up_icon
Apple Google

Google Pay και Apple Pay έρχονται στην Ελλάδα μέσα στο 2019;

18 Δεκεμβρίου 2018 Techgear Team

Google Pay και Apple Pay έρχονται στην Ελλάδα μέσα στο 2019;

Μία σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ιδίως στον τομέα των πληρωμών, ετοιμάζονται να προσφέρουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενώ είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό το 2019 να είναι χρονιά που θα γίνουν διαθέσιμα στη χώρα μας τόσο το Google Pay όσο και το Apple Pay, οι υπηρεσίες πληρωμών που έχουν λανσάρει οι δύο ψηφιακοί κολοσσοί εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι επαφές τόσο για το Google Pay όσο και για το Apple Pay είναι στο πιο προχωρημένο στάδιο που ήταν μέχρι τώρα, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσο λανσάρισμα. Ο λόγος είναι ότι προκειμένου να είναι εφικτή η παροχή τόσο του Google Pay όσο και του Apple Pay, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει μία σειρά από υποδομές με πιο βασική το αποκαλούμενο “tokenization” με τις Mastercard και Visa. Το συγκεκριμένο έργο είναι αυτό που θα προσφέρει το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας προκειμένου να ξεκινήσει η διάθεση αυτών των υπηρεσιών.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το λανσάρισμα τόσο του Google Pay όσο και του Apple Pay, παράλληλα, όμως, επιδιώκουν αφενός να προωθήσουν τις δικές του υπηρεσίες ψηφιακών πορτοφολιών και αφετέρου θέλουν να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς.

Σημειωτέον πως η Alpha Bank έχει ήδη λανσάρει εφαρμογή (Tap ‘n Pay) που προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμών μέσω Android smartphones και τη χρήση της τεχνολογίας NFC σε οποιοδήποτε POS με δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών.

Η Εθνική Τράπεζα έχει λανσάρει το i-bank Pay που προσφέρει τη δυνατότητα για πληρωμένες μέσω smartphones με τη χρήση, όμως, Bluetooth και QR codes αλλά μόνο σε POS που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε και αυτή δώσει τη δυνατότητα για πληρωμές μέσω NFC αλλά μόνο για τις χρεωστικές κάρτες της και οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζει νέο ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα λανσαριστεί μέσα στο 2019. Μέσα στο α’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς αναμένεται πάντως να λανσάρει και η Eurobank τη δική της υπηρεσία όσον αφορά τις πληρωμές μέσω NFC.

Google Pay

Στην περίπτωση του Google Pay, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο αμερικανικός κολοσσός ήταν αυτός που έκανε το πρώτο βήμα. Για την ακρίβεια, το ελληνικό γραφείο ήταν, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες μας, εκείνο που ξεκίνησε στο τέλος του καλοκαιριού τις πρώτες επαφές με τις 4 συστημικές τράπεζες.

Η εμπλοκή των «κεντρικών» της Google χαρακτηρίζεται ως σχεδόν ανύπαρκτη και όλα γίνονται μέσω της ελληνικής θυγατρικής, ενώ η αίσθηση που επικρατεί είναι πως περισσότερο βιάζεται η Google να λανσάρει την υπηρεσία πληρωμών της στην Ελλάδα παρά οι τράπεζες. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η Google βρίσκεται σε μία περίοδο που προσπαθεί να «κλείσει» τις τρύπες στο χάρτη όσον αφορά στο Google Pay και γι’ αυτό υπάρχει και η σχετική πίεση. Η Google έχει στείλει, μάλιστα, στις τράπεζες ένα κείμενο που περιγράφει το πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το κείμενο έχει πολλές ασάφειες και ελλείψεις αλλά είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τις συζητήσεις και τις επαφές που γίνονται.

Για να λανσαριστεί το Google Pay σε μία χώρα ο αμερικανικός κολοσσός απαιτεί να έχει συμφωνία με τράπεζες που συνολικά εξυπηρετούν πάνω από το 30% των καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) της συγκεκριμένης αγοράς.

