Ασφαλέστερη, αποδοτικότερη και μακροβιότερη μπαταρία από τον 94χρονο εφευρέτη των μπαταριών Li-Ion

Διαβάζουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια για εναλλακτικές προτάσεις και τεχνολογίες που θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερες και αποδοτικότερες μπαταρίες για τις ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας χρήσης (και όχι μόνο), έτσι ώστε να αντικατασταθούν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-Ion).

Διαβάστε επίσηςΝέα τεχνολογία μπαταρίας θα διπλασιάσει την αυτονομία των smartphones μέσα στο 2017 [Video]

Μια νέα και άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη έρχεται στη δημοσιότητα από τον 94χρονο John B. Goodenough, καθηγητή του University of Texas (Austin, ΗΠΑ), ο οποίος θεωρείται ο εφευρέτης των μπαταριών ιόντων λιθίου. Ο κ. Goodenough και η ερευνητική ομάδα του κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα μπαταρία που προσφέρει τριπλάσια χωρητικότητα, σημαντικά μειωμένους χρόνους φόρτισης, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (κύκλους φόρτισης/αποφόρτισης) και μικρότερο κόστος παραγωγής.

Διαβάστε επίσηςMeizu Super mCharge: Η νέα τεχνολογία για φόρτιση του smartphone στο 100% μέσα σε 20 λεπτά [Video]

Για να το επιτύχουν, οι ερευνητές αντικατέστησαν τους υγρούς ηλεκτρολύτες ιόντων λιθίου με υάλινους (στερεούς) ηλεκτρολύτες νατρίου, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η δημιουργία δενδριτών που αποτελούν τον κύριο λόγο βραχυκυκλωμάτων και αναφλέξεων. Επιπλέον, οι υάλινοι ηλεκτρολύτες επιτρέπουν στη μπαταρία να λειτουργεί σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός (περίπου -20°C), ενώ το νάτριο είναι σημαντικά φθηνότερο για μαζική παραγωγή και φιλικότερο για το περιβάλλον.

Το επόμενο βήμα για τον κ. Goodenough και την ομάδα του είναι να βρουν κατασκευαστές μπαταριών που θα επιθυμούσαν να δοκιμάσουν την τεχνολογία τους σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συσκευές αποθήκευσης ενέργειας, αλλά μελλοντικά δεν αποκλείεται να δούμε εφαρμογή σε καθημερινά gadgets.

[via]

Loading