Huawei MateBook D 15: Κορυφαία και προσιτή λύση για τον μέσο χρήστη

Είναι γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει το brand της Huawei με τα smartphones και τα tablets, παρόλα αυτά, η κινέζικη εταιρεία έχει στραφεί δυναμικά και στην αγορά των laptops. Μάλιστα δείχνει έτοιμη να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές δυνάμεις ειδικά στην κατηγορία των casual laptops που απαντούν στην κλασική ερώτηση του μέσου χρήστη: τι laptop να πάρω;

Λίγο πριν γίνει το lockdown στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Huawei πήρε τη μεγάλη απόφαση να λανσάρει και στην Ελλάδα τα MateBook D 14 και MateBook D 15 σε εξαιρετική τιμή και με μια πολύ δυνατή προσφορά, η οποία είχε τρομερή απήχηση στους καταναλωτές. Εγώ από την πλευρά μου, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω εκτενέστατα το MateBook D 15 για σχεδόν δύο μήνες, έτσι ώστε να βγάλω πιο ασφαλή συμπεράσματα χρησιμοποιώντας το ως το βασικό laptop μου.

huawei-matebook-d-15-techgear-review-8.jpg

Σε ποιον καταναλωτή απευθύνεται

Ξεκινώντας να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα. Το Huawei MateBook D 15 δεν απευθύνεται σε επαγγελματίες προγραμματιστές, καλλιτέχνες, γραφίστες και hardcore gamers. Για να είμαι πιο σωστός, κανένα laptop καμίας εταιρείας δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικά σοβαρές ανάγκες σε υπολογιστική ισχύ, κάρτα γραφικών, μνήμη κλπ. σε συσκευές που κινούνται σε αυτήν την κατηγορία τιμής (ας πούμε €600-800). Γι’ αυτό, άλλωστε, βλέπουμε διαρκώς τις τιμές των επαγγελματικών και των gaming laptops να αυξάνονται. Η πλειοψηφία των απλών χρηστών, όμως, μπορούν άνετα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους πλήρως χωρίς να ξοδέψουν πολλά, και σε αυτήν ακριβώς την ευρεία μάζα χρηστών απευθύνεται η Huawei με τη συγκεκριμένη σειρά.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σε γενικές γραμμές το ίδιο hardware. Επεξεργαστές Intel ή AMD της ίδια σειράς, ίδια ποσότητα RAM (8GB), γραφικά από τους ενσωματωμένους επεξεργαστές γραφικών των βασικών chipsets (δηλαδή όχι ξεχωριστές κάρτες γραφικών) και σχεδόν ίδιο αποθηκευτικό χώρο (256GB ή 512GB SSD). Οι διαφοροποιήσεις έρχονται στα υπόλοιπα μέρη που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά για τον απλό χρήστη, όπως το υλικό κατασκευής, η αυτονομία, ο αριθμός των υποδοχών και κάποια εξτραδάκια όπως ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ή μια ιδιαίτερη αποκλειστική λειτουργία. Κρατάμε, λοιπόν, τα παραπάνω και περνάμε στο κυρίως θέμα που δεν είναι άλλο από το Huawei MateBook D15.

huawei-matebook-d-15-techgear-review-7.jpg

Κατασκευή

Στην πρώτη επαφή με το MateBook D 15 αμέσως αισθάνεσαι ότι έχεις στα χέρια σου ένα premium (κατασκευαστικά) laptop. Ενιαίο κομμάτι αλουμινίου με μικρό πάχος (16.9mm) και βάρος (μόλις 1.53kg) για να το μεταφέρεις εύκολα μέσα σε οποιαδήποτε τσάντα για laptop χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο ή να σε κουράζει αν κινείσαι αρκετά σε εξωτερικούς χώρους. Μόλις ανοίξεις το καπάκι διακρίνεις άμεσα την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο θέμα της οθόνης με τα ελάχιστα bezels, το chiclet πληκτρολόγιο, το μεγάλο touchpad και το power button επάνω δεξιά που κρύβει μέσα του τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για βιομετρικό ξεκλείδωμα.