Πρακτικά, στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει ότι η Google θα πρέπει να συμφωνήσει με τουλάχιστον 2 ελληνικές τράπεζες. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς υποστηρίζουν πάντως πως η Google, λόγω της πίεσης που έχει, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μία τράπεζα που θα έχει περίπου το 20% της αγοράς και απλά θα έχει συμφωνήσει με μία δεύτερη προκειμένου να καλύπτει την απαίτηση του 30%, ακόμη και αν η δεύτερη τράπεζα καθυστερήσει αρκετά.

Όμως, το βασικό ζητούμενο είναι να έχει προχωρήσει το έργο που αφορά τη διαδικασία tokenization με τις Mastercard και Visa ή τουλάχιστον με έναν από τους δύο οργανισμούς.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την υλοποίηση του tokenization με τη Mastercard, ενώ με τη Visa αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ξεκινήσουν σύντομα.

Όμως, το πότε θα ολοκληρωθεί το κάθε έργο είναι μία ερώτηση αρκετά δύσκολο να απαντηθεί.

Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως η Alpha Bank βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από τις υπόλοιπες τράπεζες στο θέμα του tokenization με τη Eurobank να ακολουθεί. Θεωρητικά, αυτές είναι οι δύο τράπεζες με τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει το Google Pay -με πρώτη την Alpha Bank-, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια έκπληξη. Πολλά εξαρτώνται άλλωστε από τις προτεραιότητες που έχει κάθε τράπεζα και πόσο έχει προχωρήσει με το έργο που αφορά το tokenization.

Η εκτίμηση πως μέσα στο 2019 και οι 4 συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν το Google Pay έχει βάση, όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση. Από την άλλη, είναι πιθανό μέσα στο α’ εξάμηνο να υπάρχουν 1-2 τράπεζες που θα ξεκινήσουν τη διάθεση του έστω και μόνο για τις Mastercard κάρτες τους.

Σημειωτέον δε πως για ορισμένες τράπεζες το Google Pay δεν αποτελεί προτεραιότητα δεδομένου κιόλας ότι η Google μπορεί να μην παίρνει προμήθεια αλλά συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία των συναλλαγών που γίνονται μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των καταναλωτών.

Apple Pay

H ολοκλήρωση των έργων που σχετίζονται με το tokenization αποτελεί βασική προϋπόθεση και για το λανσάρισμα του Apple Pay, για το οποίο, επίσης, υπάρχει κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πέραν του επικοινωνιακού σκέλους, οι ελληνικές τράπεζες θα ήθελαν να λανσάρουν το Apple Pay δεδομένου ότι για τους χρήστες iPhone δεν υπάρχει άλλος τρόπος προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους (ή το Apple Watch τους) για την πραγματοποίηση πληρωμών σε φυσικά σημεία πώλησης.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Apple όσον αφορά το Apple Pay, αλλά ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει αποφασισμένος και αυτός να κλείσει «τρύπες» στο χάρτη. Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει, όπως αναφέρουν οι υπάρχουσες πληροφορίες, να χρησιμοποιεί σε αρκετές χώρες ως «ενδιάμεσους» Mastercard ή/και Visa προκειμένου να υπάρχει κάλυψη σε θέματα βασικής πληροφόρησης.

Όσον αφορά το πότε θα λανσαριστεί το Apple Pay, το σενάριο να ξεκινήσει η διάθεση μέσα στο 2019 -πιθανότατα στο δεύτερο μισό- δεν μοιάζει απίθανο, αν και οι πιο ρεαλιστές κάνουν λόγο για τις αρχές του 2020.

Αναδημοσίευση από το CNN.gr

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Apple, Google και Microsoft υπόσχονται ένα μέλλον χωρίς passwords από το 2023

06 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Με αφορμή την Παγκόσμιο Ημέρα Password (World Password Day), οι Google, Apple και Microsoft ανακοίνωσαν από κοινού ότι συμπράττουν για ένα μέλλον χωρίς passwords στις πλατφόρμες τους. Αυτό σημαίνει πως σχετικά ...

