Honor 10: To δέκα το καλό! [Review]

Το Honor 10 αποτελεί την τελευταία συσκευή επιπέδου ναυαρχίδας που παρουσιάστηκε από τη θυγατρική της Huawei. Σκοπός της κάθε ναυαρχίδας είναι να ξεχωρίσει και να προσδώσει αίγλη και στα μικρότερα μοντέλα της εταιρείας, ενώ συνήθως οι σχεδιαστές- μηχανικοί δεν έχουν τους περιορισμούς κόστους που συναντώνται σε ταπεινότερα μοντέλα. Έχουν λοιπόν την ευκαιρία να ενσωματώσουν πλήθος από νέες, καινοτόμες τεχνολογίες που αφού περάσουν τη δύσκολη δοκιμασία του ανταγωνισμού της αγοράς μπορεί και να μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια στα επόμενα smartphones.

Υπό αυτό το πλαίσιο, μπορούμε εξαρχής να δηλώσουμε πως το Honor 10 αποτελεί μία συσκευή που ξεχωρίζει, φέρνοντας δύο νέες πολυδιαφημισμένες τεχνολογίες: Την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στις φωτογραφίες και το νέο design CMF.

Αίσθηση

Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος που κρατάει ένα Honor 10 είναι αυτή μίας ναυαρχίδας. Ιδιαίτερα προσεγμένη -στα πλαίσια του CMF design- είναι η πίσω όψη με 15 (!) στρώσεις γυαλιού, ώστε να προκύπτει μία λάμψη και διαφορετικές αποχρώσεις χρωμάτων από το φυσικό φώς. Τα μόνα μας παράπονα εξαντλούνται σε δύο θέματα. Το πρώτο (το αντικειμενικό) είναι η απουσία αδιαβροχοποίησης IP68 που συναντάται σε άλλες “ακριβές” συσκευές και ίσως να συνέβη για να αποφευχθεί εσωτερικός ανταγωνισμός με τo Huawei P20 Pro. Το δεύτερο (το υποκειμενικό) αφορά το notch στην οθόνη.

Όπως και να έχει όμως, είναι αδύνατο να χαλάσει η συνολικά πολύ καλή εικόνα από τα δύο αυτά θέματα.

This slideshow requires JavaScript.

Οθόνη και Hardware

Η οθόνη του Honor 10 είναι ανάλυσης 1080x2280, και διαμέτρου 5,84 ιντσών, αρκετά φωτεινή και με σωστή απόδοση των χρωμάτων. Χωρίς να ενθουσιάζει, δεν πρόκειται να απογοητεύσει σε καμία περίπτωση. Αν μάλιστα περαστεί κάποιος άλλος launcher με μικρότερα εικονίδια θα φανεί η ανάλυση σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

Για το hardware δεν έχουμε και πολλά να αναφέρουμε, πέρα από το ότι βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία από πλευράς επιδόσεων σε συνδυασμό με το λογισμικό EMUI 8.1. Με 4 ή 6GB RAM (ανάλογα με την έκδοση) και τα υποσυστήματα του Kirin 970 SoC είναι υπεραρκετά για οτιδήποτε. Αντίστοιχα, το Honor 10 που είχαμε στα χέρια μας ενσωμάτωνε 128GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ άριστη ήταν και η υποστήριξη USB On-The-Go.

Τέλος, μία νέα τεχνολογία συναντάται στον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, που βρίσκεται στο κάτω bezel της πρόσοψης και έχει πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίζει το δακτυλικό αποτύπωμα, ακόμα και αν τα χέρια μας είναι βρεγμένα. Εξακολουθεί να υπάρχει και η αναγνώριση προσώπου, μόνο που εδώ δουλεύει -αναμενόμενα- ταχύτερα.

This slideshow requires JavaScript.

Κάμερα

Το “βαρύ χαρτί” του Honor 10 είναι η απόδοση στη φωτογραφία, σε συνδυασμό με την τεχνολογία ΑΙ. Το Honor 10 καταφέρνει να συνδυάσει πολλά χαρακτηριστικά ώστε να καταλήγει στο καλύτερο δυνατό φωτογραφικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τη σκηνή λήψης. Ξεκινά από μία καλή βάση σε επίπεδο hardware, έχοντας διπλή κάμερα με πολύ καλούς αισθητήρες, καθώς και περίσσεια υπολογιστικής ισχύος από το Kirin 970 SoC.

Με χρήση κατάλληλου software γίνεται τμηματοποίηση της εικόνας, αναγνώριση των επιμέρους στοιχείων της και αλλαγές εκεί που χρειάζεται, στο βαθμό που χρειάζεται. Οι τεχνικές προδιαγραφές αναφέρουν πως αναγνωρίζονται πάνω από 500 σενάρια σε 22 κατηγορίες λήψεων, σε πραγματικό χρόνο. Σαν αποτέλεσμα, αναγνωρίζεται πχ σε μία σκηνή αν είναι indoor ή outdoor, γίνεται τμηματοποίηση και εντοπίζονται τα τμήματα εκείνα τις εικόνας που αφορούν πχ ουρανό, τα σημεία όπου υπάρχει βουνό ή κτίριο κλπ.

Επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή των απαραίτητων ρυθμίσεων, ώστε οι τόνοι πχ του ηλιοβασιλέματος να είναι περισσότερο τονισμένοι ή τα χρώματα από τα φαγητά στο τραπέζι να βγαίνουν εντυπωσιακότερα. Σημειώνουμε πως δεν πρόκειται για κάτι τόσο καινούργιο, εξάλλου η αναγνώριση σεναρίων και η τμηματοποίηση σκηνής υπήρχε στα φωτόμετρα των αναλογικών SLR εδώ και δύο δεκαετίες. Απλά χάρη στην τεράστια διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ είναι πλέον εφικτό να εφαρμοστεί η τεχνολογία ΑΙ και σε επίπεδο διόρθωσης της φωτογραφίας και όχι απλά φωτομέτρησης.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως το ΑΙ κάνει ακριβώς αυτά που υπόσχεται! Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω επεξεργασία οι φωτογραφίες που βγαίνουν από το Honor 10, στο 99% των περιπτώσεων θα βγουν “με τη μία” όπως πρέπει!

Αν τώρα συνυπολογίσουμε και τη διπλή κάμερα με δυνατότητα bokeh σε οπτικό επίπεδο (και όχι software), ξεκινάμε από πάρα πολύ καλό σημείο για τα πορτρέτα μας! Συγκεκριμένα, για να καταλήξουμε σε αντίστοιχο bokeh αποτέλεσμα πχ με DSLR, θα χρειαστούμε απαραίτητα κάποιον πολύ “γρήγορο” prime φακό να δουλέψει ορθάνοιχτος, στο μέγιστο διάφραγμα. Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πως μπορούμε να τα καταφέρουμε με ένα smartphone, και μάλιστα εμπιστευόμενοι τις αυτόματες ρυθμίσεις ΑΙ και βελτιστοποίησης φωτισμού πορτρέτων!

Τέλος, τα ακόμα καλύτερα νέα είναι πως όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν αποτελούν προνόμιο μόνο της διπλής πίσω κάμερας, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν και στις λήψεις της μπροστά!

This slideshow requires JavaScript.

Μας άρεσαν

 • Η τιμή
 • Τα χαρακτηριστικά
 • Η μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια,
 • Το ότι ψάχναμε να βρούμε κουσούρια

Δεν μας άρεσαν

 • Η έλλειψη αδιαβροχοποίησης
 • Το notch στην οθόνη

Συμπέρασμα

Με μοναδικό μικρό παράπονό την έλλειψη αδιαβροχοποίησης, μπορούμε να δηλώσουμε έως και ενθουσιασμένοι από το Honor 10! Αν μάλιστα προσπαθήσουμε να βρούμε επιπλέον κουσούρια, τα μόνα που μπορεί να διαφανούν είναι η έλλειψη επέκτασης με MicroSD κάρτα (σε μία συσκευή με 128GB χώρο αποθήκευσης) και η διάρκεια της μπαταρίας που αντέχει μία μόνο ημέρα (σε μία συσκευή με αυτήν την οθόνη και επεξεργαστική ισχύ).

Όπως και να έχει, αξίζει με το παραπάνω τα επιπλέον χρήματα που ζητά και είναι σίγουρο πως θα σας καλύψει σε οποιαδήποτε -σημερινή ή μελλοντική- ανάγκη σας.

Honor 10

 • Οθόνη 5.84” Full HD+ IPS LCD (2280 x 1080, 19:9)
 • Επεξεργαστής 64bit octa-core Kirin 970 SoC 2.36GHz
 • Μνήμη RAM 4GB/6GB
 • Αποθηκευτικός χώρος 64GB/128GB
 • Dual κάμερα 16MP f/1.8 + 24MP f/1.8 με τις λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης του P20
 • Εμπρόσθια κάμερα 24MP με λειτουργία αναγνώρισης μαλλιών και εκφράσεων για καλύτερο bokeh effect, 3D portrait light για αναγνώριση 500 διαφορετικών σκηνικών για selfies
 • dualSIM
 • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
 • WiFi 802.11ac, Bluetooth, GPS/GLONASS, 4G LTE
 • Λειτουργικό σύστημα Android 8.1 Oreo με EMUI 8.1
 • Μπαταρία 3400mAh με δυνατότητα φόρτισης 0-50% σε 25 λεπτά
 • Διαστάσεις 149.6 x 71.2 x 7.7mm
 • Βάρος 153gr
Loading