Huawei Mate 20 Lite: Μια "lite" επιλογή μόνο στο όνομα! [Review]

Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του επιτυχημένου Mate 10 Lite, ήρθε στα χέρια μας και η νέα πρόταση της Huawei για το ανώτερο τμήμα της μεσαίας κατηγορίας.

Οθόνη και γενικότερη αίσθηση

Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στη συσκευή της Huawei είναι η ποιότητα συναρμολόγησης και η ακαμψία που δε θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Οι εντυπώσεις μάλιστα που δημιουργούνται «κολακεύονται» ακόμα περισσότερο από τις εντυπώσεις που έχουμε από συσκευές μικρότερης αξίας και αντίστοιχου μεγέθους. Απλά δεν υπάρχει σύγκριση σε σχέση με ένα smartphone οθόνης 5,99 ιντσών και τιμής κάτω των 200 ευρώ.

Η οθόνη εντυπωσιάζει σε αντίστοιχο βαθμό, όχι μόνο με χαρακτηριστικά στο χαρτί, όσο σε απτό αποτέλεσμα. Αρκετά φωτεινή, με ωραία χρώματα και καλή ανάλυση. Και εδώ φαίνεται η διαφορά με οθόνες αντίστοιχης ανάλυσης σε συσκευές πολύ μικρότερης τιμής (πχ 170 ευρώ), ειδικά όταν είναι δίπλα δίπλα.

This slideshow requires JavaScript.

Επεξεργαστής/μνήμη/επιδόσεις

Αν σε περίπτωση review συσκευής μεσαίας κατηγορίας γράψουμε πολλά στον τομέα των specifications, συνήθως είναι για κακό. Στην περίπτωση του Mate 20 Lite, λίγα πράγματα έχουμε να αναφέρουμε ☺

Άριστη εικόνα έχουμε και στον τομέα του hardware & specifications, άριστη και από το αποτέλεσμα στη χρήση. Με 4GB RAM μπορούμε πρακτικά να έχουμε πολλές εφαρμογές ανοιχτές χωρίς αισθητή πτώση σε ταχύτητα και απόκριση,

Κάμερα

Στη Huawei δεν τσιγκουνεύτηκαν και εξόπλισαν το Mate 10 lite με 4 συνολικά κάμερες (2 μπροστά και 2 πίσω). Σαν αποτέλεσμα οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, μέχρι και σε ISO 800, με το θόρυβο να κάνει την εμφάνισή του σε πολύ χαμηλό φωτισμό.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η υλοποίηση του ΑΙ στις λήψεις και η αυτόματη διόρθωσή τους real time, πριν αποθηκευτούν. Η εικόνα αναλύεται πριν τη λήψη, γίνεται σύγκριση με κάποιες χιλιάδες αποθηκευμένες, οπότε ο επεξεργαστής αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη περίσταση. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιήσαμε την κάμερα για να βγάλουμε φωτογραφία δίπλα στη θάλασσα, σε 2-3 δευτερόλεπτα εμφανίστηκε η ένδειξη «beach» στην οθόνη καθώς αναγνωρίστηκαν χρώματα ουρανού, θάλασσας και άμμου.

Η λήψη έγινε με τις αυτόματες ρυθμίσεις, αλλά κατά την αποθήκευση η φωτογραφία επεξεργάστηκε σε τόνους χρωμάτων και levels φωτισμού. Ο ουρανός έγινε λιγότερο σκούρος, η άμμος απέκτησε εντονότερο χρώμα (hue/ saturation) και με περισσότερο sharpening, ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε και το χρώμα της θάλασσας. Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις έγιναν σε μικρό βαθμό ξεχωριστά, αλλά το σύνολο ήταν πραγματικά εντυπωσιακό! Σημειώνουμε μάλιστα πως η λήψη έγινε με τελείως «λάθος τρόπο», αφού είχαμε τον ήλιο μπροστά μας και όχι πίσω μας.

