HUAWEI FreeBuds 5i Review: Κορυφαία value-for-money επιλογή για κάθε χρήστη

Η εκτόξευση της HUAWEI προς την κορυφή των κατασκευαστών smartphones διεκόπη βάναυσα από τότε που μπήκε στο μάτι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, άσχετα η η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη να καινοτομεί και να παρουσιάζει σπουδαίες συσκευές. Ανεξάρτητα του τι συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα, τα εμπόδια ώθησαν τη HUAWEI στην ενίσχυση άλλων προϊοντικών κατηγοριών, με το τμήμα ανάπτυξης και σχεδιασμού ασύρματων TWS ακουστικών να επωφελείται από αυτήν την κακή συγκυρία.

Τα τελευταία χρόνια η HUAWEI μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές προτάσεις τόσο στη high-end, όσο και στην budget κλίμακα, φροντίζοντας διαρκώς να εξελίσσει τα νέα μοντέλα με περισσότερες λειτουργίες και βελτιωμένα χαρακτηριστικά χωρίς να επηρεάζει την τιμή τους. Κάπως έτσι φτάσαμε και στα HUAWEI FreeBuds 5i, μια value-for-money επιλογή για τον κάθε χρήστη που επιθυμεί να καλύψει τις ανάγκες του για ακρόαση μουσικής και συνομιλίες χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα.

huawei-freebuds-5i-techgear-review.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό και την κατασκευή, τα HUAWEI FreeBuds 5i ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία με το προηγούμενο μοντέλο (FreeBuds 4i), αλλά η εταιρεία κατάφερε να τα κάνει ακόμα πιο ελαφριά μικραίνοντας ελαφρώς το στέλεχος κάθε ακουστικού, με αποτέλεσμα να ζυγίζει μόλις 4.6gr το καθένα! Η διαφορά με πέρυσι είναι 0.9gr, η οποία μοιάζει μικρή αλλά στην πράξη είναι πολύ σημαντική για να τα φοράς ακόμα πιο ξεκούραστα για πολλές ώρες και να μην τα νιώθεις καθόλου όταν γυμνάζεσαι.

Ο in-ear σχεδιασμός τους δεν αποτελεί τροχοπέδη για όσους δυσκολεύονται με τέτοιου τύπου ακουστικά, καθώς έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στο να κάθονται στην πλειοψηφία των αυτιών με απόλυτη σταθερότητα χωρίς κόπο, αρκεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο την πρώτη φορά που θα τα φορέσεις έτσι ώστε να βρεις ποια από τα λαστιχένια tips που θα βρεις στη συσκευασία είναι τα πιο κατάλληλα για εσένα.

huawei-freebuds-5i-techgear-review-1.jpg

Εμείς έχουμε στα χέρια μας (ή καλύτερα στα αυτιά μας…) την εντυπωσιακή μπλε έκδοση που μπορεί να μην σου αφήνει την πιο premium αίσθηση, αλλά δεν παύει να είναι εξαιρετικά δουλεμένη για τα δεδομένα της κατηγορίας. Σημειώστε, επίσης, ότι είναι πιστοποιημένα στο πρωτόκολλο IP54 για να τα φοράς άφοβα αν βρέχει ή αν ιδρώνεις πολύ στην προπόνηση.

huawei-freebuds-5i-techgear-review-2.jpg

Θήκη

Σε ό,τι αφορά την θήκη φόρτισης, η HUAWEI διόρθωσε ελαφρώς το εσωτερικό για να τα βγάζεις με μεγαλύτερη άνεση, ενώ ταυτόχρονα κρατά μαγνητικά σταθερά τα ακουστικά μέσα της για να μην τα χάσεις αν ανοίξει κατά λάθος το καπάκι της. Η θήκη έρχεται σε οβάλ σχέδιο με flat πλάτη για να την ακουμπάς σε ένα τραπέζι ή γραφείο και να μένει σταθερή. Στο πλάι υπάρχει ένα σχεδόν αόρατο κουμπί για να πραγματοποιήσεις τη σύζευξη με smartphone, laptop, tablet κλπ. και η φόρτιση της γίνεται μέσω της υποδοχή USB-C στο κάτω μέρος της.

huawei-freebuds-5i-techgear-review-3.jpg

Σύζευγη (Pairing)

Εδώ να αναφέρουμε ότι τα HUAWEI FreeBuds 5i είναι συμβατά με όλα τα Android smartphones και iPhone, με τη σύζευξη την πρώτη φορά να ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις το καπάκι της θήκης και να κρατήσεις πατημένο το κουμπί στο πλάι μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει το λαμπάκι LED. Αυτό σημαίνει ότι έχει μπει σε mode σύζευξης και θα βρεις τα ακουστικά από την ενότητα Bluetooth στο smartphone, το tablet, το laptop κλπ.

