Η Microsoft αφαίρεσε τα laptops της Huawei από το online κατάστημα της, αλλά δεν παίρνει επίσημη θέση

Από τη στιγμή που υπάρχει κυβερνητική απόφαση για το μπλοκάρισμα της Huawei από τις ΗΠΑ, δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι και η Microsoft αρχίζει να συμμορφώνεται με τους νέους κανόνες. Η εταιρεία αφαίρεσε το Huawei MateBook X Pro από το online κατάστημα της, χωρίς, ωστόσο, να έχει πάρει επίσημη θέση για το ζήτημα.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά μέσα των ΗΠΑ προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη Microsoft για τις απαραίτητες διευκρινήσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επίσημο σχόλιο. Εύλογα, άρχισαν οι συζητήσεις για το αν η εταιρεία θα άρει την πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα Windows 10, όπως έπραξε η Google με το Android OS, κάτι που θα είχε αντίκτυπο όχι μόνο στις πωλήσεις των laptops, αλλά και στους servers της Huawei.

Θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποια θα είναι η επίσημη θέση της Microsoft στο παράλογο αυτό "παιχνίδι" μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, διότι στον βωμό των clicks έχουν γραφτεί ορισμένα "τερατώδη" πράγματα.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή την περίοδο παράτασης του ban. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι και προφανώς όσο τραβούν το σχοινί οι ΗΠΑ, άλλο τόσο μπορεί να το τραβήξει και η Κίνα. Η λογική λέει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά με αμοιβαίες υποχωρήσεις - παραχωρήσεις.

Από την πλευρά της, η Huawei θεωρητικά έχει τη δύναμη και το χρήμα να αναπτύξει δικά της λειτουργικά συστήματα για να υποστηρίξει τις συσκευές της, όπως και την τεχνογνωσία για το hardware (επεξεργαστές, modems κλπ.). Δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση και θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να πείσει το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευτεί κάτι καινούργιο που δεν θα είναι Android ή Windows.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, εάν κρατήσουν αυτή τη στάση μέχρι τέλους, τότε τα αντίποινα της Κίνας (π.χ. δίνουν εντολή στη Foxconn να σταματήσει την παραγωγή των iPhone) μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στις Αμερικανικές εταιρείες και συνολικά στην οικονομία των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο των Google, Intel, Broadcom, Qualcomm και Xilinx, οι μετοχές όλων σημείωσαν πτώση. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι καμία εταιρεία δεν θέλει να σταματήσει τη συνεργασία της με τη Huawei (και το αντίστροφο), απλά αναγκάζονται λόγω της νομοθεσίας.

Επαναλαμβάνουμε, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση (αν γνωρίζαμε θα ποντάραμε κιόλας...), οπότε διατηρούμε την ψυχραιμία μας και ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει η λογική.

Loading