Αντίστοιχη εικόνα είχαμε και όταν δοκιμάσαμε «δύσκολες» εσωτερικές λήψεις σε σχετικά σκοτεινά σημεία του σπιτιού, έχοντας απέναντί μας 2 πηγές φωτός. Οι διορθώσεις έγιναν εκεί που έπρεπε, σχεδόν όσο έπρεπε. Και αναφέρουμε το σχεδόν, καθώς οι προγραμματιστές θέλησαν να κρατήσουν τις επεμβάσεις του ΑΙ σε μικρό επίπεδο. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να απενεργοποιηθεί με μία κίνηση, ή και να φτάσουμε σε τελείως χειροκίνητες ρυθμίσεις αν το θέλουμε.

Συμπερασματικά, το ΑΙ πραγματοποιεί αυτά που υπόσχεται, τη δυνατότητα να τραβήξουμε «με τη μία» σωστή λήψη που δε χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία. Προφανώς δεν μπορεί να αποδίδει το ίδιο στο 100% των λήψεων, αλλά μας κάλυψε σε σχεδόν όλες.

This slideshow requires JavaScript.

Εντυπώσεις κατά τη χρήση

Κατά τη διάρκεια της σύντομης συμβίωσής μας με το Mate 20 Lite τα πάντα εξελίχθηκαν απροβλημάτιστα. Η ποιότητα κλήσης ήταν άριστη, η συμβατότητα με Bluetooth χωρίς πρόβλημα, ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων δούλευε όπως έπρεπε. Γενικά (και ειδικά) δεν προβληματιστήκαμε καθόλου, δεν είχαμε το παραμικρό κόλλημα ή παράπονο.

Αν θα έπρεπε απαραίτητα να βρούμε κάποιο αρνητικό στοιχείο, θα εστιάσουμε μόνο σε απόδοση σε πολύ απαιτητικά 3D παιχνίδια στις Full ρυθμίσεις. Ναι μεν μπορούμε να παίξουμε όλα τα τελευταία παιχνίδια, δεν μπορούμε όμως να εγγυηθούμε πως θα συμβαίνει και μετά από πχ 1 χρόνο.

Tέλος, μας άρεσε και η συνολική απόδοση της μπαταρίας, που χωρίς να θέτει νέα standards, φέρνει την αυτονομία του 10 Lite πάνω από το σημερινό μέσο όρο της κατηγορίας τιμής.

This slideshow requires JavaScript.

Tί μας άρεσε

  • Η απροβλημάτιστη εμπειρία και χρήση
  • Η ποιότητα των φωτογραφιών και του video
  • Ο άριστος τρόπος λειτουργίας του ΑΙ
  • Τα παιχνιδάκια με slow motion video και εφαρμογές augmented reality που δεν άφησαν κανένα παιδάκι ασυγκίνητο, ανεξαρτήτως ηλικίας ☺
  • Η καλή διάρκεια της μπαταρίας

Τί μας χάλασε

Η κάπως τσιμπημένη τιμή
Ο εσωτερικός ανταγωνισμός με άλλα smartphones της Huawei σε εύρος τιμών + - 25%.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για ένα δυνατό και καλοφτιαγμένο smartphone που λειτουργεί απροβλημάτιστα out of the box, που θα ικανοποιήσει και τους απαιτητικότερους χρήστες. Η συνολική εμπειρία αγγίζει την ακριβότερη κατηγορία και βάζει σε σκέψεις για το αν αξίζει να δοθούν τα επιπλέον χρήματα.

Με μία μικρή μείωση της τιμής μπορεί άνετα να γίνει πιθανό best seller της μεσαίας κατηγορίας, ενώ σημειώνουμε πως εξακολουθεί να είναι πολύ τίμια πρόταση το (απερχόμενο) Mate 10 Lite με το πολύ μειωμένο –πλέον- κόστος.

Εμείς το συστήνουμε ανεπιφύλακτα και αν ψάχνετε smartphone της μεσαίας κατηγορίας τιμής αξίζει οπωσδήποτε να το δείτε πριν καταλήξετε σε αγορά!

Loading