Google: Ετοιμάζει ένα βελτιωμένο desktop mode για το Android 15

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε για λειτουργία desktop στο λειτουργικό σύστημα Android, συνήθως σκέφτονται το DeX της Samsung. Ωστόσο, ένα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι υπάρχει μια λειτουργία desktop στο AOSP της Google. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με το Android 10 σε μια πολύ φτωχή έκδοση κυρίως για να επιτρέψει στους developers να δοκιμάσουν τις εφαρμογές τους σε σενάρια πολλαπλών οθονών.

Η λειτουργία Desktop mode βελτιώνεται σταθερά, αν και αργά, από τότε, και τώρα μπορεί εύκολα να χειριστεί μια side-by-side λειτουργία με δύο εφαρμογές στην οθόνη. Περισσότερες εφαρμογές μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη freeform multi-window experience, αλλά με πολλές επιφυλάξεις.

Φαίνεται ότι η Google εργάζεται πάνω στην εμπειρία multi-window και έχει ήδη σημειώσει κάποια πρόοδο. Το Android Authority ανακάλυψε μερικές ενδιαφέρουσες νέες προσθήκες στα flags της έκδοσης Android 14 QPR3 2.1 beta build για τους developers.

Μπορείτε να δείτε τη νέα εμπειρία multi-window στο video. Υπάρχει πλέον μια νέα γραμμή τίτλου με ένα μικρό μενού που εμφανίζεται μόλις πατήσετε τη μικρή λαβή στην κορυφή μιας εφαρμογής full-screen. Το μενού περιέχει επιλογές για λειτουργία full-screen, split-screen ή freeform. Μόλις βρεθείτε στη λειτουργία freeform, τα παράθυρα μπορούν να μετακινούνται και να αλλάζουν το μέγεθός τους ελεύθερα. Μια λειτουργία snap to edge σας επιτρέπει να σφηνώσετε ένα παράθυρο στο αριστερό ή στο δεξί μισό της οθόνης. Μπορείτε ακόμη και να παραλείψετε ολόκληρο το μενού και να μεταβείτε από μια εφαρμογή full-screen απευθείας σε ένα παράθυρο freeform, κρατώντας απλώς πατημένο και σύροντας τη νέα λαβή πάνω σε μια εφαρμογή full-screen. Σημειωτέον, δεν υπάρχει ακόμα τοποθέτηση παραθύρου ή συντομεύσεις πληκτρολογίου για το snapping. Επίσης, δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος launcher για τη λειτουργία desktop.

Αυτές οι σημαντικές βελτιώσεις παραγωγικότητας και χρηστικότητας είναι πιθανό να έρθουν μαζί με το Android 15. Ίσως η Google να τις διαθέσει στην αγορά ως μέρος της εμπειρίας της σειράς Pixel 9 όταν αυτές οι συσκευές κυκλοφορήσουν αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

[via]

Loading