HUAWEI Watch GT 3 Pro Review: Απίστευτη πολυτέλεια και αυτονομία, αλλά θέλει δουλειά το λογισμικό

Ακόμη ένα καλοκαίρι παρέα με νέα smartwatches της HUAWEI, αυτή τη φορά με τα δύο μοντέλα της σειράς HUAWEI Watch GT 3 Pro, τα οποία χρησιμοποιούμε εδώ και αρκετές εβδομάδες για να βγάλουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα μέσα από την καθημερινή χρήση.

Η εταιρεία δεν χρειάζεται πλέον ιδιαίτερες συστάσεις για τις δυνατότητές της στην κατηγορία των wearables, αφού οι αριθμοί των πωλήσεων αποδεικνύουν πως έχει καταφέρει να βρει την χρυσή τομή μεταξύ απόδοσης και τιμής στην πλειοψηφία των προτάσεων της, άσχετα αν παραδοσιακά τα smartwatches της στερούνται της ποικιλίας των εφαρμογών που γνωρίζουμε από τις προτάσεις άλλων κατασκευαστών.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στους πρωταγωνιστές αυτού του review, το HUAWEI Watch GT 3 Pro Titanium Edition και HUAWEI Watch GT 3 Pro Ceramic Edition.

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-30.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Αμφότερα σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά χάριν στο πανέμορφο design και την ποιοτική κατασκευή από πολυτελή υλικά. Ειδικά η Titanium Edition διεκδικεί τον τίτλο του πιο όμορφου smartwatch της αγοράς που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα (εμφανισιακά) από κλασικά πολυτελή ρολόγια παραδοσιακών κατασκευαστών.

Η ΗUAWEI έχει επιλέξει το τιτάνιο τόσο για το σώμα, όσο και για το λουράκι, ένα υλικό που ξεχωρίζει για τον συνδυασμό ανθεκτικότητας και μικρού βάρους, με αποτέλεσμα να φοράς στο χέρι σου ένα μεγάλο μεν smartwatch (46mm), αλλά με σχετικά μικρό βάρος (54gr) που δεν σε κουράζει σε καμία στιγμή της ημέρας, ούτε όταν κοιμάσαι, ούτε καν όταν προπονείσαι. Αν θα αλλάζαμε θα ήταν το σημείο σύνδεσης στο λουράκι, το οποίο κουμπώνει εύκολα, αλλά ανοίγει εξίσου πολύ εύκολα και αφήνει ένα μικρό κενό με το χέρι, και όσοι έχουν λεπτούς καρπούς ίσως χρειαστεί να το καλιμπράρουν για να εφαρμόσει σωστά (μπορείς να αφαιρέσεις clips). Γι’ αυτό, λοιπόν, όσοι το βρίσκετε ενδιαφέρον καλό θα είναι πρώτα να το δοκιμάσετε στο χέρι σας σε κάποιο κατάστημα και έπειτα να αποφασίσετε αν σας ταιριάζει. Η εταιρεία δίνει ως προτεινόμενη περιφέρεια καρπού τα 140-210mm και ευτυχώς στην δική μας περίπτωση έκατσε κουτί.

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-31.jpg

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η Titanium Edition προορίζεται κυρίως για άντρες και η Ceramic Edition (43mm) για γυναίκες, καθώς στην τελευταία χρησιμοποιείται λευκό κεραμικό υλικό που είναι πιο ελαφρύ, συνοδεύεται από λευκό δερμάτινο λουράκι και είναι λίγο πιο μικρό για να δένει πιο εύκολα σε μικρότερους καρπούς.

Στην δεξιά πλευρά υπάρχει κλασικά η ψηφιακή κορώνα με τεχνολογία απτικής ανάδρασης και ένα δεύτερο κουμπί που μπορείς να επαναπρογραμματίσεις ως συντόμευση για οποιαδήποτε λειτουργία επιθυμείς. Στο τελευταίο έχει τοποθετηθεί και φωτοδίοδος που μπορείς να εκμεταλλευτείς για να μετρήσεις την αρτηριακή ακαμψία, ενώ στην ίδια πλευρά βρίσκουμε και ηχείο. Η χρήση της κορώνας σου αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση σε κάθε επαφή, το σκρολάρισμα μεταξύ των επιλογών γίνεται ταχύτατα και με ξεκάθαρα clicks για να αντιλαμβάνεσαι που βρίσκεσαι και γενικότερα η πλοήγηση στις λειτουργίας του HUAWEI Watch GT 3 Pro είναι απολαυστική. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει μόνο ακόμη ένα ηχείο. 

