Huawei, Xiaomi, Oppo και Vivo συμμαχούν απέναντι στο Google Play [Update]

Είναι προφανές ότι μπλοκάρισμα της Huawei από τις αμερικανικές τεχνολογίες αποτελεί “παράπλευρη απώλεια” στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως πρόβλημα για την κινεζική εταιρεία. Μπορεί μέχρι σήμερα να διαβάζουμε και να γράφουμε για τις προσπάθειες της Huawei να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από οποιαδήποτε αμερικανική τεχνολογία, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αναζητά απλά τις λύσεις για τη δική της επιβίωση.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα και με δεδομένο ότι η Huawei επενδύει δισεκατομμύρια για να στήσει ένα δικό της πλήρες οικοσύστημα ως εναλλακτική επιλογή αντί του Android και των Google Mobile Services, είναι απόλυτα λογικό να βρίσκει στήριξη από άλλους κινεζικούς κολοσσούς, παρά το γεγονός ότι είναι ανταγωνιστές. Όπως αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters, η Huawei ετοιμάζει μια πολύ ισχυρή συμμαχία με τις Xiaomi, Oppo και Vivo με ονομασία GDSA (Global Developer Service Alliance), η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μιας ενιαίας πλατφόρμας για τους developers.

gdsa.jpg

Αυτή η πλατφόρμα θα είναι άμεσα ανταγωνιστική με το Google Play και οι developers θα μπορούν να δημοσιεύουν σε αυτήν τις εφαρμογές τους. Σε αυτήν την πρώιμη φάση, η GDSA καλύπτει 9 περιοχές και μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία και Μαλαισία. Δεν έχει γίνει γνωστό το μοντέλο λειτουργίας, όπως για παράδειγμα ο καταμερισμός των κερδών για τους developers, αλλά φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί ένας “ασιατικός πόλος” απέναντι στη Google και μάλιστα από 4 εταιρείες που κατέχουν συνολικά το 40% της αγοράς παγκοσμίως.

Υποθέτουμε ότι θα ακούσουμε περισσότερα για τη συμμαχία των Huawei, Xiaomi, Vivo και Oppo μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως για την ώρα δεν φαίνεται το όνομα της Huawei στην επίσημη ιστοσελίδα του GDSA.

Update 08/02/2020: Η Xiaomi εξέδωσε επίσημη διευκρινιστική ανακοίνωση για τη συμμετοχή της στη GDSA και τον ρόλο της τελευταίας:

Η Global Developer Service Alliance εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη διευκόλυνση των developers στη διανομή των εφαρμογών τους ταυτόχρονα στα καταστήματα εφαρμογών των Xiaomi, Oppo και Vivo. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για ανταγωνισμό αυτής της υπηρεσίας με το Google Play Store.

[via]

Loading