Huawei MatePad Pro Review

Η κατηγορία των tablets παρουσίασε σημαντική αύξηση τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας COVID-19, με τις μετρήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση στις πωλήσεις της τάξεως του 18%. Αν και ο νους πηγαίνει αυτόματα στο iPad, δεδομένου ότι η Apple έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι μεγάλοι ανταγωνιστές της έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις συσκευές που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες.

Μία από τις κορυφαίες που δοκιμάζουμε εδώ και περίπου 6 εβδομάδες είναι το Huawei MatePad Pro, το πανέμορφο και πανίσχυρο tablet της Huawei που μπορείς πολύ άνετα να το χρησιμοποιήσεις και σαν laptop με την αποσπώμενη βάση-πληκτρολόγιο, ενώ η γραφίδα M Pencil απογειώνει την εμπειρία χρήσης ειδικά για όσους ασχολούνται με προγράμματα σχεδίασης και εκπαίδευσης.

huawei-matepad-pro-techgear-review-27.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Το Huawei MatePad Pro έρχεται με premium κατασκευή από κράμα μαγνησίου μικρού πάχους και βάρους, με μια εντυπωσιακή οθόνη 10.8’’ που καταλαμβάνει το συντριπτικό ποσοστό της πρόσοψης, ελάχιστα bezels και μικρή καμπύλη στις γωνίες του για να το κρατάς άνετα στο χέρι. Φυσικά μιλάμε για tablet, επομένως, το “άνετα” προσαρμόζεται στα δεδομένα μιας τέτοιας συσκευής και όχι στην εμπειρία χρήσης που έχεις με ένα smartphone. Είναι, όμως, έτσι σχεδιασμένο που εξαλείφεται η πιθανότατα τυχαίων αγγιγμάτων όταν το συνηθίσεις.

Παρά το μεγάλο μέγεθος της οθόνης, το Huawei MatePad Pro είναι ιδανικό για μεταφορά σε οποιαδήποτε τσάντα και είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να κρύψει τις γραμμές των κεραιών του για μια απόλυτα καθαρή εμφάνιση.

Οθόνη

Είναι σαφέστατα το σημείο που ενδιαφέρει περισσότερο όταν αναζητάς ένα tablet. Με οθόνη 10.8’’ ανάλυσης 2560 x 1600 και αναλογία 16:10, το MatePad Pro προορίζεται κυρίως για χρήση σε landscape mode. Το IPS LCD panel υποστηρίζει τη χρωματική γκάμα DCI-P3 με αποτέλεσμα την υψηλή πιστότητα των χρωμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά την επεξεργασία εικόνων και videos. Η φωτεινότητα και η αντίθεση είναι σε καλά επίπεδα (540nits και 1500:1 αντίστοιχα), αλλά μην περιμένετε την ευκρίνεια σε δυνατό φυσικό φως που προσφέρουν τα OLED panels. Μπορεί να μην υποστηρίζει περιεχόμενο HDR, παρόλα αυτά, η εικόνα στην παρακολούθηση videos και ταινιών είναι εξαιρετική με πολύ ζωντανά χρώματα και υψηλή ευκρίνεια.

Σε ό,τι αφορά την απόκριση, η αλήθεια είναι ότι περίμενα περισσότερα από τη γραφίδα M Pencil (καλή για να κρατάς γρήγορες σημειώσεις και να κάνεις σχεδιάκια, όχι για πιο σοβαρές δουλειές), αλλά στην κλασική χρήση με τα δάκτυλα δεν αντιμετώπισα κανένα θέμα και έμεινα πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι αναγνωρίζει σε πολύ υψηλό ποσοστό τα τυχαία αγγίγματα (π.χ. με την παλάμη).