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-29.jpg

Στο πίσω μέρος έχει χρησιμοποιηθεί νανοκρυσταλλικό κεραμικό υλικό σαφέστατα πιο φιλικό για το δέρμα του χρήστη σε σύγκριση με το πλαστικό και εκεί κρύβεται το πηνίο για την ασύρματη φόρτιση, αλλά και ο αισθητήρας TruSeen 5.0+ με τους υπόλοιπους οκτώ αισθητήρες παρακολούθησης σωματικής δραστηριότητας σε κυκλική διάταξη. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που γνωρίζουμε από τα προηγούμενα smartwatches της εταιρείας.

Η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 και αντέχει σε πίεση 5ATM για ελεύθερη κατάδυση σε βάθος έως 30m. Παρά το γεγονός ότι το τιτάνιο είναι τρομερά ανθεκτικό απέναντι στην οξείδωση, όσοι σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε π.χ. στην θάλασσα ή σε πισίνα θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε ένα διαφορετικό πλαστικό λουράκι. Το ίδιο προτείνουμε και στην περίπτωση της Ceramic Edition με το δερμάτινο λουράκι, διότι με τον καιρό θα φθαρεί αρκετά. Γενικά, όταν μπαίνει το υδάτινο στοιχείο στην εξίσωση, θα ήταν καλύτερο ένα πλαστικό λουράκι.

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-28.jpg

Συνοψίζοντας, από πλευράς εμφάνισης και υλικών κατασκευής, οι δύο εκδόσεις του HUAWEI Watch GT 3 Pro ανεβάζουν πολύ υψηλά τον πήχη στην κατηγορία των wearables, προσφέροντας πολυτελή εμφάνιση, άνεση και μεγάλη ανθεκτικότητα

Οθόνη

Η οθόνη θυμίζει αρκετά αυτήν της προηγούμενης γενιάς, αλλά αυτή τη φορά έχει τοποθετηθεί κρύσταλλο ζαφείρι που προσφέρει, θεωρητικά τουλάχιστον, πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε γρατζουνιές και χτυπήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι στα δικά μας, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα θα έχουμε περισσότερα να πούμε μετά από αρκετούς μήνες (και ατυχήματα…). 

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-27.jpg

Στο τεχνικό σκέλος έχουμε μια οθόνη AMOLED 1.43’’ ανάλυσης 466 x 466 (326ppi), που είναι εξαιρετικά ευκρινής στο φως της ημέρας και μέσα στο νερό, ανταποκρίνεται άψογα στα αγγίγματα όταν είναι στεγνή (ή όταν έχεις στεγνά δάκτυλα), αλλά όταν βραχεί (ή όταν έχεις βρεγμένα δάχτυλα) μοιάζει να «τρελαίνεται» όπως συμβαίνει σε όλα τα smartwatches που υπάρχουν στην αγορά και από όλους τους κατασκευαστές. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την φωτεινότητα και ιδιαίτερα με την αυτόματη προσαρμογή της όταν μεταβάλλεται ο περιβαλλοντικός φωτισμός, ενώ προτείνουμε όταν πέφτετε για ύπνο να ενεργοποιείτε το Do Not Disturb mode που δεν ξυπνά την οθόνη από τις τυχαίες κινήσεις του χεριού σας. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται μπαταρία και δεν ενοχλούνται οι γύρω σας.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική διαμόρφωση, η HUAWEI προσφέρει πληθώρα δωρεάν watchfaces, τα οποία έχουν εξελιχθεί με animations και διαδραστικά στοιχεία, και φυσικά υπάρχουν επιλογές για να αγοράσεις μέσα από την εφαρμογή HUAWEI Health, απ’ όπου γίνεται για άλλη μια φορά η πλήρης διαχείριση του smartwatch.