huawei-freebuds-5i-techgear-review-5.jpg

Διαχείριση

Ο τρόπος διαχείρισης παραμένει απλός και κατανοητός. Με διπλό tap ξεκινά η αναπαραγωγή μουσικής ή πραγματοποιείς παύση, δέχεσαι ή κλείνεις μια κλήση. Με παρατεταμένο άγγιγμα ενεργοποιείς/απενεργοποιείς την τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου, ενώ με σύρσιμο του δακτύλου επάνω/κάτω αυξομειώνεις την ένταση. Φυσικά, προσφέρεται η δυνατότητα να προσαρμόσεις τις λειτουργίες ανάλογα με τα γούστα σου μέσω της εφαρμογής HUAWEI AI Life που θα βρεις στο App Store (iPhone) ή στο AppGallery (Android).

huawei-freebuds-5i-techgear-review-6.jpg

ANC

Σχετικά με το ANC να αναφέρουμε πως υπάρχουν τρία modes που προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα ακύρωσης θορύβου, με το Ultra να είναι αυτό που σε απομονώνει περισσότερο. Λειτουργεί πολύ αποδοτικά και μένεις εντυπωσιασμένος για ασύρματα ακουστικά αυτής της τιμής. Η HUAWEI έχει ενσωματώσει τεχνολογία που απενεργοποιεί αυτόματα το ANC όταν αντιληφθεί ότι η κάποιος προσπαθεί να σου μιλήσει, η οποία λειτουργεί εξίσου πολύ ικανοποιητικά. Το μόνο «φτωχό» σκέλος αφορά το equalizer που σου δίνει μόλις τρεις επιλογές για default ήχο, ενίσχυση των μπάσων ή ενίσχυση των μεσαίων-υψηλών συχνοτήτων.

huawei-freebuds-5i-techgear-review-7.jpg

Ποιότητα ήχου

Τα HUAWEI FreeBuds 5i διαθέτουν dynamic drivers 10mm με υποστήριξη εύρους συχνοτήτων από 20 Hz έως 40 kHz, δηλαδή ακριβώς τα ίδια με το προηγούμενο, όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Η εταιρεία φέρνει για πρώτη φορά στη budget σειρά της την πιστοποίηση Hi-Res και προσθέτει συμβατότητα με το υψηλής ποιότητας LDAC codec (μαζί με τα AAC και SBC).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαντικά ποιοτικότερη απόδοση ήχου σε όλες τις συχνότητες, με βάθος, καθαρότητα, σωστή ισορροπία και ελαφρώς υψηλότερη ένταση, αρκεί φυσικά το περιεχόμενο που αναπαράγεται να είναι εφάμιλλης ποιότητας. Όπως προαναφέραμε, μέσα από το equalizer της εφαρμογής μπορείς να ενισχύσεις τα μπάσα ή το treble, με το μεν πρώτο να προσδίδει περισσότερο βάθος και ζεστασιά στον ήχο, ενώ το δεύτερο θα λέγαμε ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς διότι γίνεται αρκετά «τεχνητός».

Αυτό που κρατάμε είναι η πραγματικά πάρα πολύ καλή ποιότητα αναπαραγωγής ήχου σε διάφορα είδη μουσικής που δοκιμάσαμε. Θα θέλαμε ακόμα περισσότερο μπάσο και ένταση, αλλά για το κάτι παραπάνω θα πρέπει να στραφούμε στη σειρά FreeBuds Pro της εταιρείας. Η απομόνωση λειτουργεί πολύ καλά για να απολαμβάνεις την μουσική σου σε πολύβουα μέρη, ενώ σε τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιήσαμε δεν αντιμετωπίσαμε κανένα θέμα ούτε είχαμε κάποια παρατήρηση από τους συνομιλητές μας στην λειτουργία του μικροφώνου.

huawei-freebuds-5i-techgear-review-9.jpg

Αυτονομία

Κλείνουμε παραδοσιακά με την αυτονομία, όπου και πάλι η HUAWEI τα καταφέρνει περίφημα. Το κάθε ακουστικό ενσωματώνει μπαταρία χωρητικότητας 55mAh και η θήκη προσφέρει επιπλέον 410mAh για έως τρεις ολοκληρωμένες φορτίσεις (και κάτι παραπάνω).

Το θεωρητικό όριο είναι οι 6 ώρες που υπόσχεται η HUAWEI. Στις δικές μας δοκιμές, τα FreeBuds 5i έφτασαν περίπου τις 5 ώρες με υψηλή ένταση και μόνιμα ενεργοποιημένο το ANC, επομένως, είμαστε πάρα πολύ καλά! Η διαδικασία φόρτισης των ακουστικών ολοκληρώνεται σε περίπου 1 ώρα, ενώ η θήκη χρειάζεται σχεδόν 2 ώρες για να φορτίσει πλήρως μέσω της υποδοχής USB-C.

huawei-freebuds-5i-techgear-review-8.jpg

Επίλογος

Με την τιμή των HUAWEI FreeBuds 5i στα €75 είναι μια τρομερά τίμια επιλογή για κάθε μέσο χρήστη. Οι βελτιώσεις που έγιναν σε κύριους τομείς κάνουν πραγματικά τη διαφορά σε σύγκριση με το περυσινό μοντέλο, αλλά όποιος θέλει κάτι περισσότερο ας κοιτάξει στα FreeBuds 2 Pro.

Loading