Πληκτρολόγιο

Ειδικά για το πληκτρολόγιο να αναφέρω ότι δυστυχώς δεν διαθέτει οπισθοφωτισμό, ενώ υπάρχουν διάφορες χρήσιμες συντομεύσεις στα function keys όπως αυτά που σου επιτρέπουν να έχεις άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή Huawei PC Manager και να ανοιγοκλείνεις το WiFi, αλλά και το ξεχωριστό κουμπί ανάμεσα στα F6 και F7 που κρύβει μέσα του τη webcam σε pop-up μηχανισμό. Για να χωρέσει το πληκτρολόγιο σε αυτή τη μορφή αναγκάστηκαν να θυσιάσουν το NumPad και τα κλασικά κουμπιά τριγύρω του, μια πολιτική που ακολουθούν πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές. Στην καθημερινή χρήση το πληκτρολόγιο είναι γρήγορο στην απόκριση του, άνετο και στη σωστή θέση επάνω στο σώμα της κάτω πλευράς. Στα αρνητικά θα αναφέρω το στυλ των κουμπιών πλοήγησης (τα βελάκια) που πρέπει να τα συνηθίσεις λίγο αν δεν θέλεις να κάνεις λάθη όταν πληκτρολογείς γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά την pop-up κάμερα, αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιομετρικό ξεκλείδωμα μέσω Windows Hello και video κλήσεις, αν και είναι λίγο περίεργη η γωνία που σε τραβά, οπότε μάλλον δεν είναι ιδανική για να γυρίζεις videos (π.χ. tutorials). Φυσικά, όταν δεν τη χρειάζεσαι μπορείς να έχεις πατημένο το κουμπί ώστε να κρύβεις τη webcam για μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

huawei-matebook-d-15-techgear-review-12.jpg

Fingerprint / Touchpad

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ταχύτατος και σε γλιτώνει από το βραχνά να γράφεις κάθε φορά το password ή το PIN όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή. Μπορείς να ορίσεις πολλά αποτυπώματα σε περίπτωση που έχουν πρόσβαση και άλλα άτομα (π.χ. αν είναι ο οικογενειακός υπολογιστής). Ακόμη, το μέγεθος του touchpad είναι ικανοποιητικό για να εκτελείς multi-touch εντολές, λειτουργεί ομαλότατα και προσφέρει πολύ μεγάλη ακρίβεια στη μετακίνηση του κέρσορα.

Huawei Share / Multi-Screen Collaboration

Εκτός από τα προφανή, το μάτι πέφτει και στα δύο αυτοκόλλητα που έχει τοποθετήσει η Huawei παραδίπλα από του touchpad. Το ένα είναι καθαρά ενημερωτικό ότι χρησιμοποιεί επεξεργαστή της AMD, αλλό το δεύτερο είναι σαφέστατα πιο ενδιαφέρον. Ουσιαστικά αποτελεί την ένδειξη πως το MateBook D 15 υποστηρίζει τη λειτουργία Huawei Share One Hop (το κρατάμε ως Huawei Share).

huawei-matebook-d-15-techgear-review-21.jpg

Το Huawei Share είναι ένα από τα εξτραδάκια που διαφοροποιούν το MateBook D 15 από τον ανταγωνισμό για τους κατόχους smartphones της Huawei που υποστηρίζουν τη λειτουργία (π.χ. Huawei P40 Pro, Mate 30). Χάριν σε αυτό μπορείς να συνδέσεις άμεσα τη συμβατή φορητή συσκευή σου στο laptop μέσω NFC, WiFi και Bluetooth για να μεταφέρεις με μιας αρχεία μεταξύ των δύο όπως φωτογραφίες, videos κλπ. Σε άμεση συνέχεια με αυτό να αναφέρω ότι τα Huawei smartphones με περιβάλλον χρήσης EMUI 10 και NFC chip μπορούν να κάνουν άμεσα mirroring στο MateBook D 15 μέσω του εργαλείου Huawei Multi-Screen Collaboration, έτσι ώστε να τα διαχειρίζεσαι πλήρως χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, το touchpad και την οθόνη του laptop. Τρομερά χρήσιμη και η δυνατότητα να μεταφέρεις αρχεία μεταξύ των δύο συσκευών με drag and drop!