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-26.jpg

Hardware - Απόδοση - Λειτουργικότητα

Το HUAWEI Watch GT 3 Pro έρχεται με το ίδιο ακριβώς hardware του μη-Pro μοντέλου, δηλαδή επεξεργαστής ARM-Cortex M, 32MB μνήμη RAM και 4GB αποθηκευτικό χώρο. Από τη στιγμή που η εταιρεία επιλέγει το HarmonyOS 2.0 ως λειτουργικό σύστημα και δεν προσφέρει σοβαρή ποικιλία εφαρμογών (λίγες και όχι ιδιαίτερα χρήσιμες), ο επεξεργαστής και η RAM είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις λειτουργίες του. Θα μπορούσε, πάντως, να τοποθετήσει μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο για να περνάς περισσότερη μουσική στο ρολόι σου.

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι το HUAWEI Watch GT 3 Pro είναι συμβατό με iPhone και Android, αρκεί να εγκαταστήσεις την εφαρμογή HUAWEI Health και να προχωρήσεις από εκεί στην ρύθμιση του smartwatch. Μέσα από την ίδια εφαρμογή μπορείς να πραγματοποιείς τις αναβαθμίσεις του firmware, να επιλέγεις περισσότερα watchfaces, να περνάς μουσική στο smartwatch και να παρακολουθείς αναλυτικές πληροφορίες για την σωματική δραστηριότητα σου (ύπνος, καρδιακός παλμός, προπόνηση κλπ.). Εξακολουθεί, πάντως, να είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού…

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-25.jpg

Το περιβάλλον χρήσης θυμίζει έντονα το LiteOS με τη διαφορά ότι η κορώνα, βοηθά να σκρολάρεις στα μενού και να κάνεις zoom in στο app drawer. Με σύρσιμο προς τα δεξιά βλέπεις τα widgets, με σύρσιμο προς τα επάνω τις ειδοποιήσεις, και με σύρσιμο προς τα κάτω τα quick settings. Στο app drawer υπάρχουν αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές που μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετές για να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητες του HUAWEI Watch GT 3 Pro, ενώ στο AppGallery υπάρχουν μερικές ακόμα που ίσως σε ενδιαφέρουν (π.χ. το Petal Maps).

Στο θέμα των κεραιών έχει τοποθετηθεί Bluetooth 5.2, GPS και NFC, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να πραγματοποιείς πληρωμές απευθείας από το HUAWEI Watch GT 3 Pro. Τουλάχιστον, όμως, μπορείς να απαντάς σε κλήσεις απευθείας από το smartwatch και να επιλέγεις κάποιες έτοιμες απαντήσεις για διάφορες εφαρμογές messaging (π.χ. WhatsApp). Εδώ να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να υπαγορεύσεις απάντηση, ούτε να γράψεις. Σίγουρα είναι ένας τομέας στον οποίο χωλαίνει σημαντικά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.Σε όλα τα υπόλοιπα, το HUAWEI Watch GT 3 Pro συμπεριφέρεται άψογα, με τις εφαρμογές να ανοίγουν αστραπιαία και την πλοήγηση να είναι απίστευτα ομαλή.

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-14.jpg

Υγεία - Προπόνηση

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το HUAWEI Watch GT 3 Pro έρχεται με τον αισθητήρα TruSeen 5.0+ που γνωρίζουμε από τα προηγούμενα smartwatches της εταιρείας για την καταγραφή της σωματικής δραστηριότητας του χρήστη. Μιλάμε για διαρκή καταγραφή του καρδιακού παλμού, του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα, της ποιότητας του ύπνου, την διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος, τον επιπέδων άγχους, την θερμοκρασία του σώματος και πλέον της αρτηριακής ακαμψίας, μια μέτρηση που θεωρητικά εκτιμά την ελαστικότητα των αρτηριών για την αποφυγή εμφραγμάτων.

Εξυπακούεται ότι το HUAWEI Watch GT 3 Pro, όπως και κάθε άλλο smartwatch της αγοράς, δεν είναι ιατρική συσκευή και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνει κανείς πολύ σοβαρά υπόψιν του τις τιμές που λαμβάνει. Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία για κάποια σοβαρό πρόβλημα υγείας, η επίσκεψη στον γιατρό είναι μονόδρομος.

