Hope: Τα ΗΑΕ έγραψαν ιστορία θέτωντας σε τροχιά διαστημικό σκάφος γύρω από τον Άρη

Ιστορικές στιγμές για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς το διαστημικό σκάφος Hope κατάφερε να μπει επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη και να ξεκινήσει τη διετή αποστολή του για τη μελέτη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Το Hope εκτοξεύθηκε από τη Γη τον περασμένο Ιούλιο και είναι το πρώτο μιας τριάδας αποστολών που φτάνει μέσα στο Φεβρουάριο στον πλανήτη Άρη (οι άλλες είναι το Tianwen-1 της Κίνας και το Perseverance της NASA). Για τα ΗΑΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, διότι γίνονται μόλις η πέμπτη χώρα (αν θεωρήσουμε χώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση) που φτάνει εκεί μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ, την ESA και την Ινδία.

hope-uae.jpg

Το διαστημικό σκάφος Hope ζυγίζει 1.5 τόνο μαζί με τα καύσιμα του και έχει μήκος μικρότερο από 3 μέτρα, επομένως, έχετε στο μυαλό κάτι σαν ένα μικρό SUV. Διαθέτει τρία φτερά με ηλιακά panels για τη φόρτιση των μπαταριών του, με τη συνολική ισχύ των τελευταίων να μη ξεπερνά τα μόλις 477 Watt. Εκτοξεύθηκε με τη βοήθεια πυραύλου Mitsubishi H-IIA από το Tanegashima Space Center (Ιαπωνία).

Από τώρα και μέχρι το Μάιο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές των επιστημονικών οργάνων και μόλις είναι όλα έτοιμα, θα κατέβει σε μια διαφορετική τροχιά για να μελετήσει τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη που συμβαίνουν ανάλογα με την εποχή. Θα παραμείνει, δηλαδή, σε τροχιά για 1 έτος του πλανήτη (687 γήινες ημέρες), πραγματοποιώντας μια πλήρη περιφορά κάθε 55 ώρες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.


Loading