Η Google δημοσιεύει αρχείο που εξηγεί πως καταπολεμά τα fake news

Όλες οι μεγάλες online πλατφόρμες καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των fake news και η Google δεν αποτελεί εξαίρεση. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει αρκετές ενέργειες για να καταπολεμήσει το πρόβλημα, από συνεργασίες με δίκτυα που ασχολούνται με την πιστοποίηση των ειδήσεων μέχρι και επενδύοντας $300 εκατ. για την πρωτοβουλία Google News Initiative. Όμως, δεν εφησυχάζει.

Στο συνέδριο MSC (Munich Security Conference) της περασμένης εβδομάδας, η Google αποφάσισε να εξηγήσει με ποιους τρόπους αντιμετωπίζει "τις σκόπιμες προσπάθειες για παραπλάνηση και εξαπάτηση που εκμεταλλεύονται την ταχύτητα, το μέγεθος και τις τεχνολογίες του ανοικτού Διαδικτύου" στις υπηρεσίες Search, News και YouTube.

Για παράδειγμα, η Google ελέγχει την ποιότητα μιας είδησης και την αξιολογεί με βάση ειδικούς αλγορίθμους που δεν αντικατοπτρίζουν την ιδεολογία αυτού που τη γράφει, κάτι που γίνεται από ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων. Μη ξεχνάτε ότι η Google έχει εμπειρία 20+ ετών στην καταπολέμηση των spam και μπορεί να την αξιοποιήσει για να καταλάβει πότε οι δημιουργοί περιεχομένου εξαπατούν τα συστήματα ranking για να κερδίσουν περισσότερη επισκεψιμότητα.

Στο μέλλον, η Google τονίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης θα χρειαστεί να βελτιώσουν το περιεχόμενο που δημοσιεύουν, διότι θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην καταπολέμηση των fake news. Ειδικά με την έξαρση που παρουσιάζουν κατά την περίοδο εκλογών και ο κίνδυνος που κρύβει η δημιουργία περιεχομένου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (π.χ. deepfakes), καθιστούν επιτακτική την ενεργό συμμετοχή των "σοβαρών" μέσων ενημέρωσης στη βελτίωση του περιεχομένου.

Μπορείτε να διαβάσετε συγκεντρωμένες όλες τις πρακτικές της Google στο αρχείο How Google Fights Disinformation.

[via]

Loading