Υποδοχές

Περιμετρικά της κατασκευής υπάρχουν αρκετές υποδοχές, αλλά μη περιμένετε Thunderbolt 3, κάτι λογικό σε αυτήν την κατηγορία. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει η υποδοχή USB Type-C απ’ όπου γίνεται και η φόρτιση, μαζί με μία υποδοχή USB και μία HDMI. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε δύο επιπλέον υποδοχές USB και combo jack για ενσύρματη σύνδεση ακουστικών/μικροφώνου. Δυστυχώς δεν υπάρχει επισήμανση για το ποια από τις τρεις υποδοχές είναι η USB 3.0 και στα αρνητικά καταγράφω την απουσία υποδοχής για άμεση σύνδεση κάρτας SD, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν περνάς συχνά φωτογραφίες από μια ψηφιακή κάμερα στον υπολογιστή σου.

huawei-matebook-d-15-techgear-review-28.jpg

Οθόνη

Το Huawei MateBook D 15 διαθέτει panel 15.6’’ FHD IPS LCD (όχι αφής) με πολύ μικρά bezels, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει το 87% της πρόσοψης και να σου δημιουργεί την αίσθηση ότι όλο το καπάκι είναι οθόνη. Το μέγεθος της είναι το ιδανικό για εργασία, καθώς έχεις αρκετό περιθώριο για να ανοίγεις πολλές εφαρμογές, για παρακολούθηση περιεχομένου, αλλά και για casual games.

Καλά ρυθμισμένα χρώματα, ικανοποιητική αντίθεση (800:1) για τα δεδομένα της κατηγορίας και φωτεινότητα 250nits, η οποία έχει καθιερωθεί δυστυχώς σχεδόν ως standard για την κατηγορία και ομολογουμένως θα την ήθελα μεγαλύτερη για καλύτερη ευκρίνεια σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. μπαλκόνι, καφέ). Υπάρχει και Night mode για φιλτράρισμα της μπλε ακτινοβολίας όταν το χρησιμοποιείς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, έτσι ώστε να παρακολουθείς πιο ξεκούραστα.

Απόδοση / Hardware

Η επιλογή του επεξεργαστή έγινε από τη σειρά AMD Ryzen 5 και συγκεκριμένα, η Huawei τοποθέτησε τον 3500U που περιλαμβάνει quad-core (8-thread) CPU χρονισμένη στα 2.1GHz με δυνατότητα boost στα 3.7GHz. Η ισχύς αυτή σε συνδυασμό με τα 8GB μνήμης RAM είναι αρκετή για τις ανάγκες του μέσου χρήστη σε σερφάρισμα, εργασία με multitasking, παρακολούθηση περιεχομένου και gaming ως ένα σημείο.

Μιας και ανέφερα το gaming, η GPU είναι η Radeon RX Vega 8 που δεσμεύει και το 1GB από τα 8GB της μνήμης RAM για την διεκπεραίωση των δικών της διεργασιών. Όπως και η CPU, έτσι και η συγκεκριμένη GPU είναι αρκετή για βασική επεξεργασία φωτογραφιών / videos και για casual gaming, και μάλιστα σε πολύ καλύτερο βαθμό σε σύγκριση με ανταγωνιστικά laptops. Θα μπορείτε να παίξετε πάρα πολλά παιχνίδια (σύγχρονα και παλιά) χωρίς κολλήματα, ωστόσο, σε κάποια αυτά θα χρειαστεί να συμβιβαστείτε με χαμηλότερη ανάλυση. Το πολύ θετικό είναι ότι δεν παρατήρησα σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας με την πολύωρη χρήση, αν και γενικά πάντοτε φροντίζω τα laptops μου να έχουν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερες τις γρίλιες τους.

huawei-matebook-d-15-techgear-review-23.jpg

Σχετικά με τον αποθηκευτικό χώρο, θεωρώ ότι τα 256GB SSD είναι λίγα για τη δική μου προσωπική χρήση, παρόλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό διότι θα ανέβαινε το κόστος του MateBook D 15. Όμως, όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες του χρήστη και για κάποιους μπορεί να είναι υπεραρκετά. Άλλωστε, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να συνδέσεις εξωτερικό δίσκο για έξτρα αποθηκευτικό χώρο.

