up_icon
Apple Google

Google Pay και Apple Pay έρχονται στην Ελλάδα μέσα στο 2019;

18 Δεκεμβρίου 2018 Techgear Team

Google Pay και Apple Pay έρχονται στην Ελλάδα μέσα στο 2019;

Μία σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ιδίως στον τομέα των πληρωμών, ετοιμάζονται να προσφέρουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενώ είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό το 2019 να είναι χρονιά που θα γίνουν διαθέσιμα στη χώρα μας τόσο το Google Pay όσο και το Apple Pay, οι υπηρεσίες πληρωμών που έχουν λανσάρει οι δύο ψηφιακοί κολοσσοί εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι επαφές τόσο για το Google Pay όσο και για το Apple Pay είναι στο πιο προχωρημένο στάδιο που ήταν μέχρι τώρα, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσο λανσάρισμα. Ο λόγος είναι ότι προκειμένου να είναι εφικτή η παροχή τόσο του Google Pay όσο και του Apple Pay, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει μία σειρά από υποδομές με πιο βασική το αποκαλούμενο “tokenization” με τις Mastercard και Visa. Το συγκεκριμένο έργο είναι αυτό που θα προσφέρει το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας προκειμένου να ξεκινήσει η διάθεση αυτών των υπηρεσιών.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το λανσάρισμα τόσο του Google Pay όσο και του Apple Pay, παράλληλα, όμως, επιδιώκουν αφενός να προωθήσουν τις δικές του υπηρεσίες ψηφιακών πορτοφολιών και αφετέρου θέλουν να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς.

Σημειωτέον πως η Alpha Bank έχει ήδη λανσάρει εφαρμογή (Tap ‘n Pay) που προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμών μέσω Android smartphones και τη χρήση της τεχνολογίας NFC σε οποιοδήποτε POS με δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών.

Η Εθνική Τράπεζα έχει λανσάρει το i-bank Pay που προσφέρει τη δυνατότητα για πληρωμένες μέσω smartphones με τη χρήση, όμως, Bluetooth και QR codes αλλά μόνο σε POS που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε και αυτή δώσει τη δυνατότητα για πληρωμές μέσω NFC αλλά μόνο για τις χρεωστικές κάρτες της και οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζει νέο ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα λανσαριστεί μέσα στο 2019. Μέσα στο α’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς αναμένεται πάντως να λανσάρει και η Eurobank τη δική της υπηρεσία όσον αφορά τις πληρωμές μέσω NFC.

Google Pay

Στην περίπτωση του Google Pay, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο αμερικανικός κολοσσός ήταν αυτός που έκανε το πρώτο βήμα. Για την ακρίβεια, το ελληνικό γραφείο ήταν, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες μας, εκείνο που ξεκίνησε στο τέλος του καλοκαιριού τις πρώτες επαφές με τις 4 συστημικές τράπεζες.

Η εμπλοκή των «κεντρικών» της Google χαρακτηρίζεται ως σχεδόν ανύπαρκτη και όλα γίνονται μέσω της ελληνικής θυγατρικής, ενώ η αίσθηση που επικρατεί είναι πως περισσότερο βιάζεται η Google να λανσάρει την υπηρεσία πληρωμών της στην Ελλάδα παρά οι τράπεζες. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η Google βρίσκεται σε μία περίοδο που προσπαθεί να «κλείσει» τις τρύπες στο χάρτη όσον αφορά στο Google Pay και γι’ αυτό υπάρχει και η σχετική πίεση. Η Google έχει στείλει, μάλιστα, στις τράπεζες ένα κείμενο που περιγράφει το πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το κείμενο έχει πολλές ασάφειες και ελλείψεις αλλά είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τις συζητήσεις και τις επαφές που γίνονται.

Για να λανσαριστεί το Google Pay σε μία χώρα ο αμερικανικός κολοσσός απαιτεί να έχει συμφωνία με τράπεζες που συνολικά εξυπηρετούν πάνω από το 30% των καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) της συγκεκριμένης αγοράς.

Πρακτικά, στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει ότι η Google θα πρέπει να συμφωνήσει με τουλάχιστον 2 ελληνικές τράπεζες. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς υποστηρίζουν πάντως πως η Google, λόγω της πίεσης που έχει, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μία τράπεζα που θα έχει περίπου το 20% της αγοράς και απλά θα έχει συμφωνήσει με μία δεύτερη προκειμένου να καλύπτει την απαίτηση του 30%, ακόμη και αν η δεύτερη τράπεζα καθυστερήσει αρκετά.

Όμως, το βασικό ζητούμενο είναι να έχει προχωρήσει το έργο που αφορά τη διαδικασία tokenization με τις Mastercard και Visa ή τουλάχιστον με έναν από τους δύο οργανισμούς.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την υλοποίηση του tokenization με τη Mastercard, ενώ με τη Visa αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ξεκινήσουν σύντομα.

Όμως, το πότε θα ολοκληρωθεί το κάθε έργο είναι μία ερώτηση αρκετά δύσκολο να απαντηθεί.

Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως η Alpha Bank βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από τις υπόλοιπες τράπεζες στο θέμα του tokenization με τη Eurobank να ακολουθεί. Θεωρητικά, αυτές είναι οι δύο τράπεζες με τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει το Google Pay -με πρώτη την Alpha Bank-, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια έκπληξη. Πολλά εξαρτώνται άλλωστε από τις προτεραιότητες που έχει κάθε τράπεζα και πόσο έχει προχωρήσει με το έργο που αφορά το tokenization.

Η εκτίμηση πως μέσα στο 2019 και οι 4 συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν το Google Pay έχει βάση, όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση. Από την άλλη, είναι πιθανό μέσα στο α’ εξάμηνο να υπάρχουν 1-2 τράπεζες που θα ξεκινήσουν τη διάθεση του έστω και μόνο για τις Mastercard κάρτες τους.