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-16.jpg

Τώρα, σε επίπεδο ακρίβειας πραγματοποιήσαμε σύγκριση των τιμών με ένα Apple Watch Series 7 και η αλήθεια είναι ότι η απόκλιση είναι ελάχιστη σε όλους τους τομείς. Εκεί που είδαμε διαφορά ήταν σε σενάρια έντονης εφίδρωσης κατά την διάρκεια της προπόνησης, όπου το HUAWEI Watch GT 3 Pro έχανε αρκετά τους παλμούς σε σύγκριση με το Apple Watch και με ό,τι πραγματικά νιώθαμε την δεδομένη στιγμή. Για παράδειγμα στο τέλος πολύ έντονου προγράμματος που σε βρίσκει σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, το Apple Watch έδειχνε 180+ παλμούς που θεωρούνται φυσιολογικοί, ενώ το HUAWEI Watch GT 3 Pro μόλις 130.

Σοβαρή αστοχία παρατηρήσαμε και κατά την διάρκεια κολύμβησης στη θάλασσα, αλλά θα παραδεχτούμε ότι και τα άλλα smartwatches βγάζουν πολύ περίεργα νούμερα (ειδικά στις αποστάσεις), γι’ αυτό δεν θα το περάσουμε στα αρνητικά.

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-15.jpg

Επίσης, δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να πάρουμε σωστή μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος και ειλικρινά δεν έχουμε κατανοήσει το σκεπτικό της συγκεκριμένης λειτουργίας. Σε απόλυτα ήρεμη κατάσταση, με δεμένο σωστά το HUAWEI Watch GT 3 Pro στο χέρι, μας έβγαζε θερμοκρασία σώματος κοντά στους 30°. Είμαστε ακόμα ζωντανοί όμως…

Στα προγράμματα εκγύμνασης και παρακολούθησης της σωματικής δραστηριότητας έχουμε μια τεράστια ποικιλία που καλύπτει σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να ασχοληθεί ένας μέσος χρήστης.

Αυτό που λέμε πάντα σε αυτού του είδους τις μετρήσεις με smartwatch είναι ότι απλά σου δίνουν μια γενική εικόνα και όχι το απόλυτο, είτε μιλάμε για παλμούς είτε για θερμίδες. Προφανώς στις αποστάσεις και τους χρόνους είναι σωστές οι μετρήσεις, αλλά οι υπόλοιποι αισθητήρες φαίνεται ότι επηρεάζονται πολύ ειδικά από την εφίδρωση.

Αυτονομία

Κλείνουμε με το κλασικό πανίσχυρο όπλο των smartwatches της HUAWEI που δεν είναι άλλο από την αυτονομία. Η μπαταρία της Titanium Edition σου προσφέρει έως 14 ημέρες φυσιολογικής χρήσης με μία φόρτιση ή έως 8 ημέρες με πολύ έντονη χρήση, κάτι που επιβεβαιώνουμε από τις δοκιμές μας με καθημερινές προπονήσεις. Από την άλλη, η Ceramic Edition κατεβάζει αυτά τα νούμερα στις 7 και 4 ημέρες αντίστοιχα, που και πάλι είναι «αντοχές» πολύ πάνω από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή.

Η HUAWEI βελτίωσε σημαντικά και τον χρόνο φόρτισης, καθώς απαιτεί περίπου 85 λεπτά για να φτάσει από το 0 στο 100%, ενώ υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση με την διαδικασία να έχει επιταχυνθεί κατά 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

huawei-watch-gt-3-pro-techgear-review-12.jpg

Επίλογος

Το HUAWEI Watch GT 3 Pro είναι ένα smartwatch που τα συνδυάζει όλα και αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της εταιρείας. Να προσφέρει στον χρήστη την πολυτέλεια και την άνεση ενός συμβατικού ρολογιού για κάθε περίσταση, αλλά ταυτόχρονα να καλύπτει και τις «αθλητικές» ανάγκες του χωρίς δεύτερες σκέψεις, πάντοτε κρατώντας την αυτονομία στο υψηλότερο επίπεδο.

Υπάρχει, βέβαια, πολύς χώρος για την βελτίωση του ειδικά στον τομέα του λογισμικού. Σαφέστατα το HarmonyOS ωριμάζει με τον καιρό, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του για να ξεκλειδωθούν οι πιο χρήσιμες λειτουργίες ενός σύγχρονου smartwatch.

Loading