Μπορείτε είτε να διορίσετε κάποιον για να διαχειρίζεται το λογαριασμό του ατόμου που απεβίωσε ή να διαγράψετε το λογαριασμό του.

Εάν δεν έχετε επιλέξει να διαγραφεί ο λογαριασμός σας, τότε θα μετατραπεί σε εικονικό μνήμα όταν αντιληφθούμε ή ενημερωθούμε για τον θάνατο σας"

Εγείρονται διάφορα ερωτήματα σχετικά με την ενέργεια της Facebook και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Krupalija δεν είχε δηλώσει την επιθυμία του να διαγραφούν οι σελίδες του από το Facebook. Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που προχώρησε στη διαγραφή, άσχετα αν η ιστορία ήρθε τώρα στη δημοσιότητα, και αναρωτιόμαστε το εξής: εξακολουθεί να έχει στα χέρια της τα δεδομένα των σελίδων μετά τη διαγραφή τους;

Να σημειωθεί ότι δικαστής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ζητήσει από τη Facebook να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη περίπτωση.

[via]

Loading