Huawei Watch Fit Review

Με τη σειρά Watch GT2 να έχει δείξει ήδη σημαντική εξέλιξη από μοντέλο σε μοντέλο, η Huawei αποφάσισε με το Watch Fit να γίνει πιο ξεκάθαρη ως προς το κοινό που αναζητά ένα smartwatch για την προπόνηση του και δεν διστάζει να αλλάξει φιλοσοφία στον σχεδιασμό προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τις άλλες προτάσεις της.

huawei-watch-fit-techgear-review-1.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Το Huawei Watch Fit έρχεται με μακρόστενη οθόνη αφής AMOLED 1.64’’ ανάλυσης 456 x 280 που διαθέτει μόνο ένα κουμπί στη δεξιά πλευρά για την εκτέλεση των διάφορων λειτουργιών, σε αντίθεση δηλαδή με τις στρόγγυλες οθόνες με δύο κουμπιά της σειράς Watch GT.

Η κατασκευή δεν θα λέγαμε ότι είναι πολυτελής στο μάτι, αλλά δεν παύει να είναι όμορφη με μικρό πάχος και βάρος (μόλις 21gr) για άνετη χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να νιώθεις ενόχληση στις προπονήσεις ή στον ύπνο. Το καντράν είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό (μαύρο, ασημί ή ροζ χρυσό), όπως και το λουράκι (μαύρο, πράσινο, ροζ ή πορτοκαλί) που είναι μεν αποσπώμενο αλλά χρειάζεται προσπάθεια για να τα καταφέρεις να το αφαιρέσεις. Φυσικά, είναι ανθεκτικό στο νερό και μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα υποβρύχια σε βάθος έως 50m.

huawei-watch-fit-techgear-review-8.jpg

Οθόνη

Σε ότι αφορά την οθόνη, μπορεί να μην έχει το μέγεθος των άλλων smartwatches της Huawei, παρόλα αυτά είναι πολύ φωτεινή και ευκρινής ακόμη και κάτω από ο νερό, τα χρώματα φαίνονται ζωντανά και η απόκριση στην αφή είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Θα θέλαμε να υπήρχε το always-on mode, αλλά τουλάχιστον δουλεύει ικανοποιητικά το αυτόματα ξύπνημα με την κίνηση του καρπού. Σημειώστε, επίσης, ότι η Huawei έχει βελτιστοποιήσει το λογισμικό της για τη νέα μορφή της οθόνης.

Fitness - Απόδοση

Ας πιάσουμε τώρα το κομμάτι της απόδοσης και να δούμε τι διαφορετικό προσφέρει σε σύγκριση με τα άλλα smartwatches της εταιρείας. Το Huawei Watch Fit θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα fitness tracker με αρκετές από τις λειτουργίες των κλασικών smartwatches. Διαθέτει αισθητήρα μέτρησης καρδιακού παλμού (ενεργός 24/7), ενσωματωμένο GPS, λειτουργία παρακολούθησης του ύπνου, αισθητήρα μέτρησης του οξυγόνου στο αίμα και λειτουργία μέτρησης του stress, επομένως, σε γενικές γραμμές όλα όσα χρειάζεται κάποιος από ένα fitness tracker.

Εκεί που ξεχωρίζει, όμως, είναι η πληθώρα προγραμμάτων εκγύμνασης για τα οποία προσφέρει υποστήριξη στις μετρήσεις, αλλά και τα πάρα πολλά προγράμματα εκγύμνασης που μπορεί να παρακολουθήσει βήμα προς βήμα ο χρήστης με όμορφα animations σαν να έχει τον δικό του personal trainer. Από προγράμματα για αρχάριους και προχωρημένους μέχρι ασκήσεις για να χαλαρώσεις τον αυχένα σου όταν είσαι στο γραφείο.

huawei-watch-fit-techgear-review-7.jpg

Στη δικές μας δοκιμές το χρησιμοποιήσαμε κυρίως για κυκλικές προπονήσεις και τρέξιμο σε ανοικτό χώρο για να δούμε την απόδοση του GPS και τις επιπτώσεις στη μπαταρία του. Αυτό που κοιτάμε πάντοτε είναι η ακρίβεια στην καταμέτρηση των καρδιακών παλμών και η αλήθεια είναι ότι τη βρήκαμε στα ίδια επίπεδα με αυτά του Huawei Watch GT 2e. Για κάποιο λόγο η ακρίβεια είναι σωστή όταν τρέχεις, αλλά τα νούμερα που είδαμε στις κυκλικές προπονήσεις (συνδυασμός βάρη, gymnastics, ασκήσεις δύναμης, αερόβια κλπ.) δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Σίγουρα δεν περιμένουμε την ακρίβεια των chest straps, αλλά από τη στιγμή που προορίζεται κυρίως για το fitness θα θέλαμε κάτι καλύτερο. Υποθέτουμε ότι ο οπτικός αισθητήρας του Huawei Watch Fit χάνει την ακρίβεια του λόγω της εφίδρωσης ή των έντονων κινήσεων που ενδεχομένως μετακινούν λίγο τη θέση του επάνω στο χέρι. Η εταιρεία συμβουλεύει να το δένεις πιο σφιχτά, ωστόσο, δεν είναι και η πιο βολική λύση ειδικά αν έχεις να κάνεις με μπάρες και μονόζυγα.