huawei-matepad-pro-techgear-review-11.jpg

Hardware - Απόδοση

Στο εσωτερικό του Huawei MatePad Pro δεν έγιναν εκπτώσεις. Η εταιρεία τοποθέτησε το κορυφαίο Kirin 990 SoC και σε συνδυασμό με τα 6GB μνήμης RAM και τα 128GB αποθηκευτικού χώρου, απολαμβάνεις μια ταχύτατη εμπειρία χρήσης χωρίς κολλήματα σε οτιδήποτε και αν αποφασίσεις να κάνεις. Από multitasking (με πολύ καλό split-screen) και gaming, μέχρι σερφάρισμα και χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας (π.χ. Lightroom) όλα λειτουργούν ρολόι χωρίς υπερθερμάνσεις και ζορίσματα. Ταχύτατες εναλλαγές μεταξύ των εφαρμογών, υψηλή ομαλότητα στα animations, αλλά και απαιτητικό gaming στις υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις κάμερες, ομολογουμένως ένα tablet δεν είναι η ιδανική συσκευή που θα πάρεις μαζί σου για να τραβάς φωτογραφίες και videos. Αν παραστεί η ανάγκη, όμως, το Huawei MatePad Pro προσφέρει μια αξιοπρεπή λύση με πίσω κάμερα 13MP (flash + Phase AF) και εμπρόσθια κάμερα 8MP στην οπή της οθόνης επάνω αριστερά που υποστηρίζει λειτουργία βιομετρικού ξεκλειδώματος και video κλήσεις σε ανάλυση HD. Το ξεκλείδωμα με το πρόσωπο λειτουργεί ικανοποιητικά, αλλά κυρίως σε συνθήκες καλού φωτισμού.

Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του MatePad Pro είναι η ποιότητα του ήχου. Η εταιρεία τοποθέτησε 4 ηχεία Harman Kardon που προσφέρουν υψηλή καθαρότητα και ικανοποιητικά μπάσα ακόμη και σε υψηλές εντάσεις, καθιστώντας τη συσκευή ιδανική για παρακολούθηση ταινιών και videos, ενώ μπορείς να ακούσεις και μουσική με αξιοπρεπή ποιότητα εάν δεν είσαι ιδιαίτερα απαιτητικός από τον ήχο που φτάνει στα αυτιά σου. Να σημειωθεί ότι δεν διαθέτει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, επόμένως, πρέπει να βολευτείς με την υποδοχή USB Type-C ή να συνδέσεις ασύρματα ακουστικά μέσω Bluetooth.

huawei-matepad-pro-techgear-review-14.jpg

Στα αξεσουάρ ξεχωρίζει φυσικά η βάση-πληκτρολόγιο Smart Magnetic Keyboard που μετατρέπει το MatePad Pro σε ένα πλήρες laptop για να κάνεις τη δουλειά σου στο δρόμο. Απλά τοποθετείς το tablet στη σωστή θέση και γίνεται αυτόματα η σύνδεση για να χρησιμοποιείς το πληκτρολόγιο, ενώ μπορείς να το “φοράς” συνεχώς σαν μια κλασική θήκη Folio. Για να είμαι ειλικρινής, χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να συνηθίσω το πληκτρολόγιο και να γράψω στους δικούς μου ρυθμούς, παρόλα αυτά, κατάφερα να δουλέψω με άνεση τις 2-3 ημέρες που ξέκλεψα για “διακοπές” χωρίς να πάρω μαζί μου το βασικό laptop μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρακτήριζα λύση αντικατάστασης ενός laptop, αλλά για δουλειές on-the-fly είναι εξαιρετικό. Να σημειώσω ότι η βάση μπορεί να μετατραπεί και σε stand για να το στηρίξεις και να παρακολουθήσεις π.χ. μια ταινία με άνεση.