Apple: Απειλείται με πρόστιμο έως $36.5 δισ. από την ΕΕ λόγω του NFC των iPhone

05 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Συνεχίζεται το κυνήγι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Apple, καθώς αυτή τη φορά απαιτεί από την εταιρεία να δώσει πρόσβαση στην τεχνολογία NFC των iPhone σε τρίτους προκειμένου να προσφέρει περισσότερες ...

Apple Car: Η εταιρεία προσέλαβε στέλεχος με 30 χρόνια προϋπηρεσία στη Ford

04 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Νέες ενδείξεις που αφορούν την υλοποίηση του περίφημου Apple Car έρχονται στη δημοσιότητα από το δίκτυο Bloomberg. Σύμφωνα με αναφορά του τελευταίου, η Apple μπορεί να μην έχει προχωρήσει σε καμία απολύτως ...

Apple: Νέο ρεκόρ τριμήνου, τρομερή η άνοδος για τις πωλήσεις Mac έναντι των PCs

01 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Η Apple ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του δεύτερου οικονομικού τριμήνου για το 2022 καταγράφοντας ακόμη ένα ρεκόρ με τζίρο $97.3 δισ. Όλες οι προϊοντικές κατηγορίες (iPhone, Mac, Watch) και οι υπηρεσίες της ...

Nvidia GeForce NOW: Υποστηρίζει πλέον και τα Macs με επεξεργαστές M1

01 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Η Nvidia συνεχίζει να βελτιώνει την συνδρομητική υπηρεσία GeForce NOW που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε υπολογιστή να τρέχει παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων (σε hardware) και αυτή τη φορά ανακοινώνει πως η πλατφόρμα ...

Apple: Εγκαινιάζει το πρόγραμμα Self Repair στις ΗΠΑ

27 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Η Apple εγκαινιάζει από σήμερα το πρόγραμμα self-repair στις ΗΠΑ, δίνοντας στους κατόχους των iPhone 12, iPhone 13 και iPhone SE 3rd Gen τη δυνατότητα να επισκευάζουν μόνοι τους τις συσκευές τους. Αργότερα μέσα...

Apple: Ξεκίνησε και αυτή να αφαιρεί τις παρωχημένες εφαρμογές από το App Store

24 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Πριν από μερικές ημέρες μάθαμε ότι η Google αλλάζει την πολιτική του καταστήματος Google Play βάζοντας φρένο στις παρωχημένες εφαρμογές, δηλαδή αυτές που δεν έχουν αναβαθμιστεί ή ανανεωθεί με νέο υλικό για ...

Digital Markets Act: Η ΕΕ θα εξαναγκάσει την Apple σε σημαντικές αλλαγές

22 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Η νέα διαρροή από το επερχόμενο νομοσχέδιο Digital Markets Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει ότι ενδεχομένως η Apple θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές αλλαγές που αφορούν τα Messages, FaceTime,...

Apple: Αυτόματο θόλωμα των γυμνών φωτογραφιών στο Messages σε ακόμη περισσότερες χώρες

21 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Πέρυσι πραγματοποιήθηκε το λανσάρισμα στις ΗΠΑ της λειτουργίας αυτόματου θολώματος των φωτογραφιών που περιλαμβάνουν γυμνό και αποστέλλονται σε παιδιά μέσα από την εφαρμογή Messages της Apple και τώρα η ...

Apple: Φήμες ότι ετοιμάζει δικό της σύστημα δόσεων

08 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η Apple έχει στρέψει την προσοχή της στην ανάπτυξη υπηρεσιών που θα της δίνουν μια συνεχόμενη ροή εσόδων σε σύγκριση με τις πωλήσεις συσκευών. Πριν από μερικές ημέρες ήρθε ...

Loader
techgear_icon