Ένας άλλος τομέας για τον οποίο έχουμε ενστάσεις αφορά τη λειτουργία μέτρησης του οξυγόνου στο αίμα. Μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης μετρήσαμε 94% με το Huawei Watch Fit (για πρώτη φορά είδα το ποσοστό μου να πέφτει κάτω από το 98%) και αμέσως κάναμε την ίδια μέτρηση με το Watch GT 2e που έδειξε 98%.

Είμαστε σίγουροι ότι πολλές από αυτές τις αστοχίες θα διορθωθούν με μελλοντικά software updates, καθώς η Huawei φημίζεται για την υποστήριξη των wearables της με συνεχόμενες αναβαθμίσεις. Γι’ αυτό καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα σχετικά με το fitness: το Huawei Watch Fit είναι μια πολύ καλή επιλογή για να έχεις έναν γενικό “μπούσουλα” στην καταγραφή της δραστηριότητας σου και όχι ένα επαγγελματικό εργαλείο που θα σου δώσει απόλυτη ακρίβεια. Και αυτό το συμπέρασμα είναι απόλυτα λογικό, διότι έχουμε δει από πολύ πιο ακριβές προτάσεις άλλων εταιρειών και παραδοσιακών δυνάμεων του fitness να είναι εξίσου άστοχες.

huawei-watch-fit-techgear-review-18.jpg

Smartwatch

Από εκεί και πέρα, το Huawei Watch Fit προσφέρει ορισμένα από τα πλεονεκτήματα ενός smartwatch πέρα από τις λειτουργίες που αφορούν το fitness. Μπορείς να παρακολουθείς ειδοποιήσεις πραγματοποιώντας σύζευξη με Android smartphone ή iPhone, να διαχειρίζεσαι τη μουσική αναπαραγωγή (δεν διαθέτει ενσωματωμένο music player), να βλέπεις τον καιρό, να εντοπίζεις το smartphone, να χρησιμοποιείς το ξυπνητήρι και τον φακό. Επιπλέον, η Huawei προσφέρει αρκετές επιλογές για watch face και φυσικά μπορείς να αποκτήσεις καλύτερη εικόνα για όλη τη δραστηριότητα σου μέσα από την εφαρμογή Huawei Health.

huawei-watch-fit-techgear-review-3.jpg

Αυτονομία

Κλείνοντας να αναφέρουμε και το μεγαλύτερο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν γενικότερα τα smartwatches της Huawei. Η αυτονομία. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να μην έχεις διαρκώς το νου σου στην φόρτιση του smartwatch και στην περίπτωση του Huawei Watch Fit απολαμβάνεις τουλάχιστον 5 ημέρες με μία φόρτιση με αρκετά βαριά χρήση (π.χ. καθημερινές προπονήσεις με ενεργό GPS, συνεχόμενη καταγραφή καρδιακού παλμού και ύπνου). Οι πιο χαλαροί τύποι θα φτάσουν και τις 10 ημέρες με μία φόρτιση, επομένως, αντιλαμβάνεστε πως δεν τίθεται ζήτημα αυτονομίας. Το μοναδικό που μας ενόχλησε σε αυτόν τον τομέα είναι το γεγονός ότι ο φορτιστής είναι διαφορετικός απ’ οτιδήποτε άλλο έχουμε δει από τη Huawei, άρα πρέπει να τον έχεις μαζί σου αν θέλεις να φορτίσεις.

Επίλογος

Με το Huawei Watch Fit η εταιρεία προσπαθεί να πιάσει καθαρά τον τομέα του fitness ενσωματώνοντας τα animated προγράμματα εκγύμνασης και ορισμένες από τις λειτουργίες των κλασικών smartwatches. Αν κάποιος χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα fitness tracker και είναι διατεθειμένος να ανεβάσει το budget του, τότε το Huawei Watch Fit είναι μια τίμια επιλογή αρκεί να μην έχεις τρελές απαιτήσεις για την ακρίβεια των μετρήσεων.

Loading