Η πλειοψηφία των antivirus εφαρμογών στο Google Play δεν παρέχει καμία προστασία

Εφαρμογές antivirus υπάρχουν πολλές στο κατάστημα Google Play για συσκευές Android, αλλά μια πρόσφατη μελέτη της AV-Comparatives αποδεικνύει ότι μόνο ελάχιστες από αυτές προσφέρουν πραγματική προστασία από malware.

Η εταιρεία κατέβασε 250 εφαρμογές anti-malware από διάφορους δημιουργούς και τις δοκίμασε απέναντι στις 2000 πιο κοινές επιθέσεις malware που αφορούν το λειτουργικό σύστημα Android. Για τις ανάγκες των δοκιμών χρησιμοποίησαν κυρίως το Samsung Galaxy S9 με έκδοση Android 8.0 Oreo, ενώ για κάποιες εφαρμογές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν Nexus 5 με Android 6.0.1 επειδή δεν ήταν λειτουργούσαν καλά στις τελευταίες εκδόσεις του Android OS.

Οι συσκευές ρυθμίστηκαν έτσι ώστε να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν εφαρμογές malware, με την προϋπόθεση ότι οι ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές anti-malware θα μπορέσουν να μπλοκάρουν την πλειοψηφία των απειλών.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, έδειξαν ότι από τις 250 εφαρμογές antimalware μόνο οι 23 κατάφεραν να εντοπίσουν και να μπλοκάρουν το 100% των απειλών. Ορισμένες από αυτές είναι οι Avast Mobile Security, Avira Antivirus Security, AVG, Sophos Mobile Security και Trend Micro Mobile Security and Antivirus.

Οι 80 από τις 250 εφαρμογές κατάφεραν να εντοπίσουν το 30% των απειλών malware χωρίς λανθασμένες ειδοποιήσεις, ενώ 138 εφαρμογές μπλόκαραν λιγότερο από το 30% των απειλών malware ή εμφάνισαν λανθασμένες ειδοποιήσεις για "καθαρά" αρχεία από το κατάστημα Google Play.

Τέλος, αρκετές από αυτές επισημαίνουν άλλες εφαρμογές ως malware χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της "μαύρης λίστας", η οποία είναι αρκετά εύκολο να παρακαμφθεί από τους δημιουργούς malware.

[via]

Loading