Σημειωτέον δε πως για ορισμένες τράπεζες το Google Pay δεν αποτελεί προτεραιότητα δεδομένου κιόλας ότι η Google μπορεί να μην παίρνει προμήθεια αλλά συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία των συναλλαγών που γίνονται μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των καταναλωτών.

Apple Pay

H ολοκλήρωση των έργων που σχετίζονται με το tokenization αποτελεί βασική προϋπόθεση και για το λανσάρισμα του Apple Pay, για το οποίο, επίσης, υπάρχει κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πέραν του επικοινωνιακού σκέλους, οι ελληνικές τράπεζες θα ήθελαν να λανσάρουν το Apple Pay δεδομένου ότι για τους χρήστες iPhone δεν υπάρχει άλλος τρόπος προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους (ή το Apple Watch τους) για την πραγματοποίηση πληρωμών σε φυσικά σημεία πώλησης.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Apple όσον αφορά το Apple Pay, αλλά ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει αποφασισμένος και αυτός να κλείσει «τρύπες» στο χάρτη. Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει, όπως αναφέρουν οι υπάρχουσες πληροφορίες, να χρησιμοποιεί σε αρκετές χώρες ως «ενδιάμεσους» Mastercard ή/και Visa προκειμένου να υπάρχει κάλυψη σε θέματα βασικής πληροφόρησης.

Όσον αφορά το πότε θα λανσαριστεί το Apple Pay, το σενάριο να ξεκινήσει η διάθεση μέσα στο 2019 -πιθανότατα στο δεύτερο μισό- δεν μοιάζει απίθανο, αν και οι πιο ρεαλιστές κάνουν λόγο για τις αρχές του 2020.

Αναδημοσίευση από το CNN.gr

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Apple Watch Ultra: Τεστ αντοχής με πτώσεις, βίδες και....χτυπήματα από σφυρί

26 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Με το λανσάρισμα του Apple Watch Ultra, η εταιρεία αποφάσισε να δείξει φέτος πως μπορεί να σταθεί στο επίπεδο των Garmin και Suunto προσφέροντας σε ανθεκτικό smartwatch με ιδιαίτερες λειτουργίες για ...

Η επόμενη σειρά από τον δημιουργό των Breaking Bad και Better Call Saul έκλεισε για το Apple TV+

23 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η ολοκλήρωση του Better Call Saul μετά από 6 σεζόν έφερε ταυτόχρονα και ένα τέλος εποχής για τον κόσμο που εμπνεύστηκαν οι Peter Gould και Vince Gilligan πριν από 14 χρόνια, όταν και έγινε η πρεμιέρα του ...

Ομαδική αγωγή κατά της Meta επειδή συνεχίζει να παρακολουθεί τους χρήστες iPhone

23 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Σε νέους μπελάδες μπαίνει η Meta μετά την ομαδική αγωγή που κατέθεσαν πολίτες στις ΗΠΑ κατηγορώντας την πως συνεχίζει να παρακολουθεί την δραστηριότητα και να μαζεύει προσωπικά δεδομένα χρηστών iPhone, παρά την...

iOS 16.0.2: Διαθέσιμο το update που λύνει το πρόβλημα με τις δονήσεις της κάμερας και όχι μόνο

23 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Apple κυκλοφόρησε μια μικρή, αλλά σημαντική αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος iOS 16, η οποία επιδιορθώνει το πρόβλημα δόνησης της κάμερας των iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max όταν χρησιμοποιείς ...

YouTuber δοκιμάζει αν λειτουργεί το Crash Detection της Apple [Video]

21 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Στο πρόσφατο Apple Event για την παρουσίαση των νέων iPhone 14 και των Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra, η εταιρεία στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία Crash Detection των νέων συσκευών της για την αυτόματη...

Apple: Αυξάνει επίσημα τις τιμές των εφαρμογών στην Ευρώπη από 5 Οκτωβρίου 2022

20 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η πληροφορία για αύξηση των τιμών στις εφαρμογές του App Store κυκλοφορεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά τώρα ετοιμαζόμαστε να γίνει πράξη από τον επόμενο μήνα. Η Apple επιβεβαίωσε πως θα προχωρήσει σε ...

iOS 16 και watchOS 9: Διαθέσιμα από σήμερα, δείτε τα νέα χαρακτηριστικά

12 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Όπως αναμενόταν, η Apple προχώρησε σήμερα στην διανομή των εκδόσεων iOS 16 και watchOS 9, με τις νέες εκδόσεις να φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις συμβατές συσκευές (από iPhone 8 και Apple Watch Series 4 ...

Samsung: Συνεχίζει το τρολάρισμα στην Apple περί καινοτομίας

10 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Samsung δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί την Apple με αφορμή την παρουσίαση των νέων iPhone 14, συνεχίζοντας αυτό που άρχισε λίγες ημέρες πριν το Apple Event της περασμένης Τετάρτης. Αυτή τη φορά η αντίδραση της ...

Tim Cook για το πρότυπο RCS: Αγοράστε στη μητέρα σας ένα iPhone!

09 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Τον περασμένο μήνα η Google αποφάσισε να «κράξει» δημοσίως την Apple για την μη υιοθέτηση του προτύπου RCS στην υπηρεσία Messages του iOS, μια κίνηση που θα έφερνε ακόμα πιο κοντά τις δύο πλατφόρμες στην ...

iOS 16 και watchOS 9 στις 12 Σεπτεμβρίου, iPadOS 16 και macOS Ventura τον Οκτώβριο

08 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης των iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra και AirPods Pro 2nd Gen, η εταιρεία αποκάλυψε και τις ημερομηνίες ...

Loader
techgear_icon