Πατέντα της Facebook περιγράφει την ενεργοποίηση του μικροφώνου μέσω ηχητικών σημάτων από τηλεοπτικές διαφημίσεις

Η Facebook έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα που αφορούν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών της. Απ’ ό,τι φαίνεται, η εταιρεία φέρεται να έχει τεχνολογία ικανή να κατασκοπεύσει τους χρήστες της, την οποία όμως δε χρησιμοποιεί όπως ανέφερε η ίδια.

Συγκεκριμένα, η Metro ανακάλυψε μια πατέντα της Facebook, η οποία ενεργοποιεί το μικρόφωνο των χρηστών αυτόματα και από απόσταση, αρχίζοντας να καταγράφει στην συνέχεια τον περιβάλλοντα ήχο. Σε γενικές γραμμές περιγράφεται η προσθήκη ηχητικών σημάτων υψηλών συχνοτήτων σε ορισμένες τηλεοπτικές διαφημίσεις, τα οποία δε θα μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι αλλά θα διακρίνονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Στην συνέχεια, τα σήματα αυτά θα δίνουν εντολή στην συσκευή να καταγράφει τον περιβάλλοντα ήχο, στέλνοντας έπειτα την ηχογράφηση στη Facebook για να αναλυθεί.

Με την κίνηση αυτή, η Facebook θέλει να διευκολύνει το έργο των διαφημιστών. Αναλύοντας τα δεδομένα που θα συλλέγονται από το περιβάλλον του χρήστη, θα μπορεί να διαπιστωθεί π.χ. εάν αλλάζει κανάλι όταν βλέπει τη συγκεκριμένη διαφήμιση ή εάν αποχωρεί από τον χώρο της τηλεόρασης, και η Facebook θα προτείνει αλλαγές στη στρατηγική προώθησης και την στόχευση στο κοινό.

Ακούγεται αρκετά τρομακτικό, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής και μοιάζει δύσκολο να γίνει αποδεκτό ιδιαίτερα μετά τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Μη ξεχνάμε ότι ο Mark Zuckerberg είχε δηλώσει πως η Facebook δεν μας παρακολουθεί από τα μικρόφωνα των συσκευών μας.

[via]

Loading