Κλείνοντας την ενότητα της απόδοσης με τη μπαταρία και την αυτονομία, να βγάλουμε για άλλη μια φορά το καπέλο στη Huawei για την απίστευτη δουλειά που έχει κάνει στη διαχείριση της ενέργειας. Το MatePad Pro διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 7250mAh που δεν τη λες και τεράστια για tablet, παρόλα αυτά, αν το “κάψεις” στη χρήση το πιθανότερο είναι ότι θα το φορτίζεις μια φορά στις 2 ημέρες! Επιπλέον, συνοδεύεται από φορτιστή 40W και υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση σε ισχύ 27W, καθώς και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για να ακουμπάς επάνω του συμβατές με το πρωτόκολλο Qi συσκευές και να τις φορτίζεις (με πιο αργό ρυθμό βέβαια).

huawei-matepad-pro-techgear-review-18.jpg

Λογισμικό

Ακόμα μία νέα συσκευή της Huawei, επομένως, θα περιμένετε ακόμα μία συζήτηση για το λογισμικό και την έλλειψη των Google Mobile Services. Όχι, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα για το MatePad Pro και άλλωστε ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες AG συσκευές της εταιρείας (αυτές που διαθέτουν το AppGallery) με τις πολλές λύσεις για να βρεις κυριολεκτικά τα πάντα, ισχύει και για το MatePad Pro (βλ. φωτό). Petal Search, More Apps, διαρκής εμπλουτισμός του AppGallery με νέες εφαρμογές - υπηρεσίες, νέες συνεργασίες και φυσικά, η δυνατότητα χρήσης των web εκδόσεων δημοφιλών υπηρεσιών της Google σου δίνουν τις λύσεις για να έχεις ό,τι θέλεις στο tablet σου.

Το πραγματικό πρόβλημα αφορά γενικότερα τα Android tablets, διότι οι developers έχουν γυρίσει την πλάτη στην κατηγορία εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα οι εφαρμογές να είναι στην καλύτερη περίπτωση κατά…πολύ χειρότερες από αυτές που υπάρχουν διαθέσιμες για το iPad. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα διορθωθεί με την τεράστια άνοδο στην αγορά των tablets που σημειώθηκε αυτούς τους μήνες.

Το Huawei MatePad Pro χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Android 10 με το περιβάλλον χρήσης EMUI 10 και σε γενικές γραμμές η εμπειρία είναι ίδια με αυτήν που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια από τα smartphones της εταιρείας. Ταχύτατο, καθαρό και με ορισμένα εξτραδάκια από την εταιρεία που διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινή χρήση.

Ήδη ανέφερα τη λειτουργία split screen που σου επιτρέπει να ανοίξεις δύο εφαρμογές δίπλα - δίπλα, αλλά υπάρχει και το Multi Window που σου ανοίγει και μία τρίτη εφαρμογή σε ένα αιωρούμενο παράθυρο επάνω από τις άλλες δύο και το σέρνεις οπουδήποτε θέλεις στην οθόνη. Δεν υποστηρίζουν, πάντως, όλες οι εφαρμογές αυτή τη λειτουργία.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι το Huawei Share που σου επιτρέπει να βλέπεις την οθόνη του smartphone σου (αρκεί να είναι συμβατό της Huawei) στο tablet, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείς τις δύο συσκευές ταυτόχρονα και φυσικά να μπορείς να μεταφέρεις γρήγορα και εύκολα αρχεία με drag-and-drop.

huawei-matepad-pro-techgear-review-7.jpg

Συμπέρασμα

Στην καθημερινή χρήση, το Huawei MatePad Pro προσφέρει μια τρομερά γρήγορη και εύκολη εμπειρία ειδικά για παρακολούθηση περιεχομένου (π.χ. Netflix), σερφάρισμα και gaming, ενώ με τη βοήθεια του Smart Magnetic Keyboard μπορείς να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του και για την εργασία σου.

Τιμολογιακά η Huawei επέλεξε να παίξει στο ίδιο επίπεδο με τα laptops MateBook D14/D15 για όσους το επιλέξουν χωρίς τη γραφίδα και τη βάση-πληκτρολόγιο, επομένως, μοιάζει να στοχεύει καθαρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών φορητότητας. Αν χρειάζεσαι πραγματικά ένα ισχυρό tablet που θα χρησιμοποιείς και ως εργαλείο για τη δουλειά, τότε το MatePad Pro είναι σωστή επιλογή. Εάν οι ανάγκες σου περιστρέφονται περισσότερο στα laptops, τότε είναι προτιμότερο να κοιτάξεις στα MateBook της εταιρείας.

Loading