Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Google ότι στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επειδή συνεργάζεται με τη Huawei

Είναι γνωστή η ιστορία των τελευταίων εβδομάδων, με τη ZTE να προσπαθεί να αντικαταστήσει την ποινή του 7ετούς εμπάργκο με υψηλότατο χρηματικό πρόστιμο και αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο πρόβλημα της βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του προέδρου Trump και παρότι έκλεισε η συμφωνία για να αρθεί το εμπάργκο, τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει οι φήμες ότι θα ζητηθεί η ακύρωση της από μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τις πρακτικές των κινέζικων εταιρειών δεν σταματούν, όμως, στη ZTE. Στο στόχαστρο βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες και η Huawei, η οποία θα θυμάστε ότι δεν κατάφερε τελικά να πάρει άδεια για να κυκλοφορήσει επίσημα τις συσκευές της στη χώρα. Σχεδόν την ίδια περίοδο με τη ZTE, η Huawei κατηγορήθηκε και αυτή ότι πωλούσε τεχνολογία στο Ιράν, χωρίς να βγει κάποια καταδικαστική απόφαση εναντίον της.

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη διαμάχη είναι η επιστολή που υπογράφουν τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, με αποδέκτη τον CEO της Google, Sundar Pichai, η οποία του ζητά να επανεξετάσει τη σχέση συνεργασίας που έχει αναπτύξει η εταιρεία με τη Huawei.

"Οι κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως η Huawei, έχουν εκτεταμένους δεσμούς με το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα. Συνεπώς, η συνεργασία της Google με τη Huawei θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των Αμερικανών καταναλωτών"

Επιπλέον, το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ τονίζει ιδιαίτερα την πρόσφατη άρνηση της Google να ανανεώσει τη συμμετοχή της στο Project Maven, το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τη λειτουργία των drones που χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ.

"Αν και είμαστε δυσαρεστημένοι με την αρνητική διάθεση της Google να συνεχίσει την μακροχρόνια και καρποφόρα συνεργασία μεταξύ του στρατού και των εταιρειών τεχνολογίας, νοιώθουμε ακόμη περισσότερο απογοητευμένοι από την πρόθεση της Google να υποστηρίξει το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα αντί του στρατού των ΗΠΑ"

Όπως καταλαβαίνετε, επικρατεί η λογική "αν δεν συνεργάζεστε μαζί μας, τότε ενεργείτε προς όφελος του «εχθρού»". Για την ώρα, η είδηση έχει περάσει στα ψιλά, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η κόντρα των ΗΠΑ με τη Huawei και κατ' επέκτασιν με τη Google, και αν η τελευταία θα υποκύψει στις έντονες πιέσεις των νομοθετών.

[via]

Loading