Για τα μικρόφωνα και τον ήχο μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος σε μεγάλο βαθμό. Η χρήση δύο μικροφώνων βοηθά στην καθαρότητα της ομιλίας χωρίς να φωνάζεις, ενώ τα δύο ηχεία stereo στο κάτω μέρος της κατασκευής είναι αρκετά δυνατά και αποδίδουν πολύ καλά στις ψηλές και τις μεσαίες. Μπορείς να παρακολουθήσεις άνετα videos, αλλά αν θέλεις πραγματικά καλό ήχο θα χρειαστεί να συνδέσεις ηχείο μέσω Bluetooth ή ακουστικά, όπως δηλαδή στην πλειοψηφία των laptops όλων των κατασκευαστών.

Λογισμικό

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με το Android OS και τον αποκλεισμό της Huawei από τις υπηρεσίες της Google, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει την άδεια της να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Microsoft. Το Huawei MateBook D 15 τρέχει κανονικά Windows 10 με όλες τις λειτουργίες και προσφέρει προεγκατεστημένο το Huawei PC Manager, ένα εργαλείο για εύκολη παρακολούθηση της κατάστασης του laptop και δυνατότητα εγκατάστασης των drivers με ένα κλικ.

huawei-matebook-d-15-techgear-review-22.jpg

Αυτονομία

Συνηθισμένος από την τρομερή αυτονομία που προσφέρουν τα smartphones της, είναι αλήθεια ότι περίμενα κάτι περισσότερο για το MateBook D 15. Η μη αποσπώμενη μπαταρία χωρητικότητας 42Wh είναι αρκετή για περίπου 6 ώρες συνεχόμενης χρήσης και ίσως επελέγη για να διατηρηθεί μικρό το πάχος και το βάρος. Η Huawei, πάντως, διορθώνει την κατάσταση χάριν στον φορτιστή ισχύος 65W που φορτίζει το laptop στο 50% μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά και στο 100% σε περίπου 1 ώρα!

Μικρή η αυτονομία μεν, πολύ γρήγορη η φόρτιση δε. Επίσης, ο φορτιστής έχει μικρό μέγεθος για να μπορείς να τον κουβαλάς μαζί σου παντού και όλα γίνονται μέσω ενός αποσπώμενου καλωδίου USB Type-C που μπορείς να το συνδέσεις με κάποια άλλη συσκευή (π.χ. εξωτερικό δίσκο, smartphone, tablet) για να μεταφέρεις αρχεία στο laptop.

Επίλογος

Με την τιμή του στα €599 αυτήν την περίοδο, μπαίνεις στο κατάστημα, αγοράζεις το Huawei MateBook D 15 χωρίς δεύτερες σκέψεις. Είναι ο ορισμός του value-for-money laptop που προσφέρει μεταλλική κατασκευή, χρήσιμα εξτραδάκια και σε όλες τις ενότητες παίρνει βαθμό “αρκετά καλά”. Αν είσαι ο απλός, μέσος χρήστης, βρήκες το laptop που έψαχνες.

Huawei MateBook D 15

  • Οθόνη 15.6’’ FullView IPS-LCD FHD (1920 x 1080, 16:9, 800:1 αντίθεση, 250nits φωτεινότητα)
  • Επεξεργαστής quad-core AMD Ryzen 5 3500U
  • Επεξεργαστής γραφικών Radeon Vega 8
  • Μνήμη RAM 8GB LPDDR4
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB SSD
  • Pop-up webcam 1MP στο πληκτρολόγιο
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο power button
  • 2χ ηχεία stereo 2W (Dolby Atmos)
  • Dual μικρόφωνο
  • Dual-band WiFi 5, Bluetooth 5.0
  • Λειτουργικό σύστημα Windows 10
  • Μπαταρία 42Wh με φορτιστή 65W
  • Υποδοχές 1x USB Type-C, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, combo audio jack, 1x HDMI
  • Πάχος 16.9mm
  • Βάρος 1.53kg
  • Αλουμινένια κατασκευή
Loading